13 bizonyíték rá, hogy a thai kultúra annyira különbözik a miénktől, mint az ég és a föld

Más országok néha olyanok, mint az idegen bolygók: sosem tudhatod, mi vár itt rád. Egy szállodában történő rövid vakáció pedig nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy felfedezzük a különféle országok kultúráját, és megtanuljuk az ott élő emberek szokásait.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most ezen segítünk kicsit: összegyűjtöttük ugyanis, hogy mely kulturális sajátosságok különböztetik meg Thaiföldet a világ más részeitől.

 1. 1 A helyi nők a fehér bőrről álmodoznak, amíg mi a barnulásról.

  Feher bor

  A helyi nők úgy vélik, hogy a fehér bőrű hölgyek a férfiak ideáljai. Minél világosabb a bőr, annál jobb. Ezért a kozmetikai piacon rengeteg olyan termék található, ami fehéríti a bőrt.

  Sok nő gyakorlatilag nem is napozik itt, a fürdőruhájuk pedig sokszor sokkolja a turistákat: bikini helyett ugyanis zárt ruhákat viselnek, és ebben úsznak.

 2. 2 Thaiföldön 3 típusú üdvözlet van, és még egy azoknak, akik nem tudnak az első háromból választani.

  Thaifoldi udvozlet

  A thai wai üdvözlet valószínűleg az egyik első dolog, amit az országba érve látunk. Imához hasonlóan összetett kezek és meghajlás - ezt mindenki ismeri. Kevesen tudják azonban, hogy ennek 3 különböző fajtája létezik:

  • amikor a hüvelykujj megérinti az állat - így üdvözlik a barátaikat és a kollégáikat
  • amikor a hüvelykujj az orrot érinti - ez a köszönés az idős embereknek szól
  • amikor a hüvelykujj megérinti a homlokot - így fejezik ki a rendkívüli tiszteletüket például a király iránt.

  Ha nem tudod, hogyan reagálj az ilyen mozdulatokra, a legjobb, ha egyszerűen összeteszed a kezed, és meghajolsz. A thai emberek azonban nagyon elnézőek a turistákkal, ők nem várják el ennek a gesztusnak a viszonzását, bőven elég számukra, ha egyszerűen udvarias mosolyt látnak az arcunkon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A lábak asztalra vagy székre tevése itt valóságos sértés.

  Thaifold labak

  Keresztbe tenni a lábunkat úgy, hogy mások is lássák a talpunkat, itt nem szokás, ahogy a székekre vagy asztalra sem szabad tenni a lábunkat. Az ilyen dolgok itt sértő gesztusnak számítanak, mivel a lábakat a test legmocskosabb részének tekintik. Épp ezért van, hogy a helyiek hazaérve először mindig megmossák őket.

  Természetesen a turistákkal megértőek ilyen téren is, de azért jobb tiszteletben tartani a helyi kultúrát.

 4. 4 A fej az emberi test legszentebb része.

  Thaifold fej

  Amíg a lábak a legmocskosabbak, addig a fej épp ezzel ellenkező - valóságos szentként tekintenek rá. Itt nem illik hozzányúlni valakinek a hajához még akkor sem, ha ez egy barátságos gesztus vagy vicc része. Hasonló a helyzet mások gyerekeivel. A helyiek valószínűleg nem fogják jó néven venni, ha megveregeted a hozzád szaladó gyerekek fejét.

 5. 5 A helyiek imádják az inhalátorokat.

  5f24a45fd9ad96b86cd1d352bc

  Bármelyik üzletben vagy gyógyszertárban találhatunk ilyen orrba dughatós inhaláló betétekkel teli polcot, amik különböző aromákban kaphatók és a helyiek nagyon szeretik őket. Kedvencük a mentolos inhalátor.

  A helyiek ezeket használják az élénkítésre, az orrfolyásra, de még például a fejfájástól történő megszabadulásra is. Egyszerűen az orrunkhoz kell dugni, és egy jó nagyot szippantani belőlük.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Sok csecsemő születéskor szokatlan második keresztnevet kap.

  e8a4d95774a9272906b3e913e3

  A thai kultúra szerint a gyermekek számára védelmet jelent, ha dupla keresztnevük van, a gonosz szellemek ugyanis így nem tudják a nevüket.

