8 szülői felelőtlenség, ami komoly hatással lehet a gyermek felnőttkorára

Minden felelős szülő igyekszik minden megtenni azért, hogy gyermeke boldog és sikeres legyen, de ez nem mindig sikerül. A túlzásba vitt szeretet vagy éppen annak hiánya negatív hatással lehet a gyermek jövőjére, épp úgy, ahogy a most következő szülői módszerek, melyekkel nem árt óvatosnak lenni, hiszen nem csak fiatalon, de felnőttként is komoly problémákat okozhatnak majd gyermekünknek.


 1. 1 A gyermek iránti szeretet jeleinek hiánya


  Egy gyermek számára az anyai és apai szeretet rendkívül fontos. De mi történik, ha egy gyermek nem érzi a szülei szeretetét?

  • Az önbecsülése csorbul, mert senki sem szereti. Ennek eredményeként felnőttkorban óhatatlanul is vágyik majd más emberek figyelmére és szeretetére.
  • A saját gyerekeiket is a szüleiktől tanult példa alapján nevelik majd, így ezért ez egy több generációt sújtó folyamat.
 2. 2 Túlzásba vitt gondoskodás


  Hogyan tartsuk fenn a gyermek és szülő közötti kapcsolatot úgy, hogy egész életünkben vigyázhassunk gyermekünkre? A szülők gyakran elfelejtik, hogy a gyermekek is felnőnek és egy idő után már egyre inkább magukról kell gondoskodniuk, máskülönben torzulhat a világról és magukról alkotott képük.

  • A túl sok gondoskodást kapó gyerekek felnőtt korukra komoly problémákba ütközhetnek. Úgy gondolják majd, hogy az egész világ körülöttük forog. Ez megnehezíti számukra a kapcsolatépítést és a barátkozást, végső soron pedig folyamatos, elkerülhetetlen konfliktusokhoz vezethet.
 3. 3 A gyermek döntéseinek befolyásolása

  depositphotos

  A gyermek döntéseinek befolyásolása vagy azok figyelmen kívül hagyása megfoszthatja őt a függetlenségétől. Minden szülőnek meg kell adnia a jogot, hogy gyermeke – életkorától függően – maga döntsön.

  • A döntések befolyásolása vagy figyelmen kívül hagyása miatt, a gyermek felnőtt korban bizonytalan, hezitáló lehet. Persze előbb-utóbb így is kénytelen lesz saját döntéseket hozni, de azokat félve hozza majd meg, így újabb és újabb leküzdhetetlen problémákkal szembesülhet.
 4. 4 Állandó családi veszekedések


  Ha a gyermek egész fiatalkorában azt látja, hogy a szülei veszekednek, ezt tartja majd normálisnak és felnőtt korban ő is keresni fogja a konfliktusokat a saját párkapcsolatában/családjában.

  • Az ilyen gyerekkorban élő lányok felnőtt korukban megpróbálják majd elnyomni a férjüket/barátjukat, hogy ezzel is bosszút álljanak az őket ért gyerekkori sérelmek miatt. 
 5. 5 Teljesíthetetlen követelmények


  Egy gyermek mindig igyekszik eleget tenni a szülők kérésének, de bármennyire is szeretnék, ez nem mindig sikerül. Különösen igaz ez arra az esetre, ha a szülők teljesíthetetlen követelményeket állítanak a gyermek elé.

  • Az ilyen gyermekek felnőtt korukban állandóan sikerre törekednek majd, és ha nem sikerül 110%-ot elérniük, akkor boldogtalannak érzik majd magukat. Egy ilyen felnőtt személy boldogtalansága nem csak magára, de párkapcsolatára, családjára is kihat.
 6. 6 Az engedelmes gyermeknek nevelés veszélyei


  Minden szülő szereti, ha a gyermeke engedelmes és könnyen kezelhető, ez azonban a későbbiekben sok problémát okozhat.

  • Egy ilyen gyermek sosem akar majd teljes emberré válni, sosem kezd igazán önálló életet élni, és mindig másoktól függ majd. Még a legapróbb kudarcokat is hatalmas traumaként élhetik meg, mely később egészségügyi problémákat vagy különböző függőségeket vonhat maga után.
 7. 7 Az apai figyelem hiánya


  A gyermekkorban elszenvedett apai figyelemhiány komolyan kihathat a lányok és fiúk későbbi életére. Olyan családokra gondolunk, ahol az apuka persze folyamatosan jelen van, ám mégsem érdekli őt a gyermekeik élete. Mi történik, ha egy gyermek nem kapja meg az apai figyelmet?

  • Egy fiú úgy fog viselkedni a gyermekeivel, ahogy az apja viselkedett vele, hiszen ezt látja követendő példának. A lányoknál későbbi párkapcsolati problémákat okozhat az apai figyelem hiánya, ami legfőképp annak köszönhető, hogy a nők általában olyan férfit keresnek maguknak, akik hasonlítanak az édesapjukra. Az ilyen gyerekkorban élő gyermekek később félelmet és bizonytalanságot éreznek majd az emberek iránt.
 8. 8 A gyermek érzéseinek semmibe vétele


  Előfordul, hogy a gyermekek idegesek, de felnőttek semmibe veszik a problémáikat, mivel túlságosan „gyerekesnek” tartják azokat. Ennek köszönhetően a gyermek érzései leértékelődnek a saját szemében.

  • Az ilyen gyerekek felnőtt korban nem lesznek képesek kontrollálni az érzéseiket és előfordulhat, hogy folyamatosan rossz döntéseket hoznak majd.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

0
Ez igen!
0
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
0
Meglepő
0
Szomorú
0
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!