HIRDETÉS BEZÁRÁS

Ősi technológiák, melyeket még a mai eszközökkel sem vagyunk képesek reprodukálni

Senki sem tudja, hogyan voltak képesek létrehozni ezeket.

  A régmúlt rejtélyei és titkai mindig is rabul ejtették a képzeletünket. A régészetnek köszönhetően ősi leleteket tárhatunk fel és történelmi feljegyzéseket vizsgálhatunk meg, hogy feltárjuk az ókori civilizációk titkait. Azonban a lenyűgöző építmények és filozófiai felfedezések mellett léteznek olyan ősi technológiák is, amelyeket a mai tudósok és mérnökök nem tudnak megfejteni. A csodálatos mechanizmusú óráktól a szokatlan építési technikákig, ezek az ősi technológiák rengeteg kérdést vetnek fel: hogyan hozták létre őket, és miért merültek feledésbe?

  HIRDETÉS

  Ebben a cikkben a Liked.hu-nál most azoknak az ősi technológiáknak a világába merülünk, amelyek a mai tudomány számára még mindig érthetetlenek.

  Damaszkuszi acél

  Fejlett osi tecnologiak 009

  A damaszkuszi acél egy különleges acéltípus, amelyet a felületén lévő látható egyenetlenségek jellemeznek. Ezek az egyenetlenségek leggyakrabban mintákat alkotnak, amelyeket különböző technikákkal hoztak létre. A damaszkuszi acélból készült pengék nagyobb szilárdsággal és rugalmassággal rendelkeznek a hagyományos vaskardokhoz képest. Két fő típusa létezik. Először a Közel-Keleten hozták létre, a 3. században pedig a damaszkuszi kereskedelem révén vált ismertté az európaiak számára.

  A damaszkuszi acél kovácsolási technikája azonban 1750 körül feledésbe merült. A pontos okok ismeretlenek, de léteznek különböző elméletek. Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint az a fajta érc, amely a damaszkuszi acél gyártásához szükséges, kimerült, és a fegyverkovácsok kénytelenek voltak alternatív pengékészítési módokat keresni.

  Jelenleg a modern technológia fejlődése ellenére lehetetlen pontosan reprodukálni a damaszkuszi acél gyártási folyamatát. Bár ma is léteznek hasonló mintázatú pengék, a modern kovácsmesterek egyszerűen nem képesek elérni a damaszkuszi acélhoz hasonló szilárdságot.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ferlit órája

  Fejlett osi tecnologiak 008

  1912-ben egy londoni ház pincéjében egy kincsesládára bukkantak, melyet később a Cheapside-i kincsesládaként emlegettek. Ez a lelet a Tudor- és a korai Stuart-korszak legnagyobb ékszergyűjteménye lett, tele drágakövekkel, nyakláncokkal, gyűrűkkel és kámeákkal. A kollekció egyik legkiemelkedőbb darabja Ferlit órája volt, melyet a készítője után neveztek el. Az óra naptárral és ébresztővel is rendelkezett. A vizsgálatok során kiderült, hogy hihetetlenül fejlett technológiákat alkalmaztak a gyártásához. A szakértők „a korának iPodjaként” is emlegetik!

  Ezek a technológiák többek között magukban foglalják a rendkívül vékony fémrétegek tárgyakra való felvitelének lehetőségét is, olyan pontossággal, ami még ma sem elérhető.

  A mai tudósok azon fáradoznak, hogy megfejtsék, hogyan tudták a 16. századi ötvösök elérni ezeket az eredményeket. Ha sikerül megfejteniük ezt a rejtélyt, az a tudás segíthet a gyártási folyamatok javításában és az elektronikai cikkek gyártásához szükséges nyersanyagok felhasználásának csökkentésében. Ezenkívül ezek a felfedezések hozzájárulhatnak az idővel kopásnak és pusztulásnak kitett műtárgyak megőrzéséhez is.

