HIRDETÉS BEZÁRÁS

20 tény a hóról, amiről valószínűleg még nem hallottál

Természetesnek és unalmasnak vesszük, pedig rendkívül érdekes.

  Tudtad, hogy a hó nem csak fehér lehet, és kíváncsi vagy a legnagyobb hópehely méretére?

  HIRDETÉS

  Íme néhány érdekes tény a hóról, amivel meglepheted a környezeted:

  1. Legalább 35 különböző típusú hópehely létezik

  Havas tények 010

  Ken Libbrecht, a Kaliforniai Műszaki Egyetem hópehelyszakértője a „Field Guide to Snowflakes” (Hópehely-kalauz) című könyvében legalább 35 különböző hópehelytípust ír le. Ukihiro Nakaya, a légköri jég fizikájának szakértője 41 típust, míg K. Magono és K. Lee meteorológusok 80 különböző típusú hókristályt tartanak számon.

  2. Minden hópehelynek hat oldala van

  A jégkristályokban lévő hidrogén- és oxigénmolekulák minden alkalommal, amikor összekapcsolódnak, hatszögletű szerkezetet hoznak létre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. A hó ásvány

  Az USA Nemzeti Hó- és Jégadatközpontja (The National Snow & Ice Data Center) szerint az ásvány „a természetben előforduló, homogén, szilárd, szervetlen anyag, meghatározott kémiai összetétellel és rendezett atomszerkezettel”.

  4. Tévhit, hogy minden hópehely egyedi

  Havas tények 009

  1988-ban Nancy Knight, a Colorado állambeli Boulderben található Nemzeti Atmoszfériakutatási Központ tudósa mikroszkóppal két azonos hópehelymintát talált egy wisconsini vihar során.

  5. A valaha volt legnagyobb hócsatában 7 681 ember vett részt

  2016. január 31-én a kanadai Saskatchewanban 7 681 résztvevő gyűlt össze a Showa Shinzan International Yukigassen World Championships elnevezésű, szabadtéri hócsata-világbajnokságon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Egyszer betiltották a havat

  Az USA New York állambeli Syracuse városában az emberek annyira belefáradtak a havazásba, hogy törvényen kívül helyezték.

  1992. március 30-án, a rekordhosszú téli hóesés után a városi tanács, szolidaritást vállalva a hótól kimerült lakossággal, törvényen kívül helyezte a hó további hullását egészen december 24-ig. Két nappal később megint havazni kezdett.

  7. A hó általában fehér, de más színekben is előfordulhat

  Havas tények 008

  A fagyott vízszemcsék áttetszőek, de a napfény visszaverődése adja a hónak a fehér színét. Azonban a környezeti hatások miatt létezik „piros hó” is – ez a gleccserek közelében figyelhető meg, és az élénkpiros színét a hidegtűrő édesvízi algáknak köszönheti.

  A Taylor-gleccser az Antarktiszon a Véres vízesést rejti – ez egy sötétvörös hó, amely egy ősi gleccser alatti, vasban gazdag sós víztározóból szivárgó víz oxidációja révén alakul ki.

  8. A valaha feljegyzett legnagyobb hópehely 38 cm széles volt

  A létezése nem bizonyított.

  legnagyobb hó

  1887 januárjában Fort Keogh-ban, Montana államban egy ranch tulajdonosa arról számolt be, hogy otthona felett szokatlanul nagy hópelyhek hullanak. Az egyiket lemérve 15 hüvelyk (38 cm) szélességet állapított meg.

  A New York Times beszámolója szerint azóta csak maximum 15 cm körüli szélességű hópelyheket találtak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9. A világ legmagasabb hóembere egy 11 emeletes ház magasságát érte el

  Havas tények 006

  1999-ben a maine-i Bethel lakói 34,62 méter magas hóembert építettek Angus, a Hegyek Királya néven.

  Majdnem 10 évvel később, 2008-ban elkészítették a világ legmagasabb hóasszonyát, Olympia SnowWoman-t, aki 37,21 méter magasra nőtt. 5 896 700 kg havat használtak fel hozzá.

  Csak ugyanannak az évnek július 30-án olvadt el teljesen.

  10. Rengeteg eszkimó szó létezik a „hó” kifejezésére

  Ezt Franz Boas antropológus fedezte fel 1911-ben, amikor a kanadai Baffin-sziget jeges táján utazott. Ott tartózkodva rengeteg kifejezést jegyzett fel a hó különböző formáinak leírására, a „lágyan hulló hótól” (akilokok) a „szánkózáshoz ideális hóig” (piegnartoq).

  Igor Krupnik, a washingtoni Smithsoniai Arctic Studies Center antropológusa úgy véli, hogy Boas igyekezett csak azokat a szavakat belevenni, amelyek lényeges különbségeket írnak le a hófajták között. Krupnik és más kutatók körülbelül 10 inuit és jupik dialektus szókincsét vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy valójában sokkal több szavuk van a hó leírására, mint az angol nyelvben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.