HIRDETÉS BEZÁRÁS

10+ furcsaság a házakban és lakásokban világszerte, aminek meglepő magyarázata van

Elmondom, hogy miért van befalazva olyan sok brit ablak.

  Néha az építők fantáziájának szárnyalását nehéz egyszerű logikával megmagyarázni. Így kerülnek a házakba olyan apró ajtók, amelyeken egy egér is alig férne át. Vagy ferde ablakok, amelyeknek első ránézésre semmi értelmük. Azonban minden furcsa építészeti és használati megoldás mögött jól átgondolt ötletek állnak, és ezek a furcsa dolgok valójában legtöbbször nagyon is hasznosnak bizonyulnak.

  HIRDETÉS

  Összeállítottunk egy gyűjteményt a világ minden tájáról származó építészeti különlegességekből. Íme 14 példa arra, hogyan oldják meg az építők a bonyolult helyzeteket.

  14. „Hruscsovi hűtőszekrény”, Szovjetunió

  Világ otthonainak furcsaságai 014

  A 60-as években épült házak, amelyeket a volt szovjet országok lakói csak hruscsovkának szoktak nevezni, szezonális hűtőszekrénnyel dicsekedhetnek. A házak vastag falai lehetővé tették az építészek számára, hogy egy speciális fülkét tervezzenek: a hideg évszakban itt lehetett tárolni a romlandó élelmiszereket vagy a házi befőtteket.

  13. Befalazott ablakok, Nagy-Britannia

  Világ otthonainak furcsaságai 013

  A régi brit épületek befalazott ablakai remek példák arra, hogyan befolyásolják a kultúrát az ostoba törvények. A 17. században az angolok és a skótok a házban lévő ablakok száma után fizettek adót. Akkoriban csak a nagyon gazdag emberek engedhették meg maguknak, hogy ablakuk legyen, ráadásul üveggel. Körülbelül olyan volt, mint manapság a milliomosok jachtjai és magánrepülőgépei. Mindez azért, mert az üveg előállítása borzasztóan drága és nehéz volt.

  Emiatt az összes gazdagot egyszerűen arra kényszerítették, hogy fizessenek extra adót a fényért. Ha pedig nem akartad odaadni a pénzed a természetes fényért cserébe, akkor falazd be szépen téglával az ablakokat. Azonban a szegényeknek sem volt könnyű dolguk ezzel a törvénnyel: az egyszerű emberek generációkon át teljes sötétségben éltek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  12. Főnix madár, Stockholm (Svédország)

  Világ otthonainak furcsaságai 012

  Stockholm történelmi központjában néhány épület ajtaja fölött egy főnix madárral ellátott szimbólum lóg. Egy ilyen medál a 18. században egy vagyonba került. Az óvárosban a házakat olyan közel építették egymáshoz, hogy a tüzek gyakran egész városrészeket pusztítottak el. A tűzoltó csapatok pedig először a homlokzaton megkülönböztető jelzéssel ellátott házakat oltották el. A szegény emberek házait pedig csak azután mentették meg, ha már a gazdagok házait eloltották.

  A főnix madárral ellátott medál egyfajta biztosítási kötvény volt. És íme egy tény a svédek állhatatosságáról: a tűzkár elleni biztosító társaság (ugyanaz, amely a főnixeket árulta) a mai napig működik.

  11. Kulcslyuk a borospincékben, Cochem (Németország)

  Világ otthonainak furcsaságai 011

  A középkorban a bor volt az első számú ital: fertőtlenítették vele az ivóvizet, betegségeket kezeltek vele, sőt még a bubópestis megelőzésére is használták (igaz, sikertelenül). A nemesség, a szerzetesek és a hétköznapi emberek hatalmas mennyiségű bort fogyasztottak.

  A cochemi kovácsok egy zseniális lifehacket találtak ki azok számára, akik túlzásba vitték a borfogyasztást. A fenti képen egy borospince kulcslyukát láthatod. A kulcslyuk körül speciális szegélyek vannak kialakítva, hogy a bortól mámorodott emberek még részegen is könnyen bele tudjanak találni a nyílásba.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10. Csatornalyuk, Wiesbaden (Németország)

  Világ otthonainak furcsaságai 010

  Ennek a wiesbadeni aknafedélnek a teteje a Csillagok háborúja „Millenium Falcon” űrhajójára emlékeztet. Valójában ez a Salzbach-csatorna alatti világ bejárata. Az építmény eredetileg csatornaként szolgált, ma pedig túrákat vezetnek itt.

  9. Szalonajtók, Egyesült Államok nyugati része

  Világ otthonainak furcsaságai 009

  Minden magára valamit is adó vadnyugati szalonnak volt egy lengőajtaja, amely zsanérokon lógott, és mindkét irányba szabadon nyílt. Első pillantásra ez nem túl praktikus konstrukció. Azonban az ilyen ajtók kialakításának volt néhány közvetlen célja.

  Az első, és legnyilvánvalóbb: a szellőzés. A második, puritán: a városlakók jámbor tekintete védve volt a szalonon belüli kicsapongásoktól. Viszont a törzsvendégek messziről látták a fényt, és tudták, hogy a hely nyitva van. Végül pedig a harmadik, a reklám: a bat wing („denevérszárny”) alakú ajtók még cégér nélkül is felismerhetővé tették a szalonokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.