Így nézhettek (volna) ki a világ legnagyobb építményei, ha kiállják az idő próbáját

Földünk legnagyobb építészeti csodáinak egy részét az idő vasfoga állította kibírhatatlan megpróbáltatások elé, míg a másik része - különféle problémákból fakadóan - soha el sem készült, és örökre a tervezőasztal ,,fogságában" ragadt. Hála azonban a modern grafikai programoknak, most mégis megnézhetjük őket, hogy hogyan is ragyoghattak egykoron, teljes pompájukban, illetve hogyan is néztek volna ki, ha egyáltalán sikerül befejezni az építésüket.


1.  Gízai piramisok, Egyiptom.

Az egyiptomi piramisok eredetileg úgy kerültek kialakításra, hogy külsejüket megcsiszolt fehér mészkőből készült burkolat borítsa, ami egyfajta fényvisszaverő réteget képzett a piramisok külsején, hogy azok még inkább méltók legyenek a fáraók nagyságához. Sajnos ez a silány minőségű külső réteg az 1301-es nagy földrengés során gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a maradékot pedig arra használták, hogy a megrongálódott kairói épületeket helyreállíthassák a segítségükkel.

2.  Sagrada Família, Barcelona.

Az építőipar egyik leghíresebb templomának építése még 1882-ben kezdődött, ám a merész terveknek és az elszálló anyagi költségeknek köszönhetően folyamatos nehézségekbe ütközött a kivitelezése. Napjainkban sincs még teljesen készen, ám ma már legalább eljutott odáig a technológia, hogy biztonságosan megvalósítható legyen a befejezése, mely ha sikerül, akkor a jobb oldali képen látható módon fog kinézni, valamikor 2026 környékére.

3.  Colosseum, Olaszország.

A híres római Colosseum építésére az 1. században került sor, és több mint ezer évig töretlenül meg is őrizte eredeti báját. Sajnálatos módon egy 14. századi erős földrengés következtében végül megadta magát és (különösen a déli oldalon) részben összeomlott.

4.  India-torony.

Az India-torony egy, a Mumbai szívében épült hatalmas felhőkarcoló lett volna, mely ha megépült volna, az Egyesül Arab Emirségekben található Burdzs Kalifa után, a második legmagasabb épület lett volna a világon. 2011-ben végül az építkezése anyagi okok miatt teljesen leállt, pedig belső építészetén még maga Giorgio Armani is dolgozott.

5.  Parthenón, Akropolisz.

A Parthenón, vagyis a szűz Pallasz Athéné templomának építkezését i. e. 448-ban kezdték el és i. e. 438-ban fejezték be. Habár példátlan építészeti remekműről van szó, a folyamatos katonai támadásoknak, fosztogatásoknak és ágyúzásoknak köszönhetően alaposan megsínylette az azóta eltelt ,,pár" évet. A jobb oldali grafikának köszönhetően mégis láthatjuk, hogyan is nézhetett ki, több mint kétezer évvel korábban.

6.  Burj Al Alam, Egyesült Arab Emírségek.

A Burj Al Alam névre keresztelt épület szintén egy szuper magas felhőkarcoló szeretett volna lenni, az Egyesült Arab Emírségek szívében. Az 510 méter magas épületre végül a gazdasági válság nyomta rá az első bélyeget, még 2009-ben, majd 2013-ban végül teljesen leállították az építését.

7.  Unity-toronyház, Lengyelország.

A lengyelországi Krakkóban található Unity Tower építése még 1975-ben kezdődött, és a legmagasabb lengyelországi épület lett volna, ha sikerül is befejezni. Hat évvel később azonban gazdasági problémák miatt végül leállították az építését, ám az addig felépített része a mai napig nagyon szépen kiállta az idők próbáját, ezért a közelmúltban felmerült, hogy folytatják (befejezik) az építését, ám ez még egyelőre a jövő zenéje.


MI A REAKCIÓD?

Haha
8
Haha
Cuki
9
Cuki
Okos
49
Okos
Ahhj
8
Ahhj
Izgi
21
Izgi
Fail Fail
13
Fail
Menő
10
Menő
8

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!