HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Elképesztő tények, amikről soha nem tudtál

Mesélünk néhány dolgot, amit nem tudtál a világról.

    A világban minden nap annyi lenyűgöző és fantasztikus dolog történik, hogy lehetetlen egyedül mindent nyomon követni. Rengeteg olyan dolog van, ami eszedbe juttatja: „Ki gondolta volna, hogy ilyesmi lehetséges?”.

    HIRDETÉS

    Ma megismerheted a világ legrövidebb repülőútját, a legkülönlegesebb utcáját, és azt az izzót, ami már több mint 100 éve világít.

    A legrövidebb repülőút

    Érdekes tények 016

    Utazz el Skóciába, az Orkney-szigetek egyik legészakibb részére, Westray-re, hogy kipróbáld a világ legrövidebb repülőútját! A csupán 2,7 kilométeres távolságot Westray és Papa Westray szigetei között repülik le.

    A Loganair, Skócia legnagyobb légitársasága naponta egyszer indít járatot a két sziget között. A menetrend szerint a repülés 2 percig tart, de kedvező szélviszonyok esetén ez akár 57 másodperc alatt is letudható!

    Érdekes tények 015

    A 8 üléses Britten-Norman Islander repülőgéppel történő utazásért 14,50 fontot (kb. 6600 forintot) kell fizetni. A járat 1967 óta üzemel, és 2017-ben ünnepelte az 50. évfordulóját. Az utasok azóta oklevelet is kapnak, ami igazolja, hogy megtették a világ legrövidebb repülőútját.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    A világ legnagyobb jéghegye

    Érdekes tények 014

    Az A-76 néven jelölt jéghegy, ami 2023 májusában vált le a Filchner-Ronne selfjégről a Weddell-tengeren, az Antarktisz nyugati partjainál, jelenleg a Föld legnagyobb jéghegye.

    Érdekes tények 013

    Körülbelül 4320 négyzetkilométeres területével (ami meghaladja Mallorca szigetének méretét) 170 km hosszú és 25 km széles. A korábbi rekorder, az A-23A jéghegy 3880 négyzetkilométer volt.

    Egy amerikai apa „királyságot” adott a lányának

    Érdekes tények 012

    Egy háromgyermekes apa, Jeremiah Heaton, Virginia államból, valóra váltotta a 7 éves lánya, Emily álmát, hogy hercegnővé válhasson. Egy Egyiptom és Szudán között fekvő, 1300 négyzetkilométeres területet „királysággá” nyilvánította. A terület a senki földje, ezért Heaton kitűzött ott egy zászlót.

    Érdekes tények 011

    „Egy téli napon Emily a hercegnőkről beszélt, és komolyan megkérdezte, hogy lehet-e belőle hercegnő. Azt mondtam neki, hogy igen,” – mesélte Heaton a történet hátterét. A „Királyság” hivatalos neve „Emily Hercegnőség Királysága”, és egy szimbolikus gesztus, amellyel Heaton megmutatta lányának, hogy bármi lehetséges, ha hisz benne. A „királyság” hivatalos megalapítása még jelenleg is folyamatban van.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Bosszúból épült ház

    Érdekes tények 010

    Az 1925-ben, az USA-beli Seattle külvárosában, Montlake városában épült csinos kis ház mindössze 79 négyzetméteren, és egy igazán eredeti, megnyújtott háromszög alakú alaprajzzal büszkélkedhet. Az egyik oldalán mindössze 4,57 méter, a másikon pedig 1,4 méter széles, de ez bőven elegendő volt egy bejárati ajtó elhelyezéséhez. A történet szerint a Montlake Spite House-t szó szerint a szomszédok bosszantására építették.

    Érdekes tények 009

    Egykor a kis, mindössze 287 négyzetméteres telek tulajdonosa úgy döntött, hogy eladja a szomszédainak bővítés céljából. Ők azonban egy olyan nevetségesen alacsony összeget ajánlottak fel, hogy a tulajdonost dühbe gurult. Bosszúból a telek tulajdonosa egy hosszú, keskeny házat épített a telkén. Az új, hosszú épület végül teljesen elzárta a szomszédok kilátását az utcafrontra.

    A tó „öreg” rejtélye

    Érdekes tények 008

    Az Oregon állambeli Crater Lake Nemzeti Park a park névadó fő látnivalójáról kapta a nevét. Ez a víztározó, amely körülbelül 7700 évvel ezelőtt a Mount Mazama vulkán összeomlása után keletkezett, az Egyesült Államok legmélyebb tava (597 méter) és a világ nyolcadik legmélyebb tava. A tó további hírnevet szerzett magának az „Öreg” néven ismert hatalmas fatörzsnek köszönhetően, amely már több mint száz éve függőlegesen úszik a vízben. Az első feljegyzések róla 1896-ból származnak, a radiokarbonos vizsgálatok pedig 450 éves korra datálták.

    Valószínűleg egy vulkáni lejtőn leomló földcsuszamlás sodorta a vízbe az „Öreget”, és a tó jeges vize „konzerválta”, megakadályozva a faanyag bomlását. A fatörzs átmérője ma is 61 cm, a vízből 1,2 méter magasan emelkedik ki, teljes hossza pedig 9 méter. A víz feletti rész kissé meggyengült, de a fa még mindig elég erős ahhoz, hogy elbírja egy felnőtt ember súlyát. A tudósok, akik a jelenséget vizsgálták, megfigyelték, hogy a fatörzs folyamatosan mozog a vízen. Csak a megfigyelési időszakban (1938 júliusa és szeptembere között) a fatörzs közel 100 kilométert tett meg.

    Még nincs vége, a bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik!

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.