HIRDETÉS BEZÁRÁS

10 bizarr trend, aminek régen nagy sikere volt

Minden kornak megvannak a maga furcsa szépségideáljai.

  Ki ne mormogta volna már magában, hogy „mennyivel jobb volt régen a divat”, amikor meglát valamilyen őrült, új trendet. Ha azonban alaposan áttanulmányoznád az elmúlt évszázadok trendjeit, valószínűleg te sem akarnál már visszamenni az időben.

  HIRDETÉS

  Színes szemöldök, kék erek a dekoltázson és 33 centis derekat varázsoló fűzők – csak néhány példa a nem is olyan távoli múlt furcsa és bizarr szépségtrendjei közül.

  10. A hidratált bőr elengedhetetlen

  Bizarr trendek a múltból 010
  © Gladiator / Universal Pictures and co-producers

  Az ókori Róma előkelő hölgyei megengedhették maguknak, hogy a kor mércéje szerint a legmenőbb arcápoló szereket vásárolják. A gladiátorok izzadságáról van szó. Üvegekbe gyűjtötték, olívaolajjal keverték, és csodaelixírként kínálták a nőknek, amely javítja a bőr tónusát. Hát, a rómaiak nem voltak valami válogatósak.

  9. Trendi volt az összenőtt szemöldök

  Bizarr trendek a múltból 009
  © Unknown author / Portrait of Terentius Neo and wife / Museo Archeologico Nazionale di Napoli / Wikimedia Commons

  A szemöldök talán az emberi arc legjobban sanyargatott része, már ha a különböző korok szépségideáljairól beszélünk. Az ókori Görögországban például divat volt az úgynevezett összenőtt szemöldök, és ha egy nő nem dicsekedhetett ilyennel, akkor kecskeszőrből készült speciális „pótszemöldököt” viselt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8. A színes szemöldök is menő volt

  Bizarr trendek a múltból 008
  © Ancient Chinese artists of the late Eastern Han period / Wikimedia Commons

  Kínában a II. és III. század környékén a színes szemöldök jött divatba. Legalábbis az egyik akkori uralkodó udvarában: a császár megparancsolta a feleségeinek, hogy indigókék színű szemöldököt „viseljenek”. Hogy eleget tegyenek drága férjük kívánságainak, a nők leborotválták a szemöldöküket, majd újra rajzolták, más országokból importált festéket használva. Ez nemcsak esztétikai élvezetet nyújtott a császárnak, hanem a körülötte lévőknek is megmutatta gazdagságát, mivel csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak az ilyen ritka színeket.

  7. Még a gyermeki ártatlanság is divat volt

  Bizarr trendek a múltból 007
  © Unknown author / Profile portrait of a lady / National Gallery of Victoria / Wikimedia Commons© CC BY-SA 4.0 DEED© Piero del Pollaiuolo / Portrait of a Girl / Museo Poldi Pezzoli / Wikimedia Commons© CC BY 3.0 DEED

  A XIV. század végén Bajor Izabella királynő uralkodása alatt a mai mércével mérve furcsa divat jelent meg: a magas homlok és a hattyúnyak. A szépségideálnak való megfelelés érdekében a nők leborotválták a hajukat a homlokukról és a tarkójukról, valamint kitépték a szemöldöküket. Az volt az elképzelés, hogy a női fej hasonlítson egy gyermek fejéhez, ami mások számára azt jelezte, hogy tiszta és bűntelen.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. A férfiak jobban kedvelték a szőkéket. A reneszánsz idején is

  Bizarr trendek a múltból 006
  © Domenico Ghirlandaio / Portrait of Giovanna Tornabuoni / Tokyo Fuji Art Museum / Wikimedia Commons

  Francesco Petrarcának és múzsájának, Laurának köszönhetően, akit verseiben nemcsak a szépség, hanem az erény mintaképeként is dicsért, a XV. századot a szőke haj divatja jellemezte. Az aranyló árnyalat eléréséhez a nők festették a hajukat. Ez az eljárás azonban több napig is eltartott.

  A XII. századi értekezések egyike leírta a hajfestés folyamatát, elmagyarázva, hogy két szakaszban történt: miután az első, több összetevőből álló keveréket felvitték, a fejet két napig levelekkel fedték le; ezután az első keveréket lemosták, és egy másodikat vittek fel, amelyet csak a negyedik napon mostak le.

  5. 60 centis derék? Még mindig sok

  Bizarr trendek a múltból 005
  © Corset / Metropolitan Museum of Art / Wikimedia Commons

  A női testalkatot évszázadok óta formáló fűzők elődjei már a bronzkor óta ismertek. Az európai öltözködésben azonban csak a XV. vagy XVI. században jelentek meg különféle változatokban. A fűződivat csúcspontja Medici Katalin uralkodása alatt volt: ebben az időben ez a ruhadarab akár 33 centiméterre is csökkenthette a derékbőséget (bár fő feladata a tökéletes, zsírpárnák nélküli sziluett kialakítása volt), ami elég rossz hatással volt a nők belső szerveire.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.