Egy hetet töltöttem Kínában és most megmutatom, hogy miért ez az egyik legérdekesebb hely a Földön

A Pikabu közösségi oldal ,,Nirvanas2" álnév mögé rejtőző felhasználója hátára vette a világot és úgy döntött, hogy egy 7 napos utazás során megismerkedik a kínai kultúrával, amiről már korábban is számtalan érdekességet olvasott az interneten. Nirvanas2-t lenyűgözték az ott tapasztalt és átélt élmények, ezért egy rögtönzött élménybeszámoló keretén belül megosztotta a nagyvilággal, hogy mik azok a parányi, de mégis szembeötlő apróságok, amik miatt Kína az egyik legérdekesebb hely a Földön.


 1. 1 A kínaiak nagyon szigorú alvási- és étkezési rend szerint élik az életüket.


  A kínai embereket gyerekkoruk óta arra nevelik, hogy a munkanapnak sűrűnek és hasznosnak kell lennie, ezért az ebéd pontosan 12 órakor van, nem fél órával utána vagy a délután közepén. Hasonlóan szigorúak az alvással kapcsolatos szokásaik: a nagyvállalatok külön kikapcsolódási területeket biztosítanak a dolgozóknak, hogy ebéd után egy kis pihenőt tartva, később újult erővel folytathassák a munkát. Ezt olyan komolyan veszik egyébként, hogy még a hadseregben is csendespihenőt tartanak délutánonként.

 2. 2 A kínai hatóságokkal nem lehet viccelődni, erre számos tábla is figyelmeztet.


  "Rendőrségi emlékeztető:
  a verekedés tiltott.
  Ha veszítesz, kórházba kerülsz
  Ha nyersz, börtönbe."

 3. 3 A kábítószer-kereskedők lebuktatásában segédkező állampolgárok óriási pénzjutalmat kapnak.


  Átlagosan 3-4 millió forintos jutalom jár azért, ha valaki segít leleplezni egy drogkereskedőt vagy bűnözőt. Ez nagy pénz, ami épp ezért rendkívül csábító a lakosoknak, a drogkereskedőket pedig majdhogynem ellehetetleníti.

 4. 4 Minden frekventált városrész jól kiépített, modern nyilvános WC-kkel rendelkezik, ami alól a metróállomások sem jelentenek kivételt. Minden ilyen helyen ráadásul külön mosdó várja a mozgássérülteket és külön mosdó a gyermekeket.

  pikabu

 5. 5 Furcsa módon piktogramok emlékeztetik rá az embereket, hogy hol nem szabad elvégezni a szükségleteiket. Ennek persze jó oka van.


  2013 előtt ugyanis meglehetősen lazák voltak a WC-egészségügyi szabályok, ezért az emberek teljesen normálisnak tekintették, hogy egy parkban a fa tövénél, vagy mondjuk egy ház oldalában végezzék el a szükségleteiket. A kínai kormány aztán rájött, hogy ez elijeszti a turistákat, ezért 2013-tól kezdődően összesen 65 ezer új nyilvános WC-t alakítottak ki, de hát a szokásaiktól nem könnyű megfosztani az embereket: néha bizony még mindig emlékeztetni kell őket, hogy ne az utcán végezzék el a kis és nagy-dolgukat.

 6. 6 ,,Rendeltünk két üveg sört a hotelszobába és mind a kettő külön hőcsomagolásban érkezett."


 7. 7 A kisboltokban nincsenek árcédulák.


  Egyszerűen rámutatsz az általad kiszemelt árucikkre és az eladó megmondja a pontos árát, amivel ha nem vagy megelégedve, akkor olykor még alkudozásra is van lehetőséged. Hadd ne mondjam, hogy a vásárolt termékek árának összeadását is fejben végzik az eladók, pénztár- és számológép használat nélkül, meglepő pontossággal.

 8. 8 Anti-terrorista eszközök minden metróállomáson.


  A metróállomások biztonsági szolgálatán speciálisan kialakított eszközök találhatók, melyek a robbanásveszélyesnek ítélt, gyanús csomagok tárolására szolgálnak. Ezek a megerősített tartályok képesek ellenállni még a nagyobb detonációknak is, így a segítségükkel biztonságosan lehet elszállítani a gyanúsnak vélt csomagokat a metróállomások lezárása nélkül.

 9. 9 A kínaiak nem nézik jó szemmel, ha valaki bénán parkol: meg is van a saját jól bevált módszerük, hogy mihez kezdjenek ilyenkor.


 10. 10 Légtisztító kerítések veszik körül az építkezéseket.


  Ezek a kerítések tulajdonképpen vízpárát juttatnak a levegőbe, ami így az építkezésről kiszálló port megköti és nem engedi, hogy a levegőben terjedve szennyezze a környéken élő emberek egészségét. Na persze nem mintha olyan kristálytiszta lenne a kínai nagyvárosok levegője, egy új kutatás például kimutatta, hogy amíg a kínai nagy fal nem, a pekingi légszennyezettség kristály tisztán látható a világűrből.Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Send this to a friend