HIRDETÉS BEZÁRÁS

Ez a kis ház egész Írországot lázba hozta: egy férfi hangulatos otthont varázsolt a régi pajtából

Meglátta az üzleti lehetőséget a 16. században épült régi csűrben.

  A miniházak szerelmesei könnyen lehet, hogy látták már ezt a lakóházzá alakított 16. századi régi kőpajtát. Ardcathban található – egy 1870 lakosú ír faluban.

  HIRDETÉS

  Egykoron egy kis asztalosműhely volt ebben a pajtában – a helyi lakos, akinek a telkén az épület áll, időnként ott készített vagy javított házi készítésű bútorokat.

  Ardcath madártávlatból. A falu egy órányi autóútra van Dublintól (ami egyébként egy újabb előny, amit a különleges ház tulajdonosa kihasznált).

  Ír pajtaház 009

  Írországban (főleg vidéken) nehéz jól fizető állást találni, ezért a pajta tulajdonosának ez a hobbi kellemes mellékjövedelmet hozott. Egészen addig, amíg nem talált ki valami még jobbat.

  Egy átlagos falusi lakos, aki soha nem foglalkozott építkezéssel vagy üzlettel, úgy döntött, hogy a régi pajtáját teljes értékű lakóházzá alakítja.

  Eszébe jutott, hogy a szülőfalujában, Ardcathban több középkori templom romja is található, melyek mérsékelten ugyan, de vonzzák a turistákat, ráadásul a közelben (5-10 perc autóútra) még hat másik falu is található. Az ír falvak pedig már önmagukban is eléggé festőiek, tehát miért ne lehetne ebből pénzt csinálni?

  Így néz ki most a pajta. A tulajdonos, kora ellenére (most 73 éves), saját maga alakította át az épületet, és tette tökéletessé.

  Ír pajtaház 008

  Néhány tény a pajta tulajdonosáról – a neve Colm, és egész életét a környező falvakban élte le. Az elmúlt 30 évet Ardcathban töltötte. A telken, a régi pajta mellett, van egy jó állapotú lakóház is, ahol Colm a feleségével és a fia családjával él.

  Colm 2005-ben kezdett hozzá a pajta átalakításához. Három évvel később, 2008-ban fejezte be az összes munkát. Azóta ezt a lenyűgöző pajta-házat turistáknak adják ki – eleinte kevesen voltak, de aztán a szokatlan szálláshely híressé vált az interneten.

  Colm interjúkat adott újságíróknak, vezetett túrákat a házban és környékén, majd elkezdtek ide látogatni a miniház stílusú épületek rajongói és a turisták, most pedig már gyakorlatilag minden hétvégére sorban állnak egymás után a bérlők. Annak ellenére, hogy a pajtában töltött éjszaka ára meglehetősen borsos – átszámítva a mi pénzünkre, 65 ezer forint / éj.

  Kíváncsi vagy rá, hogy néz ki belülről ez a pajta-ház?

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az alsó szinten található egy konyhasarok (az alábbi fotón látható), egy WC + zuhanyzó (a konyha melletti fehér ajtó) és egy nappali-szoba. Fent egy kis hálószoba található, két fő részére.

  Ír pajtaház 007

  Kilátás a konyhából. Belül az az egyszerű vidéki hangulat uralkodik, ami a kis ír házakra jellemző. Semmi flanc, csak régi dolgok. De a panorámás ablakú nagy ajtó, a nehéz függönyök és a kőfalak (gondolj csak bele, 16. századi!) középkori hangulatot csempésznek ebbe a vidéki idillbe.

  Ír pajtaház 006
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A konyhában minden megtalálható, ami az élethez kell: hűtőszekrény, mikrohullámú sütő és gáztűzhely is. Ha szeretnéd, itt élhetsz, ameddig csak a szíved (és a pénztárcád) engedi.

  Ír pajtaház 005

  A földszinti pihenősarok – egy kandallóval (jól befűti a kis helyiséget a magas mennyezet és a kőfalak ellenére), egy kis könyvtárral és egy régi tévével. Úgy tűnik, itt semmi sem változott a 2000-es évek óta.

  Ír pajtaház 004

  Ezen a képen ugyanez a pajta látható, csak sok-sok évvel ezelőtt.

  Ír pajtaház 003
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Így néz ki az emelet. Az ilyen galériázások nem ritkák a mi házainkban és lakásainkban sem (biztosan láttál már hasonló, galériázva kialakított hálószobákat a régi pesti házakban). Itt azonban a mennyezet ugyan alacsony, de nem „nyomasztó”. A lépcső viszont nem mindenkinek való, elég extrém és nem túl biztonságos.

  Ír pajtaház 002

  Búcsúpillantás a házra. Mit szólsz ehhez a szálláshoz? Szálltál már meg valaha szokatlan házakban vagy lakásokban nyaralás alatt? Nem bántad meg?

  Ír pajtaház 001

  Szeretem, amikor az emberek egy második életet adnak a régi épületeknek. És különösen szeretem nézegetni az olyan átalakításokat, amikor például egy pajtából vagy garázsból lakóházat csinálnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.