HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

5 tény a munkakesztyűről: miért nem szóltak erről az eladók

Nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás.

    Egy reggel egy új, csillogó Mercedes gurult be a nagy gépgyár elé. A beszerző vezette, aki büszkén mosolygott. A gyárvezetés alig titkolt irigységgel suttogta:

    • Váó!
    HIRDETÉS

    A vezérigazgató, miután befejezte a reggeli eligazítást, félrehívta a biztonsági főnököt, és halkan odaszólt:

    • Nézd meg alaposan!

    Nem volt véletlen a feltűnés. A beszerző, aki 400 ezer forintot keresett és csak egy éve dolgozott a gyárban, 30 milliós autót vett magának. Hamarosan kiderült, hogy a luxusverdát egy pár egyszerű munkavédelmi kesztyűnek köszönhette… De erről majd a cikk végén.

    Most pedig 5 tipp, hogyan válassz egyszerű kesztyűt építkezéshez, kertészkedéshez és más munkákhoz. Ezek egyszerű tanácsok, de valahogy soha nem említi őket egyetlen eladó sem, pedig fontosak:

    Hmmm érdekes történet 015

    1. Soha ne vegyél fekete vagy sötétbarna kesztyűt! A feketén nem látszik a kosz, és könnyen összepiszkolhatod vele a munkadarabot, amit aztán órákig takaríthatsz. A fehér (vagy világos) kesztyűn viszont azonnal észreveszed a szennyeződést, és ha kell, cserélheted.

    Igen, a fehér kesztyű hamarabb piszkos lesz, és talán úgy fest, mint egy mamut ürüléke, de a kosz jól látszik rajta.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Hmmm érdekes történet 014

    2. A fehéren látszik a vér, a vágás és az égési sérülés is. Munka közben könnyű megsebesülni, és a fekete kesztyűn nem vennéd észre. Egyszer, fúrás közben eltört a fúróm, és beleszúródott az ujjamba, méghozzá egy érbe. A fehér kesztyűn azonnal megjelent a vérfolt, a feketén nem láttam volna, hogy baj van.

    Ezért hordanak a Honda összeszerelőüzemében fehér ruhát és fehér kesztyűt a dolgozók. Eleinte kinevették őket, és „fehérgallérosnak” csúfolták őket, de aztán rájöttek, hogy ez a helyes megoldás.

    Hmmm érdekes történet 013

    3. Soha ne vegyél szintetikus kesztyűt tartós munkára!

    Például kertészkedéshez, ház körüli munkákhoz. A szintetikus anyag nemcsak könnyen gyullad meg (sokkal könnyebben, mint a pamut), de van még egy kellemetlen tulajdonsága is: megolvad. Nem is akárhogy, hanem ráolvad a kézbőrre.

    Nyolc évvel ezelőtt kórházban feküdtem, és a szobatársam egy olyan férfi volt, akinek le kellett vágni a kezéről az olvadt kesztyűt. A kötéscsere során gyakran láttam a kezét. Az öreg Freddy Krueger (a „Rémálom az Elm utcában” című film hőse) a pengéivel a kesztyűjén egy kispályás játékos ahhoz képest, amit élőben láttam a kezeken.

    Brrr… minek is jutott ez eszembe…

    Még egy dolog: ha sérülsz, a pamutszövet szálai nem szennyezik be a sebet, míg a piszkos szintetikus anyag 99%-ban lelassítja a gyógyulást.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Hmmm érdekes történet 012

    4. Soha ne vedd meg a legolcsóbb kesztyűt, főleg a kis barkácsboltokban!

    Ott mindig a legolcsóbb párszáz forintos darabokat kapkodják el. Ezek a kesztyűk csak egyszer használatosak, és akkor is szenvedés lesz a viselésük. Rögtön kilyukadnak, a gumi nem tartja őket a csuklón, a varrások kidörzsölik a kezet.

    Ahogy egy bölcs ember mondta:

    „A rossz minőség okozta csalódás sokkal tovább tart, mint a megtakarított pénz által okozott boldogság.”

    Ez a gondolat a kesztyűkre kétszeresen igaz.

    Hmmm érdekes történet 011

    5. A kesztyűk minőségét a hüvelyknyi fonalszálak száma határozza meg.

    A legdrágább kesztyűk a „13-as osztályba” tartoznak, a legolcsóbbak a „4-es fonal” kategóriába. A kettő között nemcsak az ár, de a minőség is óriási különbséget mutat.

    A „4-es fonal” és az „5-ös fonal” a párszáz forintos tucattermék, eleve egy használatra szánt darab, ami arra van kitalálva, hogy a viselője szenvedjen.

    A „7,5-ös fonal” az, amit egy tapasztalt ember az építkezésekhez rendel. Ez vastag, duplarétegű pamutkesztyű, ami kiválóan védi a kezet a sérülésektől, erős tapadókorongokkal rendelkezik, és nem csúszik le munka közben. Plusz télen kellemesen melegít.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    A „7,5-ös fonal” az arany középút árban és minőségben.

    A „10-es osztály” sűrű kötésű, vékony fonalú, precíz munkákhoz ideális, és itt már van benne szintetikus anyag is, de az ára lényegesen magasabb. Emiatt nagy a valószínűsége, hogy hamisítványt sóznak rád, és a 10-es osztály helyett 5-ös fonalat kapsz szintetikusból.

    A „13-as osztály” a nagy pontosságú munkákhoz való, gyakran latex bevonattal. Az ára körülbelül négyszerese a 7,5-ös fonalnak. Szinte minden barkácsboltban hamisítványt fognak adni a 13-as osztály helyett. Ezért ezeket a kesztyűket a legjobb nagy munkaruházati cégeknél venni, ömlesztve. Így olcsóbb lesz, és egy szezonra biztosan kitart.

    Hmmm érdekes történet 010

    Én egy szezonra tíz pár 7,5-ös fonalat és tíz pár 10-es osztályt veszek. Ez bőven elég az egész nyárra, sőt, még a szomszédnak is tudok humanitárius segélyt nyújtani.

    Na, és most a cikk elején említett Mercedesről és a beszerzőről.

    Már sejted, ugye? …

    Egész évben 13-as osztályú kesztyűket szállított a cégnek, amik valójában hamisítványok voltak. A felesége cége gyártotta őket. A négyszeres árkülönbséget a család cége egyszerűen zsebre tette. Amikor kirúgták, a vezérigazgató csak annyit mondott neki:

    • Ha rajtakapnak a papírokkal vagy valaki beköpött volna, már rég kereskedelmi igazgató lennél, mert ilyesmire csak egy nagyon okos és ravasz ember gondol. De ennyire tehetségtelenül lebukni egy új Mercivel … erre csak egy ostoba képes.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.