15 hagyomány a világ különböző országaiból, ami meglepetésként éri a turistákat

Mindannyian legalább egyszer éltünk már át úgynevezett „kulturális-sokkot” egy idegen országban járva. Ez nem meglepő, hiszen ahány ország, annyiféle-fajta szokás és hagyomány található a nagyvilágban, melyekre ha nem készülünk fel, akkor bizony valódi meglepetések érhetnek bennünket egy-egy külföldi utazás során. Cikkünkben most 15 ilyen érdekes és meglepő hagyományt gyűjtöttünk össze, melyek rendszerint ledöbbentik a világutazó turistákat.


 1. 1 Nincs WC-papír - India


  Sok utazót érhet meglepetésként, hogy az indiai vécékben bizony ritkán található WC-papír. Ellenben található egy apró kis vödör a vécék mellett, amit meleg vízzel feltöltve használnak a helyiek. A vécépapír-használat mellőzésének fő oka egyébként, hogy könnyen eltömíti a kezdetleges indiai csatornarendszert, ráadásul rengeteg felesleges hulladékot teremt.

 2. 2 Nem lehet vécére menni esküvő után - Indonézia


  Az indonéziai Tidung település közössége úgy tartja, hogy a házaspárok nem mehetnek vécére 3 napig az esküvő után. Ha mégis megteszik, a házasságuk boldogtalan lesz. A fiatal házasok nagyon komolyan veszik ezt a hagyományt, ezért rendkívül kevés folyadékot és élelmiszert fogyasztanak a szertartások során.

 3. 3 Köszöntő köpet - Maszaik

  face2faceafrica.com

  Bár a legtöbb kultúrában a köpködés egy durva és illetlen cselekedetnek számít, a kenyai Maszaik törzs tagjai számra ez egy teljesen hétköznapi üdvözlési forma. Az emberek egy jó nagyot a tenyerükbe köpnek, mielőtt kezet ráznak valakivel – függetlenül attól, hogy nő, férfi vagy gyermek az illető.

 4. 4 Tilos sárga rózsát adni - Mexikó


  A rózsa nagyszerű módja annak, hogy kimutassuk az érzelmeinket valaki iránt. Nem árt azonban figyelmet fordítani annak színére – legalábbis bizonyos országokban. Mexikóban például a sárga színű rózsákat főként temetésekhez használják, így ebben a kultúrában nem szerencsés ilyen virágot adni valakinek ajándékba.

 5. 5 Esküvő előtti tányértörés - Németország


  Néhány héttel az esküvő előtt a németek egy „Polterabend” (nagyon zajos este) nevezetű eseményt tartanak, ami arról szól, hogy a vendégek elmennek az ifjú pár házába és összetörik az ott található tányérokat és edényeket. Ezt követően a leendő párnak közösen rendet kell rakniuk a romboló rokonok után, mivel a hagyomány úgy tartja, hogy ez a közös és összehangolt munka szerencsét hoz majd nekik a későbbi házasságukban.

 6. 6 Fehéjdobás a szingli emberekre - Dánia


  A 16. századi dán hagyomány még ma is meglepően népszerű. Lényege egyszerű: ha egy személy a születésnapján egyedülálló (szingli), akkor a barátai fahéjjal dobálják meg. Ez a hagyomány a dán fűszer-kereskedőkre utal, akik gyakran több házasságot is ápoltak egy időben a kontinensen történő utazás miatt.

 7. 7 Késve érkezés - Venezuela


  Ha Venezuelában egy találkozóra vagy parire mész, akkor nem árt felkészülnöd rá, hogy a vendégek mindig késve érkeznek az ilyen eseményekre. A venezuelai emberek rendkívül kényelmesen élik az életüket, így a késés jelensége szépen lassan egy megszokott és elfogadott hagyománnyá vált az országban.

 8. 8 Nem koccintunk sörrel - Magyarország


  Bár valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy idehaza – a világ többi részétől eltérően - nem illik sörrel koccintani, azt mégis kevesen tudjuk, hogy mi áll ennek a hátterében. A hagyomány egészen a 19. század közepéig nyúlik vissza, amikor is a legenda szerint Haynau császári fővezér és az osztrák tisztek 1849. október 6-án sörrel koccintottak azt követően, hogy Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom vezetőjét. A magyarok ekkor megfogadták: 150 évig nem koccintanak sörrel.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

26
Ez igen!
2
Nem tetszik!
9
Vicces
0
Imádnivaló
10
Meglepő
0
Szomorú
1
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!3 comments

 • Szia, guest

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!