HIRDETÉS BEZÁRÁS

17 remek ötlet a fatörzs körüli terület díszítésére

Elmondom, hogyan és mivel kerítsd körbe a kertedben lévő fákat.

  Míg viták folytak arról, hogy szükséges-e a fák körüli talajt meglazítani, a kertészek szinte teljes egészében felhagytak ezzel a gyakorlattal. Most a fák körül vagy gyep, vagy valami szép dolog van.

  HIRDETÉS

  Talán még hasznos is. Ma egy 17 fotóötletből álló válogatást gyűjtöttem össze nektek. Ezekből inspirálódhatsz, hogy miként lehet érdekes, eredeti, néha pedig egészen váratlan módokon díszíteni a fák körüli területet.

  1. Kezdjük talán azokkal a lehetőségekkel, amikor a fa alatti talajszintet meg kell változtatni. Ez akkor történik, ha a fát rosszul ültették, vagy az ültetés után valami történt. Előfordul, hogy a gyökérnyak láthatóvá válik, a talajszint fölé kerül. Ilyenkor földet kell adni a törzshöz, és egy megemelt ágyást kell létrehozni. Ezt a dombot valamilyen módon körül is kell keríteni, hogy ne omoljon össze.

  Ötletek a kertbe 017

  2. Előfordul, hogy a fa alatti talaj épp ellenkezőleg, megsüllyed, a gyökérnyak fölé kerül. Például, ha úgy döntöttek, hogy földet adnak a területre, de az ültetés már megtörtént. Az elmélyült gyökérnyak ugyanolyan veszélyes a fára, mint a szabaddá vált. Ilyen helyzetekben a törzs körül valami bemélyedéshez, mélyedéshez hasonló dolgot kell készíteni, amelynek széleit szintén rögzíteni kell.

  Ötletek a kertbe 016
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. A fák körüli terület nagyon ígéretes zóna egy kis virágoskert létrehozására. A fák jelentős távolságra nőnek egymástól, néha pedig önmagukban. Ez azt jelenti, hogy az ültetés szépen kiemelkedik a gyep hátteréből.

  Ha a fák idősek, az árnyékukban csak árnyéktűrő növények maradhatnak életben. Az évelő növények közé tartoznak a páfrányok és az árnyliliomok, illetve néhány talajtakaró növény és egyéb liliom.

  Ötletek a kertbe 015

  4. Egészen más a helyzet a fiatal fák és a törpe cserjék esetén. Alattuk ugyanis az egynyári növények remekül érzik magukat. Ráadásul az egynyári növények nem vesznek fel annyi tápanyagot a talajból, és ősszel mulcsozhatják velük a törzs körüli talajt.

  Az egynyári növények fő előnye a ragyogó kinézetük és az a képességük, hogy egész szezonban virágoznak. Nézd meg, hogyan lehet átlagos körömvirágok segítségével csodálatos kompozíciót létrehozni. Ennek a parknak a kialakítása visszafogott és elegáns, a körömvirágok pedig remekül illeszkednek ebbe a térbe.

  Ötletek a kertbe 014

  5. A rózsák mindig gyönyörűek. Miért ne támogatnád ezt a gyönyörűséget egynyári növények segítségével?

  Ötletek a kertbe 013
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Manapság divatos élénk kompozíciókat létrehozni virágtalan növényekből. Ez nagyon szép és szokatlan, sőt egzotikus is. Igaz, a növények kiválasztása nehézségekbe ütközhet. Mert nem minden színes levelű növény érzi jól magát az árnyékban. Az évelők közül az árnyékliliomok, a tűzgyöngyvirágok és a turbáncsők alkalmasak, az egynyári növények közül pedig természetesen a díszcsalánok.

  A napon a díszcsalánoknak nem biztos, hogy tetszeni fog, de egy fa meghitt árnyékában teljes mértékben jól érzik magukat.

  Ötletek a kertbe 012

  7. A következő lehetőség egy sziklás dombra emlékeztet. Miért ne építhetnél ilyet a fa köré? Vagy egy facsoport köré, mint az alábbi képen. Egyszerű növények – tűzgyöngyvirágok, fűfélék, árvacsalán – díszítik a fák körüli területet (ebben az esetben szabálytalan alakú a területet). Igaz, az elöl elhelyezkedő borókát rendszeresen metszeni kell. Ezek a tűlevelűek ugyanis csak fiatalkorukban viselkednek szerényen, idősebb korban azonban igyekeznek minél több helyet elfoglalni.

  Ötletek a kertbe 011

  8. Most mutatni fogok két ötletet, amelyek szerkezetileg azonosak, de jelentésükben és funkciójukban teljesen különböznek. Ez egy fonott kerítés, amely gyűrűként veszi körül a fa törzsét. Ennek a fánknak a közepén a talajszint megmarad, a gyökérnyak biztonságban van. Ezután egy jelentős emelkedés következik, amelyben egynyári növények nőnek.

  Ötletek a kertbe 010
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9. A másik verzióban nincsenek virágok, csak sima gyepfű. Ettől a második esetben a gyűrű egyben padként is funkcionál. Dobj egy párnát a fűre – és ülj le az árnyékban.

  Ötletek a kertbe 009

  Mi az előnye a fák körüli területre ültetésnek? Megfelelő mennyiségű nedvesség esetén a növények mikroklímát hoznak létre a fa körül, és támogatják azt. Egyes növények elriasztják vagy összezavarják a kártevőket. Mások vonzzák a beporzó rovarokat. Csak ne feledd, hogy a lágyszárú növények és a fa versenyeznek a vízért és a tápanyagért. Szóval ne feledkezz meg az öntözésről és a trágyázásról.

  10. Tegyük fel, hogy nem szereted a túlzott mennyiségű növényeket, vagy egyszerűen nem akarsz gondoskodni róluk. Akkor a te utad a fák körüli terület mulcsozása. Az anyag az ízlésedtől és a lehetőségeidtől, illetve a kert kialakításától függ. Az erdei anyagok könnyen elérhetőek. Például a tobozok:

  Ötletek a kertbe 008

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.