HIRDETÉS BEZÁRÁS

14 érdekes tény a Titanicról, amiről nem tettek említést a filmben (és máshol sem)

A filmből kihagytak néhány fontos részletet.
Szólj hozzá

  Az 1997-ben bemutatott Titanic-film legendás pontossággal mutatta meg nekünk, hogyan is történt ennek a hatalmas óceánjáró hajónak a katasztrófája bő 100 évvel ezelőtt, de még ez a nagyszerű hollywoodi remekmű sem tért ki minden részletre.

  HIRDETÉS

  Csak az 1980-as évek elejére lett annyira fejlett a technika, hogy képesek legyenek felkutatni és tanulmányozni a Titanic maradványait, de a víz alatti baktériumok folyamatos pusztításának köszönhetően évről-évre egyre kevesebb minden emlékeztet bennünket a történelmi jelentőségű hajókatasztrófára. Vannak azonban olyan fontos tények, amiket nem szabad elfelejteni:

  1 A Titanic építése 1909 decemberében kezdődött. Mire 1912-ben hivatalosan is elkészült a hajó, az összköltsége átlépte a 7,5 millió dolláros határt. Ez mai értékre átszámítva körülbelül 400 millió dollárnak felel meg.

  Tények a Titanicról 024

  2 Legalább 12 díjnyertes kutya utazott a Titanic fedélzetén. Nagyon vigyáztak rájuk, és egy kutyakiállítást is terveztek nekik, de pont azon a napon – április 15-én – történt a tragédia. Csak három kutya élte túl a balesetet, két pomerániai és egy pekingi palotakutya, amik elég kicsik voltak ahhoz, hogy beférjenek a mentőcsónakokba.

  Tények a Titanicról 023
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Ő Frederick Fleet – a férfi, aki először vette észre a jéghegyet, de elmondása szerint akkor még senki nem reagált rá. Amikor reagáltak – egy perccel az ütközés előtt – már késő volt.

  Fleet attól félt, hogy felelősségre vonják, mivel megfigyelő volt az nap este, és a hivatalos vizsgálat később kétségbe vonta az általa elmondott események kronológiáját. Frederick emiatt egész hátralévő életében bűntudattól szenvedett.

  Tények a Titanicról 022

  4 Emlékszel Bruce Ismay-ra, a Titanic tulajdonosára, aki a filmben felszólította a kapitányt, hogy érkezzen meg a tervezett időpont előtt New Yorkba?

  A baleset után a férfi megijedt, és elsőként szállt csónakba. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a férfi tényleg létezett, a filmben látott történet kitalált. Gyerekei elmondása szerint Ismay vaóljában segített a nőknek és a gyerekeknek beszállni a csónakokba, majd csak akkor ült szállt maga is fel, amikor már mindenkinek segített. Sokkal nagyobb segítség lett volna persze, ha gondoskodik arról, hogy a Titanicnak ne 20 mentőcsónakja legyen, hanem 64, amennyin az összes utas felfér.

  A tragédia után Ismay lemondott a Titanic-ot is birtokló cégnél betöltött vezetői posztjáról.

  Tények a Titanicról 021

  5 Ő pedig itt Wallace Hartley, egyike annak a zenész bandának, melynek tagjai a túlélők elmondása szerint egészen az utolsó pillanatig zenélt a pánikba esett utasok között.

  Tények a Titanicról 020

  Ez pedig az ő hegedűje, amit sértetlenül találtak meg a holttestére kötözött tokban, amit néhány nappal a tragédia után fedeztek fel az Atlanti-óceánon.

  Tények a Titanicról 019

  A hegedűn az „Eljegyzésünk alkalmából Wallace-nak, Mariatól” felirat olvasható. Soha nem házasodtak össze, de a hegedűt Maria kapta, aki később az Üdvhadseregnek adományozta. 2006-ban egy brit padláson találták meg a hangszert, 2013-ban pedig 1,7 millió dollárért adták el egy aukción.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Ez egy Sidney Sedunari nevű matróz zsebórája. Pontosan hajnali 1:50-kor állt meg, alig két órával azután, hogy a Titanic jéghegynek ütközött, és fél órával azelőtt, hogy az óceán fenekére süllyedt.

  Tények a Titanicról 018

  7 Ez a fotó az RMS Carpathia hajóról készült, ami a Titanic elsüllyedése után 2 órával ért a helyszínre.

  Jól mutatja, hogy annak ellenére, hogy nem volt elég mentőcsónak a Titanic fedélzetén, sokat közülük csak félig vagy még annál is kevésbé megtöltve engedtek le. Ez azért volt, mert az utasok közül eleinte sokan úgy érezték, hogy biztonságosabb a süllyedő hajón maradni, mint egy apró kis mentőcsónakban az óceán közepén.

  Tények a Titanicról 017

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.