HIRDETÉS

10 népszerű termék, aminek egyes országokban betiltották a forgalmazását

  Egy-egy távolabbi országban tett utazásunk előtt bizony nem árt tanulmányozni kicsit a helyi konyhát és törvényeket, már csak azért sem, hogy ne lepődjünk meg, ha az idehaza teljesen természetesnek vett ételeink és italaink például tiltólistán vannak az adott országban.

  HIRDETÉS

  Sokszor nem is gondolnánk, de kedvenc édességeink, kedvenc üdítőitalaink, sőt még a teljesen ártalmatlan zöldségek is tabunak számíthatnak egyes országokban. Mindenre van azonban logikus magyarázat.

  1. 10 Az M&M's drazsékat betiltották Svédországban.


   A svéd bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy teljes egészében betiltja a Mars vállalat által forgalmazott M&M’s-t, mivel annak logója túlságosan is hasonlít a hosszú évek óta (1960) létező svéd csokoládé, a Marabou márka logójához, ami végső soron megtévesztő lehetett volna a fogyasztók számára.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 9 A Mountain Dew-t az egész Európai Unióban betiltották.


   Az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Mountain Dew-t az egész Európai Unióban betiltották, köszönhetően a jóval szigorúbb EU-s szabályoknak, melyek tiltják a fruktóz-kukorica-szirup élelmiszerekben történő használatát. A cég persze reagált a betiltásra és készített egy speciális, külön az EU-s piacra tervezett 0,33 literes dobozos változatot, jelenleg csak ezt tudják árulni az Európai Unió tagállamaiban.

  3. 8 A mák majdnem az egész világon tiltott.

   Tiltott termekek a vilagban

   Számos országban rendkívül szigorúak a máktermesztéssel és a mák fogyasztásával kapcsolatos szabályok, a mákban található ópium miatt. Az egész Európai Unióban nagyon szigorúak a mákkal kapcsolatos szabályok, és a 2004-es csatlakozásunkkor úgy nézett ki, hogy nálunk is betiltják, de ez végül elmaradt. Így bár egész Nyugat-Európában tiltva van, Magyarországon mégis kedvünkre fogyaszthatjuk, legalábbis bizonyos fajtáit.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 7 A Coca Colát betiltották Kubában és Észak-Koreában.


   Jelenleg összesen két ország van a Földön, ahol nem lehet Coca Colát vásárolni vagy eladni, legalábbis hivatalosan. Ez a két ország Kuba és Észak-Korea, a tilalom pedig az Egyesült Államok hosszú távú kereskedelmi embargójának köszönhető. (Kuba: 1962 óta; Észak-Korea: 1950 óta)

  5. 6 A Big Mac teljesen máshogy néz ki Indiában.


   Noha India a nemzetközi kereskedelem egyik legnagyobb résztvevője, ez az egyetlen olyan ország a bolygón, ahol nem tudunk sem marhahúsból sem sertéshúsból készült hamburgert vásárolni a McDonald’s-ban. Ehelyett speciális vegetáriánus burgerek kaphatók, azok viszont minden mennyiségben.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

  1. 5 Betiltott sertéshúsból készült hamburgerek a Közel-Keleten, Malajziában és Indonéziában.


   Valószínűleg senkit sem ér meglepetésként, hogy a muszlim országok tiltanak minden féle-fajta sertéshússal kapcsolatos ételt, ez pedig a McDonald’s esetében sincs másképp. Noha a Meki által forgalmazott hamburgerek többnyire marhahúsból készülnek, ezekben az országokban nevet kellett változtatni, hogy még véletlenül se legyen félreérthető, így ott nem „hamburgernek” hanem „beefburgernek” hívják a McDonald’s által forgalmazott burgereket.

  2. 4 Irakban betiltották a salátát.


   Akár hiszed, akár nem, a teljesen ártalmatlannak tűnő saláta is a vallási kultúra miatt került tiltólistára Észak-Irakban. A Jeziditák azért tiltották be a salátát, mert annak neve „Khas” túlságosan hasonlít arra a kifejezésre, ami az ő szentjeikre utal.

  3. 3 Betiltott zöldségek és bogyós gyümölcsök Izraelben.


   Egyes zöldségeket – mint a brokkoli, karfiol – kénytelenek voltak betiltani Izraelben az azokat elárasztó rovarok és férgek miatt. Hasonló okok miatt került tiltólistára a bogyós gyümölcsök – mint például málna, szeder – árusítása, azokat ugyanis lehetetlen alaposan megtisztítani ezektől a kártevőktől a gyümölcs teljes szétroncsolása nélkül.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 2 A Kinder-tojás be van tiltva az Egyesült Államokban.


   Az USA-ban tilos olyan élelmiszert árusítani, amiben az ehető részen belül bármilyen nem ehető tárgy van – kivéve, ha az valamilyen fontos funkcióval rendelkezik, mint például a jégkrém pálcikája. A Kinder-tojás – aminek éppen az a lényege, hogy a csokiban meglepetés-ajándékot talál az ember – a törvény hatálya alá esik, ezért a hetvenes években, amikor a Ferrero piacra dobta az édességet, az nem kapott importengedélyt az USA-ban.

  5. 1 Kínában elítélik a fokhagyma fogyasztást.


   Noha Kína fokhagyma-nagyhatalomnak számít, a buddhista konyha hagyományai miatt mégis (elvileg) mellőzniük kell annak fogyasztását. A hiedelem szerint ugyanis az elfogyasztása felébreszti az ember legbelső, alantas ösztöneit.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
15
16 hozzászólás, 15 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!