HIRDETÉS

20 izgalmas tény a hétköznapi dolgainkról, ami bizonyítja, hogy a világ tele van meglepetéssel

  Tudod, hogy miért fehér színűek a repülőgépek? Van tipped, hogy mikor lehetett az utolsó nyilvános kivégzés Magyarországon? A világ tele van ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességekkel, melyekről – különböző okokból kifolyólag – nem rendelkezünk kellő ismeretekkel.

  HIRDETÉS

  Ennek leküzdése érdekében az alábbiakban 20 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a világ legváltozatosabb dolgairól, melyekről nagy valószínűséggel még Te sem hallottál korábban…🧐

  1. Senki sem tudja, hogy ki nevezte el a Földet.

  2. Az 1994-es nagy Los Angeles-i áramszünet idején többen is hívták a rendőrséget, hogy „ijesztő, baljóslatú felhő” láthatók az égen. Ez a valami nem más volt, mint a Tejút.

  3. Tudósok rájöttek, hogy a bálnák és a vízilovak távoli rokonok, akiknek körülbelül 50 millió évvel ezelőtt egy és ugyanaz volt az ősük.

  4. A repülőgépeket azért festik (többnyire) fehér színűre, mert ez a szín könnyíti meg leginkább a hibák keresését – pl. olajfoltok, repedések, égési sérülések, stb. A másik ok, amiért a repülőgépek többsége fehér színű az az, hogy a fehér szín megakadályozza gép testének felmelegedését, míg minden más szín elnyeli a napfényt és így túlmelegedést eredményezhet.

  Érdekes tények Facebook

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5. Egy közönséges csiga gyorsabban mozog, mint egy rézhuzal elektronjai.

  6. A new york-i metróban használt lámpákhoz nem közönséges égőket használnak, amit az óramutató járásával megegyező irányban kell betekerni, hanem olyanokat, melyeket azzal ellenkezőleg. Ennek egészen egyszerű oka van: így akarják meggátolni, hogy az emberek kilopják az égőket a lámpákból.

  7. A Ritter Sport-féle csokoládékat azért kezdték négyzet alakban gyártani a 30-as években, hogy könnyebben beleférjenek az emberek kabátzsebeibe anélkül, hogy megtörnének.

  Ritter sport csokoládé

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

  8. Az ókorban a kis mennyiségű, értékes (arany, ezüst, drágakő stb.) tárgyak mérésére gyakran a szentjánoskenyér (karob) magját (keration) használták. Innen ered a karát, amelyet az aranyművesek még ma is használnak drágakő és nemesfémek súlyának jellemzésére (ma rögzített egység, 1 karát = 200 mg).

  9. A 19. századi Angliában a férfiak körében olyan népszerű volt a hajápolási célokra használt makasszar olaj, hogy a háziasszonyoknak kendővel/törülközővel kellett letakarniuk a bútorokat, (kanapé, karosszék) hogy ne tegyék tönkre őket a férfiak hajáról rájuk kenődő olaj.

  Kendővel letakart bútorok

  10. Ha egy ember úgy döntene, hogy megeszik egy egész jegesmedve májat, valószínűleg belehalna, köszönhetően a hihetetlenül magas A-vitamintartalmának, ami ilyen dózisban már mérgező.

  11. Tanulmányok kimutatták, hogy a kisbabák szeretik látni a szüleik mosolyát, és sokszor ez az oka annak, hogy akaratlanul is visszamosolyognak ránk, hiszen boldogok a mosolygó anyukák/apukák látványától.

  Mosolygó kisbaba

  12. A görög nemzeti himnusz egy 158 versszakos költeményén alapszik, ám csak az első két versszakot szokták elénekelni.

  13. Külső hasonlóságaik ellenére a nyulak és a lepusok egyáltalán nem azonos állatok. Sok más egyéb mellett eltérő a kromoszómaszámuk is, a nyulaké 22 míg a lepusoké 24.

  14. Szaúd-Arábia tevéket importál Ausztráliából. Természetesen léteznek arab tevék is, ám ezeket inkább csak a turisták szórakoztatása okán használják, a mindennapi életben és a különféle feladatok elvégzésére azonban Ausztráliából importált tevéket használnak.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

2 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!2 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!