  Római beton

  Fejlett osi tecnologiak 007

  A rómaiak szenvedélyesen építkeztek – utakat építettek, szobrokat és impozáns épületeket emeltek, sőt még óriási építményeket is, mint amilyenek a mólók és kikötők. De ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy az általuk emelt építmények ma, több mint 1500 évvel később is állnak, míg a mai cement nem büszkélkedhet ilyen tartóssággal. Sajnos senki sem ismeri a pontos összetételét. A tudósok számos kísérletet tettek az összetevők azonosítására.

  Megállapították, hogy a cement vulkáni hamut, kalcium-oxidot, tengervizet és vulkáni kőzetdarabokat, valamint törmelékmaradványokat tartalmazott. Feltételezik, hogy a római beton gyártásakor ritka elemeket is alkalmaztak, amelyek kristályosodtak, amikor a víz beszivárgott a repedésekbe és elkezdte (volna) bontani, ezáltal szilárdabbá téve a betont. Azonban lehetséges, hogy más anyagok is hozzájárultak a cement szilárdságához, de egyelőre senki sem tudja pontosan megmondani, hogy melyek ezek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Görög tűz

  Fejlett osi tecnologiak 006

  A 672-ben feltalált görög tüzet a Bizánci Birodalom a tengeri csatákban vetette be. Ez a folyadék vízben is égett, így a bizánciak hatékonyan tudták vele megsemmisíteni az ellenséges hajókat. A 12. századig használták, amíg egy halálosabb fegyver aztán fel nem váltotta. Számos történelmi dokumentum beszámol a bevetéséről, de egyik sem említi az összetételét. A görög tűz gyártási folyamata szigorúan őrzött titok volt, és csak kevesen ismerték. Sajnos ez a titok velük halt meg.

  A tudósok feltételezik, hogy ez a gyúlékony keverék olthatatlan meszet tartalmazott, ami lehetővé tette a vízen való égést, plusz más összetevőket, köztük salétromot, a korai lőpor egyik formáját, és kőolajat.

  A tudósok minden erőfeszítésük ellenére sem tudták reprodukálni ezt az anyagot. De ne aggódj! Bár a receptje rejtély maradt, a görög tűz a modern napalm és lángszórók ősévé vált.

  Sacsayhuamán kövei

  Fejlett osi tecnologiak 005

  Ha valaha Peruban jársz, feltétlenül látogass el Cuzco városába. Egyedülálló építészetéről híres. Különösen a város északi részén található Sacsayhuamán komplexum okoz fejtörést a történészeknek és régészeknek. A komplexum kőfalai hatalmas kőtömbökből épültek, amelyek habarcs nélkül illeszkednek egymáshoz. Ezekből a kövekből olykor 200 tonnás teraszokat is építettek. A kövek megmunkálásának pontossága lenyűgöző. Olyan tökéletesen illeszkednek egymáshoz, hogy még egy tűt vagy papírlapot sem lehet közéjük dugni.

  Több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy az ókori építők hogyan érték el ezt. Lehetséges, hogy egy növényből készült ismeretlen anyaggal először megpuhították a köveket, vagy napsugarakkal olvasztották meg őket, hogy sima felületet kapjanak. Soha nem fogjuk megtudni, igaz-e ez, hiszen az ezen komplexumot építő civilizáció minden feljegyzése elveszett.

  Nepenthe

  Fejlett osi tecnologiak 004

  Az Odüsszeiában említett nepenthe egy olyan növény, amely segít az embereknek elfelejteni a rossz emlékeket. A neve „bánat elleni gyógyszert” jelent, és számtalan irodalmi műben szerepel. Úgy tűnik, ez volt az első ismert antidepresszáns. A tudósok nem értenek egyet abban, hogy mi lehetett ez valójában.

