HIRDETÉS

10 dolog, amit 10 perc alatt megtanulhatsz és egész életedben hasznodra válhat

Hisszük vagy sem, sokszor még a leghétköznapibb problémáinkra is létezik egyszerű, kézenfekvő megoldás. Az alábbi cikkben 10 ilyen apró fortélyt és praktikát gyűjtöttünk most össze, melyek megtanulása és elsajátítása nem igényel sok időt, a jövőben mégis számtalanszor hasznát vehetjük ezeknek a rafinált trükköknek a mindennapokban.


HIRDETÉS
 1. 1 Hogyan válasszunk finom és lédús narancsot vagy grapefruitot


  A narancsválasztás becsapós, hiszen egy első pillantásra vonzó narancs is lehet rendkívül száraz, ízetlen. Létezik azonban egy egyszerű módszer, amivel elvileg sosem lőhetünk mellé. A gyümölcshúsban lévő nedvességtől ugyanis nehezebb lesz a gyümölcs, így pusztán a súlyuk alapján (a méretükhöz viszonyítva) biztosra vehetjük, hogy a nehezebb gyümölcs lédúsabb és finomabb lesz. Ez minden citrusfélére igaz.

 2. 2 Hogyan tanuljuk meg összpontosítani a figyelmünket


  Nem csak az iskolapadban fiatalként, de gyakran még felnőtt korban is nehézségeket tud okozni a munkára történő koncentrálás, hiszen ezer és egy olyan dolog van, ami elterelheti közben a figyelmünket: beszélgető kollégák, e-mailek ellenőrzése, közösségi hálózatok csábítása, stb. Létezik azonban egy módszer, amivel minden mást kizárhatunk, és arra koncentrálhatunk, amire szeretnénk.

  Ehhez az első lépés, hogy állítsunk egy időzítőt 10 percre, majd üljünk le egy székre és folyamatosan figyeljünk a légzésünkre. Próbáljunk meg minden mást kizárni, csak a légzésünkre összpontosítsunk. Ha bármikor úgy érezzük, hogy kezd elkalandozni a gondolatunk, minél hamarabb térjünk vissza a légzésre való koncentrációhoz, akár azzal is, hogy mondogatjuk magunkban: ,,kilégzés-belégzés”.

  Ezzel a módszerrel napi 10 perc gyakorlás mellett megtanulhatjuk, hogyan zárhatjuk ki a körülöttünk lévő világ frusztrációit és koncentrálhatunk arra, amit csinálunk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Hogyan kössünk villámgyorsan cipőfűzőt


  A gyerekkorban megtanított cipőkötési módszer praktikus, ám túl sok ideig tart és olykor körülményes. A fentebb látható módszer segítségével azonban pillanatok alatt tökéletes masnik készíthetünk akár a saját, akár gyermekünk cipőjén.

 4. 4 Hogyan férjen be minden holmink a bőröndbe


  Pólók, cipők, zoknik, pulóverek… - bármit is viszünk magunkkal egy nyaralásra vagy táborozásra, biztosak lehetünk benne, hogy valaminek a végén nem marad majd hely a táskánkban. Pedig az igazság az, hogy mindent el lehet pakolni, minden a helyes sorrenden múlik. Hogy miként maximalizálhatjuk bőröndünk helykihasználását, azt a tapasztalt utazó, Tom Ayzenberg mutatja meg nekünk az ALÁBBI videóban.

 5. 5 Hogyan nyissunk ki egy zacskó spagettit egycsapásra


  Egy csomag spagettit szinte lehetetlenség kibontani anélkül, hogy a végén ne kelljen takarítgatni az asztalon és a tűzhely környékén szétszóródó darabkákat. A fenti módszerrel azonban szempillantás alatt kinyithatjuk. Lényege, hogy szorosan fogjuk össze a tésztát, hogy ne tudjon mozogni a csomagolásban, majd egy határozott mozdulattal vágjuk hozzá a konyhapulthoz. Az ALÁBBI linken a teljes videót is megtekinthetitek a folyamatról.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Hogyan lehet meghatározni a pontos időt óra nélkül


  Bármilyen hihetetlen, a pontos idő megállapításhoz semmi másra sincs szükségünk, mint az ujjainkra. Ehhez tegyük a kezünket a képen látható módon, majd számoljuk meg, hogy hány ujjunk fér el a horizont és a nap között. Minden ujj körülbelül 15 percet jelent, szóval ha például három ujjunk fér a nap és a horizont közé, akkor az azt jelenti, hogy 45 perc múlva megy le a nap.

