HIRDETÉS
ÉpítészetÉrdekes

14 menő városi látványosság, amik legalább olyan szemet gyönyörködtetőek, mint az Eiffel-torony

A modern városok fénysebességgel fejlődnek. Egy ideje azonban észrevették, hogy az óriás üveg- és betonépületek meglehetősen egyhangúak és unalmasak, ezért a modern metropoliszok minden lehetséges módszert megragadnak annak érdekében, hogy az egyedi ötletek segítségével minél látványosabbá és élhetőbbé tegyék a nagyvárosokat.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy közelebbről is megvizsgálunk néhány érdekes építészeti megoldást, melyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de a városlakók számára is hasznosak.

  1. 1 Városi virágok (Izrael)


   Ezeket az interaktív installációkat a jeruzsálemi Vallero téren helyezték el. Az építészek elképzelése szerint a virágok minden alkalommal kinyílnak, amikor elhalad valaki alattuk, majd "elhervadnak" ha huzamosabb ideig senki sem jár a közelükben. Nagyon látványos.

  2. 2 Piros ajtók (Skócia)


   Skóciában gyakran vörösre festik a bejárati ajtókat. Nem véletlenül, a tulajdonosok ugyanis így jelzik, hogy a ház jelzáloghitelét visszafizették és ők az ingatlan teljesjogú tulajdonosai.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Városok közötti portál (Lengyelország és Litvánia)


   A lengyel Lublin város és Litvánia fővárosa, Vilnius lakói immár egy digitális portálon keresztül is figyelhetik egymás életét. Ez gyakorlatilag két nagy kerek képernyő, egy-egy kamerával, melynek segítségével folyamatosan és valós időben láthatják egymást az országok lakói.

  4. 4 Óriás falfestmény a házak falán (Mexikó)


   A mexikói kisváros, Pachuca régóta rossz hírnévnek örvend. A szegénységről és bűnözésről ismert város lakói úgy döntöttek, hogy egy kis életet lehelnek a kopott otthonukba és a helyi hatóságokkal, illetve jótékonysági szervezetek és utcaművészek segítségével 200 lakóházat festettek át.

  5. 5 Markethall (Hollandia)


   A Markethall egy lakó- és irodaház, melynek fő jellemzője a fedett piactér. A projekt patkó alakú, melynek belsejében egy hatalmas piac található, magára az épületre egyébként belülről egy bőségszaru képét vetítik projektorok segítségével.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Ultramodern könyvtár (Kína)


   A kínai Tianjin Binhai Könyvtár egy kulturális városi terület létrehozását célzó nagy projekt részeként épült. A világító gömb alakú közösségi teret és a lépcsőzetes könyvespolcokat magába foglaló építészeti objektum területe 33.700 négyzetméter.

  7. 7 Ruyi híd (Kína)


   A 140 méteres magasságban található, 100 méter hosszú íves híd 2019-ben épült. A projekt annyira hihetetlen volt, hogy eleinte sok turista kételkedett abban, hogy egyáltalán tényleg létezik ez a szerkezet. Amikor kiderült, hogy a szerkezet tényleg létezik, a világ minden tájáról özönlöttek ide turisták, hogy lássák. A híd egyébként a Ruyi mesterséges szigetét köti össze a szárazfölddel, és a víz, a gáz és az elektromos áram szállítására szolgál.

  8. 8 Park Royal Hotel (Szingapúr)


   A Park Royal Hotel Szingapúr központjában található, és teraszos kertekkel díszített. Homlokzata azt a benyomást kelti, mintha gyönyörű erdei tündérek hozták volna létre, olyan üdének és ragyogónak tűnik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Vertical Garden (Spanyolország)


   Az egyik madridi körúton található függőleges kert nem csupán a város dísze. A buja növényzet csökkenti ugyanis a gázszennyezést, növeli a levegő páratartalmát és oxigénszintjét.

  10. 10 Mennyei medence (Egyesült Királyság)


   A Sky Pool egy kültéri medence Londonban, egy lakókomplexum két épülete között, 35 méter magasságban. A házak lakói ingyenesen úszhatnak a kellemes medencében, ahonnan remek kilátás nyílik a Temzére, a brit parlamentre és más nagyvárosi látnivalókra.

  11. 11 Lakóépületben kialakított erőmű (Ausztrália)


   A One Central Park egy vegyes felhasználású épület Sydney külvárosában. Ez az épület korábban sörfőzde volt, ma pedig környezetbarát lakóépület. Homlokzata függőleges kertekkel és heliosztáttal rendelkezik, amely visszaveri a napfényt a növényekre és a komplexum más részeire. Az épület egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású erőművel és egy belső vízvisszaforgatással is rendelkezik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Tree House (Olaszország)


   Ez a bérház Torinóban, Olaszországban úgy néz ki, mint egy igazi oázis egy betondzsungel közepén. 150 fával és egyéb növényekkel ültetik be, amelyek javítják az épület lakóinak éghajlati viszonyait.

  13. 13 "Trópusi sziget" egy léghajó hangárban (Németország)


   A "Tropical Islands Resort" nevű vízi park Berlin közelében található. Ez a paradicsomi építmény egy régi léghajó hangárban található. Vízesések, buja trópusi növényzet, kis szigetek és egzotikus kunyhók. Nehéz elhinni, hogy ez nem egy igazi sziget az óceánban, hanem egy ember alkotta építészeti csoda.

  14. 14 Kansasi Nyilvános Könyvtár (USA)


   A kansasi könyvtár homlokzatát egy könyvespolc ihlette, mely 22 kötetből áll. Ezek magassága 7-8 méter. Az épület egykor a bank tulajdona volt, de később úgy döntöttek, hogy rekonstruálják és ide költöztetik a könyvtárat. A városlakók maguk dönthették el, hogy mely irodalmi műveket szeretnék az épület homlokzatára.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

One comment -

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A modern "művészet" és építészet olyan mint a teve. Szép, szép de otthonra nem kéne!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.