HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 izgalmas tény a Földről, amiről sosem beszéltek nekünk a földrajztanáraink

Bár több ezer évünk volt rá, az ember még a mai napig sem tudta teljesen felfedezni szülőbolygóját. Nap mint nap jelennek meg új és izgalmas felfedezések, melyek olykor alapjaiban rengetik meg a Földről alkotott nézeteinket. Az alábbi listán 10 ilyen izgalmas érdekességet gyűjtöttünk most össze, melyeket biztos, hogy sosem hallhattunk az iskolapadban ülve.

  HIRDETÉS
  1. 1 Az ózonlyuk mérete csökken.


   Kutatások kimutatták, hogy 2015-re nagyjából négymillió négyzetméterrel csökkent az Antarktisz felett található ózonlyuk (ózonréteg elvékonyodása) mérete 2000-hez képest és azóta is folyamatosan sűrűsödik. Ennek oka valószínűleg az 1987-es montreali jegyzőkönyvben keresendő, amely megtiltotta az ózonbontó vegyi anyagok használatát.

  2. 2 -89.2 °C volt a valaha rögzített leghidegebb hőmérséklet a Földön.


   Ezt egyébként az Antarktiszon, a Vosztok kutatóállomáson rögzítették egy gyönyörűszép „nyári napon”, 1983. július 21-én.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A tavasz körülbelül 50 km/nap sebességgel mozog.


   Kutatások kimutatták, hogy a tavasz nagyjából 50 km/nap sebességgel mozog a Földön. Ezt a tudósok úgy határozták meg, hogy tavasszal megfigyelték egyes növényfajok virágzatát, és megfigyelték azok virágzási idejét a különböző helyeken. Így derült fény arra, hogy az egymástól 50 km-re található azonos fajú növények virágzása szinte pont 24 óra elteltével következik be.

  4. 4 A Kínában található Tien-san hegység az egyetlen olyan hely a Földön, ahol nem fenyeget bennünket a magas vérnyomás.


   A megemelkedett vérnyomás elkerülhetetlen része a hegyekben történő túrázásnak. Van azonban egy hely a Földön, ahol ez nem veszélyeztet bennünket, ez a hely pedig nem más, mint a Kínában található Tien Shan hegység. A helyi emberek vérnyomása itt egyébként alacsonyabb, mint a síkságon lakó embertársaiké.

  5. 5 Az Égei-tengeren található Kimolos-szigeten a talaj zsíros szappanból áll.


   Bár a Görögországban található Kimolos-sziget mindössze 37 négyzetkilométer, igen érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Amikor ugyanis esik az eső, a szigetet szappanhab borítja be. Az apró szigeten található talaj ugyanis zsíros-szappanos anyagból áll, melyet egyébként a helyiek előszeretettel használnak természetes szappanként.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 A lemeztektonika megóvja a Földet a túlmelegedéstől.


   A Föld az egyetlen jelenleg ismert bolygó, amely lemezes tektonikával rendelkezik. 7 óriási lemez – kontinens – mozog különböző irányban évről-évre, melyek sebessége olykor a 10cm/év sebességet is elérheti. Ennek a lemeztektonikának köszönhetően pedig a Föld folyamatosan ismétli az úgynevezett „szénciklust”, mely megakadályozza a bolygónk túlmelegedését.

  7. 7 Az Amazonas egy föld alatti ikerfolyóval rendelkezik.


   A Hamza-folyó egy feltételes, hivatalosan még nem ismert folyó, mely az Amazonasszal párhuzamosan, mintegy 4000 méter mélyen folyik a föld alatt. Hossza körülbelül 6000 km, szélessége 400 km.

   A Hamza-folyó vize rendkívül alacsony sebességgel mozog, évente alig néhány métert tesz csupán meg, vagyis lassabb, mint a gleccserek mozgása. A folyóban található víz végül az Atlanti-óceánba ömlik, és valószínűleg ez a földalatti édesvizű folyó beömlése okozza az óceán alacsony sótartalmát az amazonasi torkolatvidéken.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 A Pangea szuperkontinens egy nap visszatér.


   Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt a Föld egyetlen nagy szuperkontinensből állt, amit Pangea-nak hívunk. Az idő haladtával ez a kontinens előbb kettő, majd 6 nagy kontinensre oszlott. Tudósok szerint 250 millió év múlva a feloszlott kontinensek újra egyesülnek majd egy hatalmas szuperkontinensben, melyet Új-Pangeanak fogunk hívni.

  9. 9 Az elmúlt 25 év során 3 trillió jég tűnt el az Antarktiszról.


   Tanulmányok kimutatták, hogy az elmúlt 25 év során az Antarktisz mérete körülbelül 3 trillió tonnával lett kevesebb. Érdekesség: csak a 2017-ben letört Larsen-jéghegy mintegy 1000000000000 tonna volt, amely azóta megindult Jamaica partjai felé.

  10. 10 A Földön keresztülfutó hatalmas árnyék 2034 tavaszán lesz újra látható.

   A Himawari 8 műhold egy egészen elképesztő jelenséget rögzített 2016. március 9-én. A felvételen először láthattuk azt, hogy milyen is az űrből nézve, amikor egy ország teljes sötétségbe borul a napfogyatkozás hatására, illetve ahogy a hold árnyéka keresztülfut a Földön. Ilyen legközelebb 2034 tavaszán lesz majd, amikor egyébként Magyarországról is látni lehet majd az égi jelenséget, igaz, tőlünk nézve csak részleges napfogyatkozást láthatunk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hát a többi iskolában nem tudom hogy volt de nekem a földrajz tanárom a felsoroltak háromnegyedét biztos tanította. 
 • Nem kötekedni akarok, egyszerűen csak tetszik: "...250 millió év múlva a feloszlott kontinensek újra egyesülnek majd egy hatalmas szuperkontinensben, melyet Új-Pangeanak fogunk hívni". "250 millió év múlva... fogunk hívni" Fő az optimizmus :D 
 • rakos foldrajz tanara k en regen is megondtam h csokkenik a lik a ozonnal nem tom mit mondjak h gobalis folmelegedes max a agyukba van felmelegedes am nyaron kajak meleg van rakosak
  • 17,998
   Rendszeres látogatóTörzsvendégBeszélgetésindítóKommentkirály10 hozzászólásBejegyzéskészítő
   Szia! Bizonyára nem néztél utána annak, amit írsz. Csak példaképpen: a globális felmelegedést nálunk tanítják az iskolában, tankönyvi anyagom is van róla: https://www.nkp.hu/tankonyv/biologia_7/lecke_01_006 Kérlek, mielőtt még egyszer írsz egy akkora hülyeséget, amitől a padlón koppan az állam, nézz már utána, mit pötyögsz le! Köszi!
  • Az ózonlyuknak nem tudom mi köze van a globális felmelegedéshez. Ez az egyik. A másik: próbálj már meg egy kicsit kultúráltabb lenni, és tiszteld azokat az embereket, akik legalább megpróbáltak egy kicsit felkészíteni az életre! Bár téged kár volt. 
  • 131,038
   Első reakcióDivatdiktátorHeadlinerSorozatlövőGIF-KirályBest-SellerCukipofaNetkukacKiemelt felhasználó20 hozzászólásBeszélgetésindítóElső hozzászólásElső bejegyzésÖregmotorosFigyelemelterelőKulcsjátékosPosztnindzsaIgazságosztóKvízmesterTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólásAlkotóBejegyzéskészítőCsapatjátékosKvízmesterBestseller íróMozinézőTizedik szavazatSzázszorszép100. oldalSzavazatszámláló
   Kotisaari-sziget, Rovaniemi, Finnország

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.