A római Colosseum története során először nyílik meg a nyilvánosság előtt az épület föld alatti része

Ha eddig hiányzott az ösztönzés, hogy Rómába látogass, akkor íme: 2000 év után először nyílik meg a colosseum föld alatti része a nagy nyilvánosság előtt.

Római colosseum föld alatti része

A római Colosseum földalatti szintjein, az úgynevezett “hypogea”-n tartották az arénában harcoló gladiátorokat és állatokat. Eredetileg gyertyafénnyel világították meg ezeket a területeket, de a felújításoknak hála a turisták ma már napfénynél is könnyedén bejárhatják ezeket a területeket.

HIRDETÉS

A Colosseum földalatti részének helyreállítása 10 évig tarott, és nem volt zökkenőmentes. Az előzetes terveket az olasz Tod divatmárka vezérigazgatója, Diego Della Valle és a római Régészeti Örökség Minisztériuma fogalmazta meg még 2011-ben.

https3A2F2Fwww.unilad.co .uk2Fwp content2Fuploads2F20212F062FPA 60568888

A Tod egy nélkülözhetetlen, 25 millió eurós összeggel járult hozzá a projekthez, aminek három kulcsfontosságú fázisa volt. Először meg kellett tisztítani a szerkezet homlokzatát, mielőtt még a szakértők egyáltalán a föld alá jutottak volna. A régészek, az építészek és a mérnökök ezután térképezhették fel a föld alatti részeket.

Végül kotrógépek segítségével hosszú időn keresztül tisztították, mosták és távolították el a vastag szennyeződéseket és mikroorganizmusokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója ezt nyilatkozta a CNN-nek a restaurálás jelentőségéről:

Ez a helyreállítás nélkülözhetetlenül fontos a régészeti kutatások szempontjából, hiszen lehetővé teszi számunkra a történelem rekonstruálását. Ez volt a környéken (Colosseum helyszíne) valaha zajló legnagyobb felújítás, ahol minden előkészítés és munka, beleértve a felhasznált technikát - liftek, teherfelvonók - végletekig kigondolt, aprólékos munkát igényeltek.

A munka nem állt le, épp ellenkezőleg: további munkákat terveznek a Colosseummal. A múlt hónapban például az olasz kulturális minisztérium bejelentette, hogy egy fából készült arénát terveznek építeni, ami lefedi majd a hypogeát, valósághű képet adva arról, hogy milyen is volt ez a szerkezet az ókorban. Ez az új terület rendezvényeknek is otthont adhat majd, de az ilyen események vélhetően jóval kevésbé lesznek véresek, mint a múltban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!