Így néz ki működés közben a Falkirki kerék, vagyis a világ egyik leglátványosabb hajóliftje

A Falkirki kerék néven elhíresült fantasztikus szerkezet valójában egy hajólift, mely a Falkirk és Edinburgh között húzódó Union-csatornát, valamint a Falkirk és Glasgow közötti Forth- és Clyde-csatornát hivatott összekötni.


A két vízfelület 24 méteres szintkülönbsége okán, a többlépcsős zsiliprendszer – mint lehetőség – nem jöhetett szóba, ennek köszönhetően döntöttek úgy a kivitelezők, hogy végül is inkább egy hajóliftet készítenek a forgalom lebonyolítása érdekében. A hajólift valójában egy 35 méter átmérőjű forgókerék, mely az átadása után azonnal, valódi turistalátványossággá nőtte ki magát.

Falkirki kerék hajólift
forrás: Youtube.com

A központi tengelytől 15-15 méterre kinyúló karok két teli süllyesztőszekrényt tartanak, melyekbe egyenként 302 tonna víz fér. A két szekrény mindig azonos terhet visel, a szállított hajók tömegétől függetlenül, hiszen mint Arkhimédész törvényéből törvényéből tudjuk, a hajók a saját tömegüknek megfelelő vizet kiszorítják a szekrényből. Tehát a kerék két karja mindig egyensúlyban van, ez teszi lehetővé, hogy a szerkezet 4 perc alatt megtegye útját, és elvégezze a 180°-os fordulatot. A 22,5 kW összteljesítményű motorok képesek csupán 1,5 kWh energia felhasználásával elforgatni a kereket. Ez az energiamennyiség hozzávetőlegesen 8 teáskanna víz felforralásához lenne elegendő.

Az elfordulást egy négyméteres csapágy segíti, ami egyrészt a kerék tengelyéhez van rögzítve, másrészt a külső gyűrűje a pilléralapozással készült talapzathoz csatlakoztatva. A tengelyt tíz elektromotor hajtja, melyek a tengely gépház felőli oldalán csatlakoznak a belső gyűrűhöz. A tíz elektromos motor egy-egy hidraulikus szivattyút működtet, amik a hidraulikus motorhoz vannak kapcsolva, és percenként 1/8 fordulatot végeznek a keréken. Ahhoz, hogy a szekrények vízszintben maradjanak, ugyanolyan sebességgel kell fordulniuk, mint a keréknek, csak ellentétes irányban. A szekrények mindkét végén található egy-egy fogaskerék, ami a karok végén lévő 8 méter átmérőjű lyuk belső felén fut, ezzel teszi lehetővé azok szabad mozgását, pontosabban elfordulását.

Ennyit a tényekről és adatokról, de lássuk inkább azt, ami valóban érdekes ebben a fantasztikus projektben, mégpedig magát a hajóliftet, működés közben…

 

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

0
Ez igen!
0
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
0
Meglepő
0
Szomorú
0
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!