HIRDETÉS BEZÁRÁS

Truman Show: 10 fontos részlet, amit valószínűleg nem vettél észre a filmben

Ez a film egy remekmű.

  Elgondolkodtató, hogy a „Truman Show” mennyire pontosan jósolta meg a reality műsorok robbanását, bemutatva, hogy az emberek mennyire élvezik mások hétköznapi életének megfigyelését.

  HIRDETÉS

  A film tele van olyan lenyűgöző részletekkel, amiket a nézők még hosszú évek múltán sem tudtak felfedezni maguktól. A Liked.hu mai listáján most néhányat alaposabban is megvizsgálunk ezek közül.

  10. D-Vitamin

  Truman Show erdekessegek 010

  Minél többet agyalunk azon, hogyan is működhetett volna a „Truman Show” valójában, annál több kérdés merül fel Truman mindennapi életével kapcsolatban. Vegyük például a következőt: mivel Truman élete egy kupola alatt zajlott, valószínűleg súlyos D-vitamin hiányban szenvedett volna. Vagy mégsem…?

  A filmben van egy ravasz utalás erre a kérdésre: a reggelije során Truman egy D-vitaminos üvegcsét tesz az asztalra a kávéja mellé. Ez megerősíti, hogy a show készítői gondoskodtak Truman optimális fizikai állapotáról, még a napfény hiányával járó kockázatok ellenére is.

  9. A „színészek” szabadsága

  Truman Show erdekessegek 009

  Természetesen nem ugyanaz „színésznek” lenni a „Truman Show”-ban, mint egy átlagos filmben, hiszen Truman életében nincsenek hosszabb szünetek a „szezonok” között, sőt, egyáltalán nincsenek is szünetek.

  Ezért a forgatókönyvíróknak ki kellett találniuk okokat arra, hogy a mellékszereplők időnként eltűnjenek a show-ból, hogy pihenni tudjanak és a szeretteikkel is töltsenek egy kis időt.

  Például, amikor Truman Marlonnal beszélget, említik, hogy Marlon beteg volt, és körülbelül egy hónapig nem járt iskolába. Nyilvánvaló, hogy Louis-nak, a Marlon szerepét alakító színésznek egyszerűen pihennie kellett egy ideig, és valószínűleg hasonló a helyzet a többi színésszel is.

  Azonban jóval bonyolultabb a helyzet Truman feleségével, Meryl-lel. Feltételezhetjük, hogy ő jóval szigorúbb szerződést írt alá, amiben a szabadság szó szinte nem is szerepel. Cserébe viszont valószínűleg jóval magasabb pénzt kapott a több „színésznél”.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8. Klasszikus zene a rádióban

  Truman Show erdekessegek 008

  Felfigyeltél rá, hogy a rádióban csak klasszikus zene szólt? Ennek nem csak az az oka, hogy ez segít Trumannak nyugodtnak maradni a munkaidő alatt, hanem az is, hogy a klasszikus zene közkincsnek számít. Ez azt jelenti, hogy nem egyéni művészek tulajdonában van, és a show készítőinek nem kellett jogi engedélyt kérniük a használatához.

  A producerek szabadon választhattak dallamokat a saját belátásuk szerint, anélkül, hogy belekeveredtek volna a modern dalok jogdíjaival kapcsolatos zavaros jogi kalamajkába, ami a „Truman Show” státuszát tekintve, mint a világ legnépszerűbb televíziós műsora, jelentős összegbe került volna.

  Ennek a pillanatnak a szomorú hátulütője, hogy Truman ezek szerint soha nem hallotta még azt a rengeteg nagyszerű slágert, ami a világon létezik.

  7. Truman gyerekkori fényképe

  Truman Show erdekessegek 007

  Amikor Truman és Meryl meglátogatják Truman „édesanyját”, Angelát, egy régi fényképalbumot lapozgatnak, amely Truman gyerekkori fényképeit tartalmazza. A végén Angela egy olyan fényképen áll meg, amelyen a kis Truman bohóckosztümben van, és a védőrács mögül bámul a kamerába.

  Első pillantásra ez csak egy bájos fotó, de valójában azt szimbolizálja, hogy ki is Truman: egy bohóc, akit a tömeg szórakoztatására zártak be egy „ketrecbe” – a forgatási helyszínre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Nagyító

  Truman Show erdekessegek 006

  Még egy érdekes részlet a gyerekkori fotók nézegetésével kapcsolatban. Angela az egyik fotót egy nagyon szokatlan formájú nagyítón keresztül nézi. Egy televízió alakúval.

  Igen, léteznek téglalap alakú nagyítók, de a kerek formájúak sokkal elterjedtebbek, és figyelembe véve a film szinte minden aspektusában jelen lévő rengeteg aprólékos utalást, ez aligha lehet véletlen, főleg, ha belegondolunk, hogy Truman pont a középpontban van.

  5. Mindenhol rejtett kamerák

  Truman Show erdekessegek 005

  Truman ébren töltött életének minden pillanatát rejtett kamerák figyelik, és Peter Weir rendező gondoskodott róla, hogy a nézők is észrevehessék őket. A film szinte minden jelenetében van rejtett kamera, legyen szó a szomszéd kukájáról, az irodájáról, vagy bármilyen véletlenszerű helyről.

  Még Truman fekete gyémántos gyűrűje is valójában egy rejtett kamera, amit az egyik kivágott jelenetben meg is erősítenek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.