Érdekes dolgok a nagyvárosokból

14 menő városi látványosság, amik legalább olyan szemet gyönyörködtetőek, mint az Eiffel-torony

A modern városok fénysebességgel fejlődnek. Egy ideje azonban észrevették, hogy az óriás üveg- és betonépületek meglehetősen egyhangúak és unalmasak, ezért a modern metropoliszok minden lehetséges módszert megragadnak annak érdekében, hogy az egyedi ötletek segítségével minél látványosabbá és élhetőbbé tegyék a nagyvárosokat.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy közelebbről is megvizsgálunk néhány érdekes építészeti megoldást, melyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de a városlakók számára is hasznosak.

 1. 1 Városi virágok (Izrael)


  Ezeket az interaktív installációkat a jeruzsálemi Vallero téren helyezték el. Az építészek elképzelése szerint a virágok minden alkalommal kinyílnak, amikor elhalad valaki alattuk, majd "elhervadnak" ha huzamosabb ideig senki sem jár a közelükben. Nagyon látványos.

 2. 2 Piros ajtók (Skócia)


  Skóciában gyakran vörösre festik a bejárati ajtókat. Nem véletlenül, a tulajdonosok ugyanis így jelzik, hogy a ház jelzáloghitelét visszafizették és ők az ingatlan teljesjogú tulajdonosai.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Városok közötti portál (Lengyelország és Litvánia)


  A lengyel Lublin város és Litvánia fővárosa, Vilnius lakói immár egy digitális portálon keresztül is figyelhetik egymás életét. Ez gyakorlatilag két nagy kerek képernyő, egy-egy kamerával, melynek segítségével folyamatosan és valós időben láthatják egymást az országok lakói.

 4. 4 Óriás falfestmény a házak falán (Mexikó)


  A mexikói kisváros, Pachuca régóta rossz hírnévnek örvend. A szegénységről és bűnözésről ismert város lakói úgy döntöttek, hogy egy kis életet lehelnek a kopott otthonukba és a helyi hatóságokkal, illetve jótékonysági szervezetek és utcaművészek segítségével 200 lakóházat festettek át.

 5. 5 Markethall (Hollandia)


  A Markethall egy lakó- és irodaház, melynek fő jellemzője a fedett piactér. A projekt patkó alakú, melynek belsejében egy hatalmas piac található, magára az épületre egyébként belülről egy bőségszaru képét vetítik projektorok segítségével.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Ultramodern könyvtár (Kína)


  A kínai Tianjin Binhai Könyvtár egy kulturális városi terület létrehozását célzó nagy projekt részeként épült. A világító gömb alakú közösségi teret és a lépcsőzetes könyvespolcokat magába foglaló építészeti objektum területe 33.700 négyzetméter.

 7. 7 Ruyi híd (Kína)


  A 140 méteres magasságban található, 100 méter hosszú íves híd 2019-ben épült. A projekt annyira hihetetlen volt, hogy eleinte sok turista kételkedett abban, hogy egyáltalán tényleg létezik ez a szerkezet. Amikor kiderült, hogy a szerkezet tényleg létezik, a világ minden tájáról özönlöttek ide turisták, hogy lássák. A híd egyébként a Ruyi mesterséges szigetét köti össze a szárazfölddel, és a víz, a gáz és az elektromos áram szállítására szolgál.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
23
1 hozzászólás, 23 pont

Szólj hozzá!

One comment -

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A modern "művészet" és építészet olyan mint a teve. Szép, szép de otthonra nem kéne!
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!