  Lehetséges, hogy nagy mennyiségben tartalmazott ópiumot, amelyet ha helyesen készítenek el, valóban segíthet elfelejteni mindent (legalábbis egy időre). Azonban egyetlen ma ismert növény sem képes tartósan elfelejtetni a kellemetlenségeket, és ha valaha is felfedezik a receptjét, az kétségtelenül szenzációt fog kelteni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Arkhimédész halálsugara

  Fejlett osi tecnologiak 003

  Az ókori feljegyzések és ábrázolások alapján Kr. e. 212-ben, Szirakúza ostroma idején Arkhimédész egy ravasz szerkezetet hozott létre gyújtótükrökből, amellyel nagy távolságból is fel tudta gyújtani a római hajókat. Úgy gondolják, hogy ehhez a hatáshoz több parabolatükörrel fókuszálta a napsugarakat. Ezt a találmányt Arkhimédész halálsugarának nevezték el. Azonban Arkhimédész óta senkinek sem sikerült ilyen egyedülálló gépet építenie. Ennek oka, hogy a tükrök működési elvének ismerete ellenére gyakorlatilag lehetetlen olyan szerkezetet építeni, amelynek ugyanolyan gyújtótulajdonságai lennének, mint a halálsugárnak.

  Ezt a „Mítoszírtók” című műsor vezetői is bebizonyították, akik megpróbálták rekonstruálni a szerkezetet azonos jellemzőkkel, de arra a következtetésre jutottak, hogy ez lehetetlen. Azonban 2005-ben a Massachusetts Institute of Technology tudóscsoportja közel került ahhoz, hogy megfejtse, hogyan kellett volna kinéznie Arkhimédész találmányának. Ehhez a tükrök felületének legalább 100 m²-nek kellett volna lennie.

  A Delhi vasoszlop

  Fejlett osi tecnologiak 002

  Ez a 7 méter magas, földbe ásott vasoszlop Chandragupta király uralkodása alatt épült a Kr. u. 3-4. században. A rajta lévő feliratok ugyanabból az időszakból származnak, de feltételezik, hogy az oszlopot már jóval korábban, 2-3 évszázaddal azelőtt emelték. Ez nem csupán egy ősi műemlék, hanem egy rejtélyes tárgy is, hiszen több mint ezer év ellenére sem mutat semmilyen rozsdásodási nyomot. A fémmegmunkálás ezen szintje a mai modern technológiával sem lehetséges.

  A tudósok évszázadok óta próbálják megfejteni a vasoszlop rejtélyét, de eddig nem jártak sikerrel. A probléma az, hogy nem tudják megérteni, miért nem fogékony a rozsdára. Számos elmélet született. Egyesek szerint egy bonyolult anyagkeverék okozza ezt, ami megváltoztatta a vas szerkezetét, míg mások úgy gondolják, hogy a környezeti feltételek akadályozzák a rozsdásodást.

  A legnépszerűbb hipotézis szerint az ókori emberek egy speciális eljárással és a vas tulajdonságait kihasználva egy védőréteget hoztak létre az oszlopon, ami megakadályozza a rozsdásodást.

  Ami még érdekesebb, hogy Indiában más régiókban is találhatunk ilyen korrózióálló emlékeket. Ilyenek a Dar-Manduban és az Abu-hegyen található ágyúk és oszlopok is.

  Stradivari hegedűk

  Fejlett osi tecnologiak 001

  Antonio Stradivari, aki 1644-ben született, a hegedűkészítés minden idők legnagyobb mestereként ismert. Cremonában, Olaszországban élt és dolgozott, és élete során több mint ezer hegedűt, brácsát és csellót készített. Becslések szerint ezek közül körülbelül 650 maradt fenn napjainkig.

  A Stradivari mester által készített hangszerek rendkívül értékesek. Nemrégiben egy Stradivari hegedűt 14 millió dollárért árvertek el. De miért ennyire drágák?

  A Stradivari hegedűk az egyedülálló, tiszta hangzásukkal tűnnek ki, amit más mesterek hangszerei nem tudnak utánozni. Számos elmélet született a hangzás okának magyarázatára.

  2003-ban felmerült az a hipotézis, hogy a hegedűk hangzása a 17. századi naptevékenységgel függhet össze, ami befolyásolta a fák növekedését, javítva a fa akusztikai tulajdonságait. 2006-ban pedig egy másik elmélet született, miszerint a hangzás a faanyagban található gombák vagy rovarok elleni védelemként alkalmazott speciális kezelésnek köszönhető.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.