HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért nem érdemes kombinálni a szobát és az erkélyt? Mik az előnyei és hátrányai?

Ez a megoldás a valóságban túl sok kellemetlenséggel jár.

  A legtöbb ember, aki egy kis lakásban él, időről időre elgondolkodik azon, hogy hogyan növelhetné meg a lakóteret. Vannak, akiknek sikerül egy tágasabb lakásba költözniük, mások pedig családi házra cserélik a lakásukat.

  HIRDETÉS

  Azok, akik nem tudnak költözni, gyakran gondolnak arra, hogy a balkon vagy a loggia beépítésével bővítik a szoba területét. Ez a megoldás bonyolult, időigényes és költséges. A legnagyobb probléma azonban abból adódik, hogy sokan nem ismerik a beépítés előnyeit és hátrányait. Hogyan ne dobjuk ki a pénzt az ablakon, és hogyan ne okozzunk magunknak felesleges problémákat? Nézzük meg együtt!

  Erkélybontás 017

  Fontos megjegyezni, hogy bizonyos esetekben törvény tiltja a hideg (balkon, loggia) és a meleg (konyha, szoba) zóna összevonását. Ezért mielőtt belevágnál, mindenképp érdeklődj a lehetőségeidről.

  Sokan félnek a többletköltségektől, a papírmunkától és attól, hogy nem tudják előre látni az eredményt. Ahhoz, hogy eldöntsük, megéri-e a beépítés, alaposan meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket.

  Először is meg kell győződnünk róla, hogy van-e műszaki lehetőség a szoba és a balkon összevonására az adott esetben. Ez az első és legfontosabb lépés. Senki sem akar bajba kerülni a hatóságokkal.

  Erkélybontás 016

  Sokan elrontanak mindent, amit lehet, ami később problémákat okoz a ház lakóinak. Fontos megérteni, hogy a házakat nem hülyék tervezték és építették. Ha belenyúlunk a ház tartószerkezeteibe, bármi megtörténhet – a hőveszteségtől, amit a ház elszenved, a ház összeomlásáig – bár erre kicsi az esély. Ez nem is beszélve a bírságokról, amiket azért kapunk, mert olyan dolgokat bontunk le, amihez nem szabad hozzányúlni.

  Mielőtt bármilyen falat lebontanánk, feltétlenül hívjunk ki egy szakembert, konzultáljunk vele, és mérjük fel a beépítés előnyeit és hátrányait. A tervet engedélyeztetni kell.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Erkélybontás 015

  Természetesen kicsi annak az esélye, hogy bárki bekopogjon az ajtódon és ellenőrizze a teherhordó falak állapotát és épségét. Azonban a hivatalos engedély birtokában, és tudván, hogy a felújítás jogszerű, te is nyugodtabban alhatsz.

  Továbbá, ha úgy döntesz, hogy eladod a lakásodat (az életben bármi megtörténhet, és néha sürgősen kell eladni), nem ütközöl akadályba.

  Erkélybontás 014

  Mit kell feltétlenül tudnod, ha a szoba és a balkon összevonását fontolgatod?

  1. A balkon és a szoba között toló- vagy nyílóajtókat (vagy átlátszó válaszfalakat) kell elhelyezni. Más típusú összevonásra valószínűleg nem fogsz kapni engedélyt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Erkélybontás 013

  Sokan próbálnak „kiskapukat” találni: eltávolítják az ablakot és a balkonajtót, és a parapet helyére munkalapot szerelnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben a balkont is fűteni kell.

  Szükség lesz:

  • Melegperemes üvegezésre
  • A falak szigetelésére
  • Fűtésre
  • További radiátor felszerelésére
  • A szellőzés megtervezésére

  Ennek a megoldásnak komoly dokumentációs hátrányai is vannak. Például a lakás eladásakor bírságot kell fizetni, és vissza kell állítani az eredeti ablak- és erkélyajtó nyílást (a tervrajztól eltérő lakás nem adható el). Megéri-e ennyit szenvedni egy kicsit nagyobb konyha vagy nappali miatt? A döntés a te kezedben van.

  Nagyon sok probléma merülhet fel ezzel a megoldással kapcsolatban. Ismerve a hátrányokat, sokan elállnak ettől a kétesélyes ötlettől.

  Erkélybontás 012

  Fontos!

  • Tiltott a balkon fűtése a központi fűtésrendszerből.
  • Tilos a radiátorok áthelyezése a szobából a balkonra.

  2. A küszöböt nem mindig lehet eltávolítani.

  Panelházakban ez tilos (a következmények: az alatta lévő lakásokban fagypont alatti hőmérséklet, páralecsapódás, penészedés alakulhat ki). Monolit házakban a küszöb eltávolítása nem tiltott, mivel nem teherhordó elem.

  További szempontok:

  • A beépítésnek meg kell felelnie a statikailag megalapozott tervnek.
  • A beépítés nem ronthatja az épület szerkezeti stabilitását.
  • A beépítés nem befolyásolhatja negatívan a lakók komfortérzetét (pl. zajszigetelés).
  • A beépítésnek meg kell felelnie a tűzvédelmi előírásoknak.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. A parapet elbontása

  Téglaházak esetében a küszöb és a parapet bontása egyedi elbírálás alá esik. A szakértő a ház szerkezeti sajátosságai alapján dönt a bontás engedélyezéséről.

  Erkélybontás 011

  Most, hogy megismerted a folyamatot és a szükséges lépéseket, ideje eldöntened, hogy valóban szükséges-e a beépítés. Ez egy nagyon fontos döntés. Nézzük meg az előnyöket is!

  Előnyök:

  • Megnövekedett tér: A beépítéssel bővül a lakótér, amit bármilyen célra használhatsz. A beépített terület fűtött és teljes értékű lesz.
  • Több fény: A szoba jobban megvilágosodik a természetes fény által.
  • Egyedi design: A szoba és a loggia összevonásával egyedi design alakítható ki, ami a korábbi méret mellett nem lett volna lehetséges.
  Erkélybontás 010

  Hátrányok:

  • Engedélyeztetés: A beépítéshez engedélyt kell szerezni a helyi önkormányzattól. Ez néha hónapokig is eltarthat, és nem garantált a siker.
  • Közös tulajdon: Társasházban nem csak magadra és a komfortodra kell gondolnod. Fontos, hogy ne okozz problémát a szomszédoknak.

  Alternatíva:

  A beépítés helyett fontold meg a loggia szigetelését bontás és engedélyeztetés nélkül. A szigetelt loggia egy külön, elszigetelt szobaként is használható (ajtókkal). Gondolkodj el ezen a lehetőségen is!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.