Miért nem szabad hagyni, hogy mindig az idősebb gyermeked vigyázzon a testvérére?


Amikor az első gyerek kellően éretté válik, a legtöbb szülő fellélegez. A ház körüli folyamatos segítségnyújtás mellett, így végre lesz valaki, aki a kisebb gyerekekkel is törődik, több szabadidőt biztosítva ezzel a szülőknek. Kiderült azonban, hogy nem mindig jó ötlet bébiszittert csinálni az idősebb gyermekből – ennek ugyanis sok negatív hatása is lehet.

 

A Liked.hu-nál most elmondjuk, hogy miért nem jó ötlet, ha az idősebb gyermekünkre bízzuk a többi gyermekünk gondozását.

A túl nagy felelősség rosszat tesz nekik.

Túl nagy felelősség

Természetes bizonyos mértékű felelősségvállalás nem fog ártani az idősebb gyereknek, épp ellenkezőleg. Nagy különbség azonban, amikor egy tinédzser gyermekre próbáljuk bízni egy kisgyerek gondozását. Egy ilyen fiatal ugyanis még nem áll készen arra, hogy vacsorát főzzön és órákon keresztül vigyázzon a fiatalabb testvérére.

Ha a tinédzser gyermeknek ezzel nincs problémája, akkor rendben van, de sok esetben az ilyen korú gyerekek azért csinálják azt, amit csinálnak, mert egyszerűen nincs más választásuk, és bár még közel sincsenek olyan korban, a szülők egyszerűen rájuk kényszerítik, hogy idő előtt felnőjenek. Nem szabad rákényszeríteni egy ilyen korú gyermekre, hogy szülőként viselkedjen.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy bármennyire is éretten viselkedik a gyerek, ő attól még mindig csak egy gyerek, és nem képes teljes mértékben felelősséget vállalni a tetteiért. Számtalan olyan váratlan helyzet történhet, amit egy ilyen korú gyermek még nem tud megfelelően kezelni.

 

Nem hivatásos bébiszitterek.

Pelenka csere

Az idősebb gyerekeket nagyon kényelmes dadusként használni, pláne, ha a szülők nem engedhetik meg maguknak a valódi bébiszittereket. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy attól, mert idősebbek, mint a kistestvérük, még nem hivatásos bébiszitterek. Nem várhatunk el tőlük ugyanolyan mértékű gondoskodást és felelősségvállalást, mint egy ~10-20 évvel idősebb bébiszittertől. Az idősebb testvéreket senki sem képezte ki a pelenkacserére, ahogy azt sem mindig tudják, hogyan kell megfelelően etetni egy csecsemőt, vagy reagálni egy kisgyermek váratlan dührohamára.

Noha az idősebb gyermekek segítsége szinte elkerülhetetlen a nagycsaládokban, mindig ügyeljünk rá, hogy az idősebb gyermekek feladatait is az életkoruknak megfelelően válasszuk meg – segítsenek a ház körül, lefekvés előtt olvassanak a testvérüknek, játszanak velük, vagy hasonló, egyszerű feladatok.

Feláldozzák a saját gyerekkorukat.

Gyermekkor élvezése

 

Az egyke gyerekeknek sokkal kevesebb kötelezettségük van, mint az olyan gyerekeknek, akiknek van fiatalabb testvérük. Az egyke gyermekek, amikor elvégezték a szokásos feladataikat, például a szobájuk takarítását vagy a házi feladatuk elvégzését, általában kimennek játszani a barátaikkal, vagy megnézik a kedvenc filmjüket, de az olyan gyerekek, akiknek van fiatalabb testvérük, nem tudnak ennyi időt szánni a saját szórakozásukra.

Az idősebb gyermeknek mindig vigyáznia vagy segítenie kell valamit a fiatalabb testvérével kapcsolatban, és a szülők gyakran teljesen megfeledkeznek arról, hogy egy tizenéves gyerektől várják el mindezt, akinek még magának is gyerekként kellene viselkednie és szórakoznia.

Fontos tehát, hogy az idősebb testvéreknek is legyen gyerekkoruk, legyen idejük magukra és a kedvenc hobbijaikra ahelyett, hogy pelenkacserével, bilire szoktatással, vagy házi feladat ellenőrzéssel töltik a szabadidejüket.

Megnehezíti a gyermekek kapcsolatát.

Problémás kapcsolat

Ha az idősebb gyermekünket mindig arra kényszerítjük, hogy rendszeresen vigyázzon a fiatalabb testvéreire, ez előbb-utóbb neheztelést vált ki a gyermekben. Úgy érezheti, hogy a fiatalabb testvérek miatt túl sok nyomás és stressz keletkezik rajtuk, ennek eredményeként pedig negatív érzéseket kezdhet táplálni a fiatalabb testvérek iránt.

Emellett, amikor az idősebb testvér egyedül marad a fiatalabb testvérekkel, akkor falkavezér szerepet kell betöltenie, amit a kisgyerekek nem mindig fogadnak el vagy tisztelnek. Ez további problémákat és vitákat okozhat közöttük, ami a testvéri kapcsolat megromlásához vezethet.

 

Ez nem az ő feladatuk.

Testvérre vigyázás

A szülők gyakran elvárják, hogy az idősebb gyermekek ingyen bébiszitterkedjenek, hiszen ez csak egy a sok hétköznapi feladatuk közül. A tizenévesek többsége azonban nem ért ezzel egyet. Igazságtalannak tartják, hogy amíg a hivatásos bébiszitterek pénzt kapnak ezért, addig tőlük ingyen várják el mindezt a szüleik, és nem is hagynak nekik választást.

Attól persze, mert néha megkérjük a nagytesót, hogy vigyázzon a kistesókra, még nem kell rögtön anyagi kompenzáláson törnünk a fejünket. Ha azonban ez egy rendszeres szokás a családban, akkor elkerülhetetlenül is el kell töprengenünk azon, hogy valamilyen módon kompenzáljuk az idősebb gyermek munkáját – akár pénzzel is.

Nem feltétlenül kell azonban csak pénzben gondolkodni, egy 17 éves gyermeknek a segítségét úgy is elismerhetjük, ha például megengedjük neki, hogy vezesse a kocsinkat, vagy hasonló kiváltságokat biztosítunk neki családon belül. A fontos, hogy érezze: megvan becsülve a munkája a családban.

 

 

1 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!One comment -

  • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.