HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

Magyarországon nem, de Németországban bárhol megtalálod: 7 termék, ami nekünk szokatlan, de a németek imádják

Megkóstolnád a nyers sertés darálthúst?

    Bármelyik külföldi utazásom kötelező eleme a helyi szupermarket felfedezése, hogy bepillantást nyerjek a termékválasztékba. Noha a termékek nagy része univerzálisnak mondható, a boltok polcain mindig találhatunk valami különlegeset, ami a helyi hagyományokról és kultúráról mesél. Németország sem volt kivétel.

    HIRDETÉS

    Milyen különleges termékekkel találkoztam? Elmesélem!

    1. Savanyú káposzta lé

    A németek legendásan szeretik a savanyú káposztát. Ők a legjobb köretnek tartják húsételekhez, és rendkívül egészségesnek is, nem alaptalanul: a savanyú káposzta rengeteg vitamint tartalmaz, és normalizálja a bélműködést, mivel a fermentációhoz tejsavbaktériumokat használnak, amelyek természetes probiotikumként pótolják a bélflórát és erősítik az immunrendszert. Akik nem szívesen esznek savanyú káposztát naponta, azoknak a német orvosok a levét javasolják: egy pohár naponta elegendő a gyógyhatás eléréséhez.

    Nemet etelek 009
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    2. Kloßteig vagy Knödelteig – knédli tészta

    A knédli (Knödel) főtt tésztából készült gombócok. A fogás sok közép- és kelet-európai konyhában is megtalálható. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy minden országnak megvannak a maga sajátosságai: néhol fasírtként használják a knédlit levesben, máshol pedig pelmenyihez vagy gombóchoz hasonlóan készítik: üreget vájnak a gombócba, megtöltik hússal vagy bogyókkal, majd befedik a tésztával, hogy gömb alakja megmaradjon. Németországban a legegyszerűbb, töltelék nélküli knédli a legnépszerűbb, de a burgonyaknédli is kedvelt (a tésztát burgonyából, keményítőből, tojássárgájából, vajból és szerecsendióból készítik). Mindkettőt köretként használják párolt húshoz.

    Nemet etelek 008

    3. Leberkäse

    Valójában ez a termék nem meglepő, kivéve a nevét. „Májas sajt”-nak fordítható, de sem májat, sem sajtot nem tartalmaz – ez egy marhahúsból és sertéshúsból készült fasírt.

    Nemet etelek 005
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    4. Weißwurst

    A Weißwurst, azaz „fehér kolbász” egy különleges fajta húsáru, amely főleg Bajorországban elterjedt. Borjúból, sertészsírból és fűszerekből készül, de nitritek nélkül, ezért nem rózsaszín vagy piros, mint a többi kolbász, hanem fehér-szürke. A Weißwurst másik különlegessége, hogy a nap első felében, ebéd előtt fogyasztják: ez történelmi okokra vezethető vissza – régen, hűtőszekrények hiányában, ezek a kolbászok nem voltak sokáig tárolhatók, ezért a mészárosok által reggel elkészített kolbászt rögtön megfőzték.

    Nemet etelek 004

    5. Brathering

    A Brathering a német konyha klasszikus fogása. A heringet kibelezik, lisztbe forgatják, és aranybarnára sütik olajon, majd ecetben és hagymában pácolják. A németek általában főtt vagy sült burgonyával fogyasztják, mint a sós heringet. Nagyon szerettem volna kipróbálni, de a németországi barátnőm lebeszélt róla: szerinte az íze olyan, mint a kinézete – azaz „nem túl jó”.

    Nemet etelek 003
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    6. Nyers darált hús szendvicsekhez

    Ez egy komoly vitaforrás a barátnőm családjában, amin gyakran összevesznek a családjával. Bár már több mint 10 éve Németországban él, még mindig nem tud hozzászokni a németek (és a férje) szokásához, hogy nyers darált húst esznek. A németek általában sóval, borssal és hagymával ízesítik a friss sertésdarálthúst, és vajas kenyérre kenik, mint a pástétomot.

    Nemet etelek 002

    7. Vaj fokhagymával és gyógynövényekkel:

    A németek nem csak sima vajat használnak a fent említett „ételekhez”, hanem fűszeres változatokat is, zöldfűszerekkel és fokhagymával.

    Nemet etelek 001

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.