  Az elmúlt években azonban kissé elszaladt velük a ló és egészen szokatlan második neveket kezdtek adni, melyeket főként angol szavak inspiráltak, mint például a Pepsi, a Benz, a pancake, a golf, a bank, vagy például a Wi-Fi.

 7. 7 Sok helyen nincs WC-papír, de valami más igen.

  WCpapir helyett

  A legtöbb vécében bidé zuhanyt találunk, amit vécépapír helyett használnak. Nem árt azonban megjegyezni, hogy ha esetleg van is WC-papír, akkor sem szabad azt lehúzni a vécén, Görögországhoz hasonlóan ugyanis Thaiföldön is túl szűk és régi a szennyvízrendszer, ezért könnyen eltömődhet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
22
24 hozzászólás, 22 pont

Szólj hozzá!

24 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 2 thai ismerősöm van. Pont van konyhájuk. :) Elküldtem nekik a cikket, kíváncsi leszek a reakciójukra! Amúgy nálunk ugyanúgy szemetelnek! Múltkor egy vibrációs tréner (!!!) doboza volt az út mellett. ;) 
 • 1. Nem azért fehér, mertaz tetszik a férfiaknak. Hanem azért, mert a hagyomány szerint akinek barna a bőre az szegény, mert egész nap a napon dolgozik. A gazdag emberek ott fehér bőrűek, mert megtehetik, hogy az árnyékban hűsöljenek egész nap.... 
  • Ez az európai polgári osztályra volt igaz, főleg a XIX-XX. század első felében. A barnaság ugyan nem a szegénységet, hanem a szabad ég alatti munkavégzést, napszámot, cselédséget, kofaságot, és egyebeket mutatta. Az ázsiaiak bőre alapból is sötét, a gazdagok bőre sem fehér.
  • Eu-ban azért nevezték kékvérüeknek az uralkodó réteget,mert annyira vigyáztak a bőrük világosságára,hogy sokkal jobban látszottak a "kékes szinü" vérerek.ÁLLITÓLAG
 • Sokkal boldogabbak, mosolygósabbak és kedvesebbek, mint mi európaiak.  Északon voltunk, ahol mi magunk voltunk a szenzáció. A legjobb az volt, mikor vízesésben fürödtünk, miközben monszun eső csapott le ránk, de ültünk elefánt háton is. Jelenleg velünk él egy Thai fiú, aki sokat mesél a csodákról. Gyönyörű ország, de sajnos valóban nagyon szemetes.
 • Nálunk élt 10 hónapig egy thai cserediák fiú. Cserében mi is kint voltunk náluk egy kis ideig. Életem legnagyobb élménye volt. Ők Bangkokban élnek, de elvittek Chiang Maiba is, ahol a hegyoldalakba épített kunyhókban aludtunk.Áram nem volt. Arra aludtam el, hogy a helyi asszonyok énekelnek a környező kunyhókban. Éjszaka olyan vihar volt, hogy azt hittem lesodorja a kunyhót és még csak be sem ázott. És voltam Phuketen, ami pont ellenkezője ennek az életnek. Hajókázás a szigetek körül , koktél, gyönyörű víz. Mindkét helyen annyi szeretetet és mosolyt kaptam, mint még sehol. Bárcsak minden magyar ember eljutna ezekre a helyekre!!! 
 • A legfurcsább az volt, hogy a fürdőszobának nem volt ajtaja, csak függöny.
 • Nyomor és szenvedés, de nyilván a fejlettebb részeket nem illik mutogatni 
 • 11 : Sehol se szokatlan, nem csak ott. Sok a [email protected] akinek tökmindegy hány éves a férfi, ha gazdag lepippantja meg minden :D nem csak ott vannak ilyen nők, mindenhol. Ott is gusztustalan dolog ez, itt is, mindenhol az szerintem :D
 • Egyszer régen volt egy thaiföldi lakótársam. Tudott főzni, és ezt gyakorolta is minden nap. Nehéz volt utána azt a bűzt kiszellőztetni, nem csoda, hogy odahaza nincs konyhájuk. Az egyetlen felismerhető étele a disznó fül volt. Amikor ezt szóba hoztam azt mondta, a kutyámat is meg tudná főzni...
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!