 7. 7 Hogyan lehet villámgyorsan elaludni


  Annak érdekében, hogy megszabaduljunk a rögeszmés álmatlanságtól a legjobb, ha Dr. Andrew Weil módszerével próbálkozunk. Weil doktor szerint a praktikát bárhol és bármikor alkalmazhatjuk, nem vesz fel sok időt, és semmilyen segédeszközre nem lesz szükség.

  Először is a szánkon keresztül fújjuk ki a levegőt, hangosan: minél jobban hasonlít a hang a képregényes "fffuuuuuu" hanghoz, annál jobb. Utána csukjuk be a szánkat és csendben szívjuk be a levegőt orrunkon keresztül, miközben négyig számolunk. Ezután tartsuk bent a levegőt, ameddig elszámolunk egytől hétig. Befejezésnek pedig hangosan ffuuuuuuzva fújjuk ki a levegőt lassan, ami alatt nyolcig kell elszámolnunk.

  Ezt a gyakorlatsort ismételjük meg háromszor, ugyanis ahhoz, hogy a technika működjön, összesen négy ilyen légzőgyakorlatot kell végeznünk. Fontos, hogy az orrunkon keresztül mindig halkan vegyük a levegőt, a szánkon keresztül pedig mindig hangosan kell kifújni, ráadásul a nyelvünk hegye körülbelül ugyanabban a helyzetben kell hogy maradjon. 

  Weil szerint nem az egyes fázisokra szánt idő a fontos, hanem a levegővételek egymáshoz viszonyított aránya, a 4:7:8. Ez ugyanis az ősi pranayama légzőgyakorlaton alapul, amelynek hatására az oxigén jobban megtölti a tüdőt. Az extra oxigén pedig igen nyugtató hatással van a paraszimpatikus idegrendszerre, ami miatt könnyebben meg tudunk nyugodni még egy rosszabb nap után is. Ez sokunknak hasznos lehet, ugyanis stresszes időszakokban az idegrendszerünk izgalmi állapotba kerül és nehezebben tudunk elaludni.

  A kutató szerint nem fog azonnal menni a 60 másodperc alatti elalvás, ezt is gyakorolni kell, mint minden mást: naponta kétszer kell elvégeznünk és körülbelül 6-8 hét kell ahhoz, hogy szervezetünk hozzászokjon. Ekkor viszont tényleg el tudunk aludni egy perc alatt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Hogyan lehet kinyitni egy rászorult befőttes üveg kupakot


  Az esetek többségében nem a kupak rászorulása jelenti a problémát, hanem a verejtéktől csúszós kezünk, ami miatt nem tudunk megfelelő erőhatást kifejteni a kupakra. Épp ezért semmi másra sem lesz szükségünk, mint egy gumikesztyűre, ez ugyanis kiküszöböli a csúszós kéz okozta rizikót és minden befőttes üveget könnyen nyithatóvá varázsol.

 9. 9 Hogyan kerüljük el a hagymától való könnyezést


  Tagadjuk vagy sem, mindannyiunk szemébe csalt már könnyeket a hagymaszeletelés. Nem feltétlenül kell azonban hagynunk, hogy egy zöldség megríkasson bennünket, létezik ugyanis egy hatásos módszer, ami ellen a hagymának semmi esélye sincs. Ehhez mindösszesen 10 percre a fagyasztóba kell tennünk a meghámozott hagymát. Az idő letelte után megkezdhetjük a szeletelését és voilá: a hagyma immáron nem fog könnyeket csalni a szemünkbe.

 10. 10 Hogyan tartsuk úgy a fülhallgatóinkat, hogy ne csomósodhassanak össze


  Mindannyian szeretünk zenét hallgatni utazás közben, ám az állandóan összegubancolódó fülhallgató az őrületbe tudja kergetni az embert. Ne essünk azonban pánikba, létezik megoldás. Ehhez pusztán annyi a dolgunk, hogy kövessünk a fenti videóban látható négyujjas módszert, amivel többé sosem fog kellemetlen perceket okozni a táskánkban összegabalyodó fülhallgató.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
12 hozzászólás, 16 pont

Szólj hozzá!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!