HIRDETÉS BEZÁRÁS

A fekete Funduji-tó rejtélye: miért tűnik el a tóból összegyűjtött víz a zárt üvegekből

Senki sem tudja, hogy mi okozza a tó rejtélyes tulajdonságait.
Szólj hozzá

  Afrika a különös rejtélyeivel régóta vonzza a kutatókat és tudósokat a világ minden tájáról. Még ma is találkozhatunk ott vad törzsekkel, akik ősi szokások szerint élnek, a saját titkaikkal és legendáikkal. Dél-Afrika északkeleti részén, Limpopo tartományban található a Föld egy másik nagy rejtélye – a Funduji-tó.

  HIRDETÉS

  Ez a tó nem a mérete miatt lenyűgöző, a területe körülbelül másfél négyzetkilométer. A mélysége eléri a 27 métert, de ez szintén nem túl érdekes. Akkor miért vonzza mégis a tudósokat és miért tartják szentnek a helyi törzsek?

  • A víz fekete.
  • Vannak apályok és dagályok, mint az óceánban.
  • A vízgyűjtő nem árad ki, annak ellenére, hogy számos patak és a Mutuvali folyó táplálja.
  • Edénybe merítve a víz eltűnik, majd újra megjelenik.
  • Meghalnak az emberek, akik ebbe a tóba mennek vagy isznak belőle.
  Rejtelyes to 004
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ezek a legendák nem a semmiből jöttek létre, és nem a helyi lakosok találták ki őket a turisták bevonzása érdekében. A tó vize valóban sötét színű.

  A Whatatzindi törzs legendái szerint az ősidőkben egy leprás haladt át ezen a helyen. Kérte a helyieket, hogy adjanak neki ételt és szállást. De elutasították. Bosszúból elárasztotta az otthonaikat vízzel és megátkozta ezt a helyet. A legendák szerint ott él egy óriáskígyó is, amely őrzi a tavat. A helyiek imádják őt és évente rituálékat tartanak neki.

  Az első kutatók és áldozatok

  1947-ben két bátor testvér úgy döntött, hogy megvizsgálja a tó veszélyességével kapcsolatos legendákat. Elhatározták, hogy kenun áteveznek a víztározón. Az egyik testvér a parton maradt, a másik pedig csónakba szállt. Azonban az útja felénél a csónakja megállt, és semmilyen erőfeszítéssel nem tudott tovább haladni. Ekkor egy hatalmas száj jelent meg a vízben és elnyelte a szerencsétlent.

  A következő kutatók igazi tudósok voltak. Ők Bill Clayton és Alan Ellis, akik 1953-ban érkeztek a Fundujihoz, hogy tanulmányozzák ezt a rejtélyes helyet. Ők okosabbak voltak és nem fürödtek a tóban, hanem vízmintákat vettek. Micsoda meglepetés érte őket másnap, amikor felfedezték, hogy a vízzel teli edények üresen állnak. Mégpedig úgy, hogy a edények hermetikusan le voltak zárva, mindenféle repedés vagy lyuk nélkül.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Rejtelyes to 003

  Ezt a víz eltűnésének tulajdonságát egy másik expedíció is megerősítette. A víz azoknak a kutatóknak a zárt edényeikből is eltűnt. Itt viszont már áldozat is volt. Professzor Burnsaydet, akit az kísérletezés iránti vágy hajtott, nem bírta ki, és megkóstolta a vizet. Ennek eredményeként rosszul lett, és néhány nap múlva vékonybélgyulladásban meghalt a kórházban.

  Egy másik példa a rejtélyes emberi halálesetekre ezen a helyen egy évvel később, 1954-ben történt. Ekkor krokodilvadászok mentek ki a partra. Mellesleg, ott rengeteg a krokodil, jól érzik magukat és nem pusztulnak el a vízben. A vadászok mind felkészült emberek voltak. Amikor meglátták a zsákmányukat, tüzelni kezdtek. De senki nem talált el semmit!

  Rejtelyes to 002
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A lövöldözés után egy hatalmas, fekete krokodil mászott ki a vízből. A vadászok pedig biztonságos távolságba menekültek, kivéve egyet. Ott állt, mintha hipnotizálták volna, és nem mozdult, annak ellenére, hogy társai kiáltoztak neki, hogy meneküljön. Végül a ragadozó megragadta a szerencsétlent és behúzta a vízbe.

  A tudósok közel lehetnek a rejtély megoldásához

  Ebben a tóba közel száz patak és egy egészen méretes folyó is ömlik. Ez óránként 12 millió literrel növeli a vízmennyiséget. De a víz nem folyik ki. Itt mindennap van apály és dagály, annak ellenére, hogy a vízgyűjtő nem kapcsolódik az óceánhoz. Azok az emberek pedig, akik csak egy kortyot isznak, meghalnak.

  Rejtelyes to 001

  A Funduji-tó ezen rejtélyei még mindig megoldatlanok. De sokan, miután ez a teória terjedni kezdett, úgy gondolták, hogy a rejtélyes eseményekre talán létezik tudományos magyarázat.

  Lehetséges, hogy a tóban olyan magas a só-klór koncentráció, ami miatt a víz hajlamos megváltoztatni a fizikai állapotát. A sókban gazdag víz éjszaka a hideg hőmérséklet miatt kikristályosodik, ezért apály van. Ugyanez történik a kémcsövekben is. A só-klór mérgező az emberre, ezért haltak meg a kóstolói. Azonban még nem végeztek olyan kutatást, ami ezt hivatalosan is alátámasztotta volna. Afrika tehát továbbra is őrzi a titkait.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.