HIRDETÉS BEZÁRÁS

A holland élet 14 sajátossága, amit a külföldiek nem értenek, de a helyiek magától értetődőnek vesznek

Ebben az országban az emberek nem mindig melegítik meg az ételeket.

  Bizonyos országokról, mint mondjuk Japánról vagy Dél-Koreáról, szinte végtelenül lehet mesélni. Hollandia is egy rendkívül egyedülálló állam, amely nemcsak tulipánjairól, malmairól és csatornáiról, de sajátos kultúrájáról és hagyományairól is híres.

  HIRDETÉS

  A hollandok például hozzászoktak ahhoz, hogy villával és késsel egyenek szendvicset, nem pedig kézzel, mint mi. Sőt, némelyikük időnként még mindig fapapucsot hord. Most bemutatok néhány érdekességet a hollandiai életről, aminek köszönhetően egy egészen meglepő oldaláról fedezzük fel ezt az országot.

  1. Az embereknek gyakran nevetséges vezetéknevük van.

  Pancakes for 1 € at the Bloemgracht

  A 18. század elejéig nem minden hollandnak volt vezetékneve. Miután Napóleon császár annektálta Hollandiát, az emberek elkezdtek maguknak kitalálni vezetékneveket, ki-ki a fantáziája szerint.

  • Én Hollandiában élek, és itt sok embernek nagyon vicces a vezetékneve. Az egyik kedvencem a „Meztelenül Született”. De van még sok más is a „Hol született?” és „Mivel foglalkozott?” kategóriákból. Kiderült, hogy a hollandok maguk találták ki őket viccből, mert régen nem volt vezetéknevük, de aztán Napóleon jött, és kötelezte őket a bevezetésére. A hollandok azt hitték, hogy ez csak ideiglenes, és viccből kitalálhatnak maguknak bármit. De a vezetéknevek megmaradtak. Upsz!

  2. A születésnapokat szerényen ünneplik.

  Klootschieten, Schoorl, 29 mei 2010

  Hollandiában a felnőttek általában szerényen, nagy vendégség nélkül ünneplik a születésnapokat. A vendégek általában körbe ülnek. Az egyik internetező azt írja, hogy egyszer megpróbált feldobni egy bulit, ahol részt vett, és kis csoportokba rendezte a székeket. De ez hiábavalónak bizonyult, mert a vendégek utána újra körbeültek.

  A hollandok egyébként nem csak a születésnaposnak, hanem minden jelenlévőnek is gratulálnak a születésnap alkalmából. Ez a hagyomány néha még a helyi emberek számára is meglepetést okoz:

  • Én holland vagyok, de sosem értettem, hogy egy születésnapi bulin miért gratulálnak egymásnak az emberek. Mindig váratlanul ér, amikor kezet fognak velem, és azt mondják: „Gratulálok!” © Arthur van Strien / Quora
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Egyes hollandok még mindig klumpát viselnek.

  Hollandiai élet érdekesség 017
  ©  
  Dennis Jarvis/Wikimedia Commons

  A klumpát – fapapucsot – ma is hordják a gazdák, a vidékiek és egyes városiak, főleg Hollandia északi, keleti és déli részén. Néhány évtizeddel ezelőtt az építőmunkások is fapapucsot hordtak. Azonban az EU-ban betiltották őket, mert nincs rajtuk acél orr, mint a munkavédelmi cipőkön.

  4. A helyiek a kis adagokat részesítik előnyben.

  Amsterdam café

  A tulipánok országában az emberek egészségmániásak. Nemcsak a zsíros és édes ételeket nem kedvelik, de az ételeket és italokat is kis adagokban adják. Ezért ne álmodj zsíros ételekről és édességekről, ha holland családba hívnak vacsorázni.

  5. A holland mindent pürésít.

  Hollandiai élet érdekesség 016
  ©  
  Omid Tavallai / Flickr

  A hollandok imádják a pürét, és nem csak a krumplipürét. Különböző zöldségeket főznek, majd leszűrik a vizet, mindent összetörnek, összekevernek, néha gyümölcsöt is adnak hozzá. Az étel elkészítése a kolbászdarabok ráhelyezésével fejeződik be. Ezt a hagyományos ételt „stamppot”-nak hívják.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. A villamosokon az ülések közelében nincs tábla, ami jelezné, hogy melyik ülés kinek van. Minek is lenne, végül is a kárpit magáért beszél.

  Hollandiai élet érdekesség 015
  ©  
  nstuchlik / Reddit

  7. A hallássérült kerékpárosok speciális táblát használnak.

  Hollandiai élet érdekesség 014
  ©  
  mdsign/Reddit

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.