A North Carolina-i Egyetem kutatói szerint manapság a nők 70%-a főz otthon, átlagosan napi 71 percet töltve a konyhában. Ez a helyiség továbbra is az otthon egyik legfontosabb része, ami azt jelenti, hogy mindennek kényelmesnek, tisztának és biztonságosnak kell lennie. De még a legjobb háziasszonyok konyhájában is előfordulhatnak olyan dolgok, amik sok időt és energiát rabolnak, és csak növelik a takarításra fordítandó időt.
Azért, hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttünk néhány bosszantó, haszontalan, sőt, káros dolgot a konyhában, amitől minden körültekintő háziasszonynak meg kellene szabadulnia.
11. Univerzális vágódeszkák
Jobb, ha „specializált” vágódeszkáid vannak: húshoz, gyümölcshöz és halhoz. Fontos megjegyezni, hogy a műanyag vágódeszkák sokkal veszélyesebbek a kórokozó baktériumok szaporodása szempontjából, mint a fából készültek. A műanyag vágódeszkákon lévő karcolások és repedések idővel mélyebbé válnak, mint a fa felületeken, így egy ilyen deszka tisztítása egyre nehezebb lesz.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) hivatalosan azt javasolja, hogy két vágódeszkát használj az otthoni konyhában. Az egyiket húshoz, halhoz és baromfihoz, a másikat pedig készételekhez.
10. Lábazat nélküli bútorok
A konyhaszekrények alatt, a bútor és a padlóburkolat közötti keskeny résekben por, háziállatok szőre, apró szemét és szennyeződés gyűlik össze. Ezeknek a nehezen hozzáférhető helyeknek a tisztításához sok időre és ügyességre van szükség.
A takarítás egyszerűsítése érdekében keretes lábazatot szereltethetsz a konyhabútorokra, amelyek tökéletesen illeszkednek a padlóhoz.
9. Repedésekkel tarkított padló
A konyha padlóján lévő minden egyes repedés mágnesként vonzza a szennyeződést. A por és a legapróbb zsírcseppek keveréke sokáig megmarad a parketta réseiben, vagy a linóleum mélyedéseiben.
Minél kevesebb az egyenetlenség a konyha padlóján, annál gyorsabb és egyszerűbb a takarítás.
8. Egy törölköző mindenre
Kutatók 100 konyhai törölközőből tenyésztettek baktériumokat egy hónapos használat után. Majdnem a felük tartalmazott olyan baktériumokat, amelyek betegségeket okozhatnak. A különböző célokra használt törölközőkön – beleértve az edények portalanítását, a kéztörlést és a felületek letörlését – több baktérium nőtt, mint az egyetlen célra használt törölközőkön.
Ezért a háziasszonyoknak legalább 2 törölközőt kell tartaniuk a konyhában, és hetente cserélniük kell őket. Higiénikusabb megoldás a papírtörlő: ezeket csak egyszer használják, ami azt jelenti, hogy nem halmozódnak fel rajtuk a mikrobák és baktériumok.
7. Késkészletek
Először is, ez a nagy tárgy sok helyet foglal el a munkafelületen, másodszor, az ilyen készletek rengeteg kést tartalmaznak, amelyeket évekig nem fogsz használni.
A konyhában elég 3 jó kés, ahelyett, hogy 17 haszontalan lenne, amelyek csak a készletben foglalják a helyet.
6. Látható szellőzőcső
A szagelszívó hullámos elvezető csövét viszonylag egyszerű beszerelni, de nagyon kényelmetlen tisztítani: a cső apró redőiben idővel por gyűlik össze. A tisztítása rendkívül kényelmetlen, egyrészt mert a mennyezet mentén halad, másrészt viszonylag rugalmas és az intenzív súrlódás miatt könnyen gyűrődik.
Jó alternatíva lehet a műanyag szellőzőrendszer: könnyebb tisztán tartani, mivel elég időnként nedves ruhával áttörölni. Egy másik módja annak, hogy megvédd magad a kellemetlen takarítástól, ha mennyezetig érő konyhabútort választasz, és a szellőzőcsövet a szekrényajtók mögé rejted.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK