HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Régészeti leletek, amiket a tudósok nem tudtak megmagyarázni

Valószínűleg már sosem kapunk választ ezekre.

    A tudomány hihetetlen dolgokra képes, de még mindig akadnak olyan rejtélyek, amikre nem talál magyarázatot. Ezek a rejtélyek még a szakértőket is megdöbbentik – a titokzatos kardoktól a hátborzongató tükrökig.

    HIRDETÉS

    Most bemutatjuk neked a legmeglepőbb felfedezéseket, amiket a tudomány eddig nem tudott megfejteni!

    Ulfberht kardok

    Régészeti felfedezések 011

    Ébreszd fel magadban a belső vikingedet! Az Ulfberht kardok több mint 170 középkori kardot jelentenek, amiket főleg Észak-Európában találtak. Ezek a kardok a VLFBERHT jelzésnek köszönhetően lettek híresek, ami valószínűleg a kovács nevét rejti. De itt jön a csavar: az Ulfberht kardok a kovácsolás különböző technikáit ötvözik. Némelyik a legmagasabb minőségű, közép-ázsiai acélból készült. A pengék rendkívül tartósak és élesek voltak.

    Régészeti felfedezések 010

    Nem tudjuk pontosan, hány Ulfberht kard létezik, mert nem mindegyik maradt fenn egyben, de a legtöbbet Skandináviában és a Balti-tenger környékén találták. Ezekkel a kardokkal bárki félelmetes harcossá válhatott! A kardokat nem egy darab fémből kovácsolták, hanem több, összehegesztett részből állnak. A vikingek stílusosan hódították meg a területeket! El tudod képzelni, milyen látvány lehetett egy Ulfberht kardot tartó viking harcos? Szerencsére a mai világban már nem kell ilyen ellenféllel számolnunk.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Drepanosaurusok

    Régészeti felfedezések 009

    Képzelj el egy lényt, ami egyszerre hasonlít egy gyíkra, egy majomra, egy velociraptorra és egy madárra! Ez a furcsa lény a drepanosaurus, ami 200 millió évvel ezelőtt élt a Földön. Olaszországban, Angliában és Dél-Amerika délnyugati részén leltek rá a fosszíliáira. Ez a különleges lény madárkoponyával, csőrrel és csigolyákból összeolvadt vállpúppal rendelkezett. Néhány példánynak kétujjú mancsa és kapaszkodásra képes farka is volt karomszerű képződménnyel a legvégén.

    Régészeti felfedezések 008

    A drepanosaurusok maradványait 1979-ben fedezték fel Észak-Olaszországban. A nevük a görög nyelvből származik, és „sarló alakú gyíkot” jelent. A drepanosaurusok mindössze 45-50 centiméter hosszúra nőttek, és életük nagy részét a fákon töltötték. A kaméleonhoz hasonlító mancsaikkal ügyesen mozogtak ágról-ágra, amiben a farkuk is segített a mozgásban. Igencsak hasonlítottak a majmokra! Feltételezik, hogy a drepanosaurusok rovarevők voltak. Karmaikkal lehántották a fakérget, és a fák repedéseiben keresték a rovarokat. Elképzelhető, hogy a „karmos” farkukat is használták a táplálkozáshoz, mint egy kis ásót! A drepanosaurusok rendkívül különleges ősi lények voltak! Most már tudod, hogyan nézett ki ez a furcsa lény, ami egyszerre gyík, majom, velociraptor és madár is volt!

    Marsi meteoritok

    Régészeti felfedezések 007

    Üdvözlet a kozmoszból! Igen, jól olvastad, ezek a kövek a Marsról érkeztek a Földre! Elég hátborzongató belegondolni, de ez az igazság! Vajon hogyan jutottak el a vörös bolygó darabjai a Földre? Nos, ez egy izgalmas történet. Minden egy aszteroida vagy üstökös becsapódásával kezdődött a Marson, amelynek során a kőzetdarabok akkora erővel lövelltek ki, hogy el tudtak menekülni a Mars gravitációja elől, ami egyébként a Föld gravitációjának körülbelül 60%-a. A marsi törmelékek több mint egymillió éven át keringtek a Nap körül, amíg egy részük meteoriteső formájában elindult a Föld felé. Ez 2020 szeptemberében történt. Kiderült, hogy 277 meteorit marsi eredetű.

    Régészeti felfedezések 006

    A legnagyobb közülük a Taoudenni 002, amelyet 2021 elején fedeztek fel a Mali Köztársaságban. Súlya 14,5 kilogramm! Jelenleg az USA-beli Maine államban, a Minerál- és Kőzetmúzeumban található. De ez még nem minden! Számos marsi meteoritban találtak ősmaradványokat, amelyek valamiféle marsi életformákra utalnak. Az egyik legjelentősebb lelet az Allan Hills-hegységben, az Antarktiszon talált meteorit. Ez a meteorit 16 millió évvel ezelőtt vált le a Marsról, és körülbelül 13 000 évvel ezelőtt érkezett a Földre. Hihetetlen bolygóközi utazás!

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Longyou-barlangok

    Régészeti felfedezések 005

    Készülj fel egy mélyreható utazásra a Föld belsejében, a világ egyik legrejtélyesebb barlangrendszerébe! Ezek a barlangok egyszerűen lenyűgözőek! A tudósok és kutatók már évek óta a Longyou-barlangok rejtélyén töprengenek. Ezt a lenyűgöző felfedezést egy kínai faluban tették, amikor úgy döntöttek, hogy utánajárnak a „feneketlen tavakról” szóló helyi legendának. Az 1990-es években egy csapat bátor ember úgy döntött, hogy leereszti a tavat, és megnézi, mi van a víz felszíne alatt. Meglepő módon a víz alatt egy barlangrendszer bejárata rejtőzött! A barlangok területe több mint 30.000 négyzetméter, tele csarnokokkal, folyosókkal és oszlopokkal. Mindez emberi kéz munkája!

    Régészeti felfedezések 004

    És a hab a tortán: a falakat megfejthetetlen szimbólumok és minták borítják. Nem csoda, hogy ez az ősi lelet megdöbbentette a tudósokat! Ez a mesterséges csoda i. e. 200 körül keletkezett. A kutatók becslései szerint a barlangok építése 1000 ember munkáját igényelte, akik évtizedekig, éjjel-nappal dolgoztak a megépítésükön. A legnagyobb rejtély azonban az, hogy milyen eszközöket használtak, és mi volt a céljuk a barlangok létrehozásával?

    A Nampa-i agyagbaba

    Régészeti felfedezések 003

    A babák félelmetesek tudnak lenni. Különösen a Nampa-i agyagbaba – egyszerűen hátborzongató! Származásáról évtizedek óta vitatkoznak. A babát 1889-ben fedezték fel, amikor az idahói Nampa városában a munkások vizet kerestek. Körülbelül 90 méter mélyre fúrtak kutat. És ott várt rájuk a meglepetés! Az agyagban egy karcsú női alakot ábrázoló kis figurát vettek észre. Mit jelenthet ez? Ki készítette, és mi volt a célja? Sokan úgy gondolják, hogy ez a lelet egy egyszerű átverés. A baba máig megtalálható, hagyma formájú feje, széles vállai vannak, amit rövid, izmos karok és hosszú lábak egészítenek ki. A jobb lába eltört. Ezen kívül a babán halvány geometriai jelek láthatók – lehet, hogy ezek ruházat vagy ékszerek vázlatai, különösen a nyak és a csuklók körül. A lelet korát illetően is viták vannak. Kezdetben úgy gondolták, hogy 2 millió éves! Ez azt jelentené, hogy jóval az emberek előtt érkezett Amerikába. Ám George Frederick Wright, William Henry Holmes és Keith Fitzpatrick-Matthews régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a szobrocskát egyszerűen a fúrás miatt mozgatták meg, vagy geológiai jelenség miatt kerülhetett mélyen a föld alá. A Nampa-i agyagbaba továbbra is rejtély marad. Vajon sikerül valaha is megfejteni a titkát?

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    A Szibilla-barlang

    Régészeti felfedezések 002

    Kíváncsi vagy egy olyan barlangra, ahol elmosódik a határ a mítosz és a valóság között? Akkor itt a helyed! Induljunk el egy kalandra a Szibilla-barlang rejtélyes mélyére. Olaszországban, a Nápoly melletti Cumae ősi városa alatt található. Feltételezések szerint a barlangot i. e. 6. században etruszk foglyok vájták ki.

    A Szibilla-barlang évszázadok óta lenyűgözi a látogatóit a kanyargós folyosóinak és a cumaei Szibillával való kapcsolódásának köszönhetően. A Szibilla egy jósnő volt, aki a legenda szerint a föld alatt fogalmazta meg jövendöléseit, és növényi levelekre jegyezte fel őket. A barlang tele van bejáratokkal, és egy 5 méter magas, 131 méter hosszú folyosó vezet be. Ez egy igazi utazás az ismeretlenbe! A folyosó végén egy téglalap alakú terem található, balra egy előtérrel, amely egy további, három részre osztott terembe vezet. A hiedelem szerint itt írta Szibilla a jövendöléseit, és ez egy portál egy másik világba!

    Te bevállalnád, hogy leereszkedsz és felfedezed ezt a rejtélyes barlangot?

    Az oxfordshire-i tükör

    Régészeti felfedezések 001

    A mai világban a tükrök már nem tűnnek olyan rejtélyesnek. Azonban a múltban félelmet és tiszteletet keltettek. Mi a tükröket sminkeléshez, ruhapróbáláshoz és a biztonságos vezetéshez használjuk, de régen egészen más célja volt.

    Angliában, Didcot földjeiben egy lelkes fémkereső igazi kincset talált. Ez egy i. e. 1. századból származó tükör, egy értékes és rejtélyes műtárgy. Ez a 18 fennmaradt tükör egyike. A vaskorban a tükrök nagy jelentőséggel bírtak, és csak néhány kiváltságos személy birtokában voltak. Azonban a valódi céljuk továbbra is rejtély.

    A tükröt arra használták, hogy fénysugarat irányítsanak a sötétségbe? Jelzést küldjenek nagy távolságra? Vagy talán sminkelésre? David Munden, az Oxfordi Múzeum régészeti gyakorlatának kurátora szerint sok kultúrában a tükröket mágikus tárgynak tartották. Az emberek azt hitték, hogy más világot mutatnak, vagy akár portálok szerepét töltik be. Lehetséges, hogy ez a helyzet volt a vaskorban is – a tükröket talizmánokként vagy sámánisztikus szertartásokhoz használták.

    Ismersz még olyan régészeti felfedezéseket, amik valószínűleg soha nem lesznek megfejtve?

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.