HIRDETÉS
ÉletmódTippek és trükkök

8 elképesztően egyszerű dolog, amivel megelőzheted a fogszuvasodást

  Mindannyiunknak azt tanították, hogy rendszeresen mossunk fogat és fogselymezzünk a fogszuvasodás elkerülése végett. A fogszuvasodás azonban egy nagyon gyakori probléma, és a fogmosás önmagában nem is mindig elég a megelőzésére. Vannak persze olyan trükkök, amikkel csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának kockázata.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 8 egyszerű dolgot mutatunk, amit bárki könnyen beépíthet a napi rutinjába, ha szeretné a lehető legnagyobb eséllyel megelőzni a fogszuvasodást és a fogai állapotának romlását.

  8 Változtass az étkezési szokásaidon.

  Fogszuvasodás 044
  ©  anasegota / Pixabay

  Az étkezési szokások megváltoztatása és az egészséges táplálkozásra való átállás mindig hozzájárul az egészség megőrzéséhez és erősítéséhez. A The British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint az étrendünk megváltoztatása ténylegesen megelőzheti vagy visszafordíthatja a fogszuvasodást, attól függően, hogy milyen stádiumban van. Azt már tudjuk, hogy a cukorban gazdag termékek fogyasztása fogszuvasodáshoz vezet. Ha azonban megváltoztatod az étkezési szokásaidat, előfordulhat, hogy soha nem fogsz ilyen problémával találkozni.

  • Fogyassz több kalciumot. Ez a csontok és a fogak fő építőeleme. Minden nap fogyassz tejtermékeket (tej, joghurt, tejföl és sajt).
  • Igyál cukrozatlan italokat. Kerüld a szóda, gyümölcslé és szénsavas italok fogyasztását. Kipróbálhatod az egyszerű vizet, a gyümölcsturmixokat és a cukrozatlan teát. A víznek számos pozitív hatása van a szervezetre, beleértve a fokozott hidratációt és a nagyobb nyáláramlást.

  7 Rágj cukormentes rágógumit.

  Rágógumi
  © Gabriel Dalton / Unsplash

  Lehet, hogy ironikusnak hangzik, de a cukormentes gumi rágása valóban segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Rágás közben a szája megtelik nyállal, amely természetes módon tünteti el az ételmaradékokat, semlegesíti a savakat, erősíti a fogzománcot és harcol a betegségek ellen.

  Segíthet a zománc erősítésében is, mert amikor rágógumit rágunk, több kalciumot és foszfátot juttatunk a szájba. Nemcsak az ételmaradékokat képes összegyűjteni a szájban, de az ételekről és italokról származó savtól is segít megszabadulni. Ha olyan gyógyszereket szedsz, amik szárítják a szájat, akkor a cukormentes rágógumi ebben az esetben különösen hasznos lehet számodra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Tisztítsd és cseréld rendszeresen a fogkeféd.

  Fogszuvasodás 045
  ©  ulleo / Pixabay

  Mi a legfontosabb eszköz a fogaink tisztítására? Természetesen a fogkefe. Kevesen tudják azonban, milyen fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása.

  • Mindig válasszunk kis vagy közepes méretű fogkefét, és ügyeljünk arra, hogy sörtéi beleérjenek az őrlőfogaink réseibe, ahol étkezés után leggyakrabban megtapadnak az ételmaradékok.
  • Ne használj fogkefe fej védőt, mert mikroorganizmusok és baktériumok tenyészhetnek benne. Helyette inkább minden használat után alaposan öblítsd le vízzel a fogkefét, és hagyd a levegőn megszáradni. Ne tartsd ugyanabban a helyiségben a fogkefét, ahol a vécé is található, mert székletbaktériumok kerülhetnek rá.
  • Rendszeresen cserélj fogkefét, mert a sörtéi az idővel és a használattal romlanak. Ennek eredményeként pedig nem fogja megfelelően tisztítani a fogaid.

  5 Használd az alapvető fogápolási szereket.

  Fogszuvasodás 046
  ©  
  stevepb / Pixabay

  Lehet, hogy túlságosan elcsépeltnek hangzik, de tényleg működik. A kutatók szerint az emberek 58% -a egyáltalán nem használ fogselymet, és 38,1%-uk még soha nem használt szájvizet. Néha nem vesszük észre, hogy a szájhigiéniánk nem megfelelő vagy változtatásokat igényel. Ha meg szeretnéd óvni fogaid a korai szuvasodástól, reggel és lefekvés előtt építsd be a következő lépéseket a fogápolási rutinodba:

  • Moss fogat naponta kétszer 2 percig. Próbáld meg megmosni a fogak összes felületét, a legtávolabbi sarkokig nyúlva.
  • Fogselyem. Néha még a fogmosás sem működik olyan jól, mint a fogselyem. Használj fogselymet, hogy kiszedd a maradék ételt az íny alól, és próbálj meg hozzáférni az ott ragadt baktériumokhoz.
  • Használj szájvizet. Bármely szájvíznek antibakteriális hatása van, és segít megszabadulni a szájban maradó baktériumoktól. Használat után ne öblítsd ki vízzel a szádat, mert akkor a szájvíz hatásfoka lecsökken.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.