Így nézhettek (volna) ki a világ legnagyobb építményei, ha kiállják az idő próbáját

Földünk legnagyobb építészeti csodáinak egy részét az idő vasfoga állította kibírhatatlan megpróbáltatások elé, míg a másik része - különféle problémákból fakadóan - soha el sem készült, és örökre a tervezőasztal ,,fogságában" ragadt. Hála azonban a modern grafikai programoknak, most mégis megnézhetjük őket, hogy hogyan is ragyoghattak egykoron, teljes pompájukban, illetve hogyan is néztek volna ki, ha egyáltalán sikerül befejezni az építésüket.


1.  Gízai piramisok, Egyiptom.

Az egyiptomi piramisok eredetileg úgy kerültek kialakításra, hogy külsejüket megcsiszolt fehér mészkőből készült burkolat borítsa, ami egyfajta fényvisszaverő réteget képzett a piramisok külsején, hogy azok még inkább méltók legyenek a fáraók nagyságához. Sajnos ez a silány minőségű külső réteg az 1301-es nagy földrengés során gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a maradékot pedig arra használták, hogy a megrongálódott kairói épületeket helyreállíthassák a segítségükkel.

2.  Sagrada Família, Barcelona.

Az építőipar egyik leghíresebb templomának építése még 1882-ben kezdődött, ám a merész terveknek és az elszálló anyagi költségeknek köszönhetően folyamatos nehézségekbe ütközött a kivitelezése. Napjainkban sincs még teljesen készen, ám ma már legalább eljutott odáig a technológia, hogy biztonságosan megvalósítható legyen a befejezése, mely ha sikerül, akkor a jobb oldali képen látható módon fog kinézni, valamikor 2026 környékére.

3.  Colosseum, Olaszország.

A híres római Colosseum építésére az 1. században került sor, és több mint ezer évig töretlenül meg is őrizte eredeti báját. Sajnálatos módon egy 14. századi erős földrengés következtében végül megadta magát és (különösen a déli oldalon) részben összeomlott.

4.  India-torony.

Az India-torony egy, a Mumbai szívében épült hatalmas felhőkarcoló lett volna, mely ha megépült volna, az Egyesül Arab Emirségekben található Burdzs Kalifa után, a második legmagasabb épület lett volna a világon. 2011-ben végül az építkezése anyagi okok miatt teljesen leállt, pedig belső építészetén még maga Giorgio Armani is dolgozott.

5.  Parthenón, Akropolisz.

A Parthenón, vagyis a szűz Pallasz Athéné templomának építkezését i. e. 448-ban kezdték el és i. e. 438-ban fejezték be. Habár példátlan építészeti remekműről van szó, a folyamatos katonai támadásoknak, fosztogatásoknak és ágyúzásoknak köszönhetően alaposan megsínylette az azóta eltelt ,,pár" évet. A jobb oldali grafikának köszönhetően mégis láthatjuk, hogyan is nézhetett ki, több mint kétezer évvel korábban.

6.  Burj Al Alam, Egyesült Arab Emírségek.

A Burj Al Alam névre keresztelt épület szintén egy szuper magas felhőkarcoló szeretett volna lenni, az Egyesült Arab Emírségek szívében. Az 510 méter magas épületre végül a gazdasági válság nyomta rá az első bélyeget, még 2009-ben, majd 2013-ban végül teljesen leállították az építését.

7.  Unity-toronyház, Lengyelország.

A lengyelországi Krakkóban található Unity Tower építése még 1975-ben kezdődött, és a legmagasabb lengyelországi épület lett volna, ha sikerül is befejezni. Hat évvel később azonban gazdasági problémák miatt végül leállították az építését, ám az addig felépített része a mai napig nagyon szépen kiállta az idők próbáját, ezért a közelmúltban felmerült, hogy folytatják (befejezik) az építését, ám ez még egyelőre a jövő zenéje.


Tetszett? Érdekesnek találtad? Oszd meg a barátaiddal!

92
48
92, 48 pont
MI A REAKCIÓD?
Vicces Vicces
8
Vicces
Imádom Imádom
9
Imádom
Érdekes Érdekes
49
Érdekes
Szomorú Szomorú
8
Szomorú
LOL LOL
6
LOL
Ötletes Ötletes
21
Ötletes
Hűha Hűha
13
Hűha
Cuki Cuki
10
Cuki
Menő Menő
8
Menő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Bejelentkezés

Csatlakozz közösségünkhöz!

Még nincs Liked.hu profilod?
Regisztráció

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Légy Te is része a közösségünknek!
vagy

Válassz egy típust

Cikk Kép Lista Szavazás Kvíz Videó Zene Galéria