HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért jobb a pároddal aludni, mint külön aludni (még akkor is, ha horkol)

Az egészséged hálás lesz érte.

  Egy friss felmérés szerint a házaspárok negyede külön ágyban alszik. Ennek oka nem feltétlenül a házassági problémákban rejlik. Gyakran a rossz alvásminőség, a különböző alvási szokások vagy ütemtervek okozzák a különválást.

  HIRDETÉS

  Azonban a tudósok rámutattak, hogy a szerelmeddel aludni – a hangos horkolás és a takaróért vívott örökös harcok ellenére – valójában egészségesebbé és boldogabbá tehet.

  Most bemutatom nektek a felmérést végző szakértők legfontosabb megállapításait, melyek megmagyarázzák, hogy miért éri meg a szerelmeddel aludni még a kellemetlenségek ellenére is.

  1. A párod mellett alvás javítja az alvásod minőségét, a memóriádat és a hangulatodat.

  Alvás 006

  Egy kísérletben összehasonlították párok alvási mintáit, amikor együtt, illetve külön aludtak.

  A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik a párjukkal aludtak, a Rapid Eye Movement (REM) fázisban – az alvás legmélyebb szakaszában – több időt töltöttek, mint azok, akik külön aludtak.

  A REM fázis előnyös a szervezetre, mivel ebben a szakaszban az agy fokozott aktivitást mutat. Ennek a pozitív hatása a valós életre is kiterjed, javítva a memóriát, az érzelmi szabályozást, a kreatív problémamegoldást és a szociális interakciókat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2. A lefekvés előtti ölelés csökkenti a stresszt és a szívproblémák kockázatát.

  Alvás 005

  Az ölelés oxitocin hormon felszabadulásához vezet, amely segít csökkenteni a stresszt és javítja az érzelmi reakciókat, melyek a relaxációval, a bizalommal és a pszichológiai stabilitással kapcsolatosak.

  A tudósok a nők vérnyomására gyakorolt hatását is vizsgálták az ölelés vonatkozásában. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik többet ölelkeztek, alacsonyabb volt a vérnyomás és a pulzusszám.

  A magas oxitocinszint a kortizol stresszhormon termelését is csökkenti. A kortizol nagy mennyiségben gyulladást, szívbetegségeket és más autoimmun betegségeket okozhat.

  3. Az ágyad megosztása a kedveseddel és a bőrötök érintkezése csökkentheti a szorongást.

  Alvás 004

  Az érintés egy hatékony eszköz, amely csodákat tehet a testünkkel. Egy pszichológiai tanulmányban nők szorongásszintjét mérték az MRI-vizsgálat során az agyuk aktivitása alapján.

  Amikor a résztvevők véletlenszerűen kiválasztott kísérleti személyekkel fogtak kezet, a stresszszintjük csökkent.

  Azonban amikor a partnerükkel összefonták az ujjaikat, a szorongásuk jelentősen lecsökkent. Ez tudományos bizonyíték arra, hogy a számunkra fontos emberek befolyásolhatják az egészségünket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4. A párunkkal való alvás megmentheti az életünket, vagy segíthet az alvászavarok azonosításában.

  Alvás 003

  Az alvási apnoe (amely a garat izmait és szöveteit érinti, és légzéskimaradást okoz) egy potenciálisan súlyos rendellenesség, ha nem ismerik fel és nem kezelik időben.

  A tünetek közé tartozik a hangos horkolás, a fulladás és a levegővétel nehézsége. Ha van egy párunk az oldalunkon, aki észreveheti ezeket a jeleket, az rendkívül fontos lehet ezekben a pillanatokban.

  Ez a cikk például arról számolt be, hogy egy férfi, aki mindig ölelkezett a feleségével, azonnal észrevette, hogy a felesége görcsrohamot kapott. A lényeg, hogy a párok kulcsszerepet játszanak a lehetséges egészségügyi problémák kezelésében.

  5. Közvetlen kapcsolat van az alvás és a párkapcsolat minősége között.

  Alvás 002

  Kutatási eredmények kimutatták, hogy az egészséges romantikus kapcsolatok kevesebb stresszt és jobb alvást eredményezhetnek, míg a stresszes kapcsolatok nagyobb valószínűséggel okoznak alvászavarokat és rendellenességeket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A szakértők azt is megállapították, hogy azok a nők, akik napközben pozitív interakciókat folytattak a partnerükkel, éjszaka jobban alszanak.

  Ezzel szemben a férfiaknál ez fordítva van: akik jó minőségű alvásban részesülnek, azok hajlamosabbak másnap jobban kommunikálni a partnerükkel.

  6. Nem mindig a közös alvás a legjobb választás.

  Alvás 001

  A kedvesünkkel közösen álomba merülés ideálisnak tűnhet, de a szakértők figyelmeztetnek az alvási preferenciák eltéréseiből fakadó esetleges problémákra. Például az álmatlanságban szenvedő személy befolyásolhatja partnere alvási mintáját.

  A hőmérséklet-különbségek, a munkaidő vagy a kedvelt szokások (mint például a TV-nézés az ágyban) szintén befolyásolhatják az alvás minőségét. A házassági problémákkal küzdő párok sem feltétlenül profitálnak sokat a közös alvásból.

  Végső soron a párok számára a legjobb, ha az alvási rutinjukat az egyéni igényeikhez igazítják.

  Egyetértesz a fenti pontokkal? Te egyedül alszol jobban vagy a pároddal?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.