HIRDETÉS BEZÁRÁS
Sztárok és celebek

Hová tűnt David Copperfield, aki egykoron az egész világgal elhitette a varázslatát?

  A legendás illuzionista, David Copperfield az egész világot lenyűgözte a trükkjeivel a 90-es években. Ő volt az első olyan ember, akinek sikerült elhitetnie a világgal, hogy a varázslat tényleg létezik. A legtöbb trükkje máig nem derült ki, pedig rengetegen próbálták meg felfedni a titkait.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen is volt pontosan a leghíresebb bűvész élete, miért tűnt el és mit csinál most.

  A karrier kezdete

  Fiatal David Copperfield

  • A zsidó bevándorló családból származó fiú imádta a titkokat és a trükköket, ráadásul olyannyira tehetséges volt, hogy 12 éves korában felvették őt az Amerikai Bűvészek Társaságába. Copperfield csodagyereknek számított, mivel 16 éves korában már mágiával kapcsolatos tanfolyamokat tartott a New York-i Egyetemen.
  • Amikor meghívták a „Varázsló” című musical főszerepére, úgy döntött, hogy a színpadi nevének fényesnek és jól csengőnek kell lennie, ezért Charles Dickens Copperfield Dávid című regényéből merített inspirációt.
  • Bár tehetsége megkérdőjelezhetetlen volt, mégis a televízió tette igazán híressé a bűvészt. Különféle tévéműsorokat vezetett, és külön trükköket dolgozott ki a tévénézőknek. A televíziózás technikája és korlátoltsága sokat segített David-nek, hogy még inkább elhitesse a varázslatát a világgal.
  • Copperfield műsorait 38 alkalommal nevezték Emmy-díjra, és 21-szer meg is kapta.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  David valami nagyot akart létrehozni.

  David Copperfield illuzionista

  • A televíziózásban szerzett tapasztalata és ambíciója sarkallta a mágust a fényűző illúzió-showk ötletéhez. Nem titkolt célja volt, hogy az egész világ megismerje őt, ehhez pedig hatalmas trükkökre és még nagyobb fényűzésre volt szükség. Minden előadáskor egy 300 fős csapat segítette a mágust, a showkhoz szükséges kellékeket pedig hatalmas teherautókban szállították és a különböző országokkal kötött szigorú diplomáciai egyezmény miatt még a határon sem ellenőrizték őket, hogy az illúziók titka megmaradjon.
  • A 80-as és 90-es években, népszerűségének csúcsán David meghökkentette a világot többek között a Szabadság-szobor eltűntetésével, a Grand Canyon feletti átrepülésével, a Niagara-vízesésen történő „leesésével”, a Kínai Nagy Falon történő átkelésével – egyszóval a bűvész valóban látványos tévéműsorokat készített, nem is beszélve azokról az előadásokról, amiket zárt helyiségekben adott.
  • Az illuzionista mindig igyekezett bebizonyítani a közönségnek, hogy nem használ köteleket vagy kábeleket, ehhez sokszor karikákon és üvegkockákon repült át. Sokan úgy vélik azonban, hogy ennek ellenére is voltak kábelek, csak nem éppen szabványosak.
  • A világraszóló hírnév miatt Copperfieldet érthető módon sok irigy kollégája szerette volna leleplezni. Néhányuk egészen meggyőző bizonyítékokat hozott fel. A Szabadság-szobor eltűntetését például azzal magyarázták, hogy a kis szigeten található egyetlen fényforrás lekapcsolásakor a szobrot vászonnal borították be, majd amikor ismét kialudt, eltávolították róla, és a sötétségben (éjszaka hajtották végre a trükköt) a közönség nem láthatta, hogy mit csinálnak a szakemberek.
  • A híres „halálfűrészt” azzal magyarázták, hogy a doboz valójában két részből állt, és amíg a színész egy alsó rekeszbe rejtette a lábait, addig a doboz másik felében az egyik segédje játszotta el, hogy a közönség által látott lábak valójában David lábai.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  David Copperfield trükkök

  • 1994-ben aztán megtörtént az elkerülhetetlen: a híres bűvész és író, Herbert L. Becker megírta a könyvét, amiben a pontosan leírja, hogy a legnagyobb mágusok hogyan hozzák létre az illúziókat. A könyvben természetesen egy hatalmas fejezet volt Copperfieldről is. David emiatt beperelte az írót és meg is nyerte a pert, mivel a bíróság megállapította, hogy az egykoron Copperfielddel is együtt dolgozó férfit titoktartási szerződés kötelezte, ráadásul egy független bizottság úgy ítélte meg, hogy a Herbert L. Becker által feltárt trükkök leírása sok esetben pontatlan. Így bár a független bizottság tagjai részletesen megismerhették Copperfield trükkjeit, a világ nem, mivel még a megjelenés előtt elkaszálták a könyvet.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.