HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 példa arra, hogyan rúgta fel Diána hercegné a szigorú szabályokat

Diána nem úgy viselkedett, mint a királyi család többi tagja.

    Diánát a szívek királynőjének hívták. Őszinteségéről, nyíltságáról és igazi lázadó szelleméről volt ismert. Lady Di nem félt megszegni a királyi szabályokat, és ezt már a palotába való beköltözésekor elkezdte. Ő maga választotta ki a jegygyűrűjét, átírta az esküvői fogadalom szövegét, és saját nézetei voltak a gyermekek neveléséről.

    HIRDETÉS

    Mi a Liked.hu-nál nem tudunk betelni Diána személyiségével, és úgy döntöttünk, hogy ismét felelevenítjük, hogy a walesi hercegnő milyen királyi hagyományokat szegett meg a rá jellemző lázadó szellemmel. A cikk végén pedig elmeséljük, hogyan ment Lady Di egyszer szembe a protokollal a kis Harry herceg kedvéért.

    Dolgozott a házassága előtt

    Diána szabályok megszegése 018

    Dianának még azelőtt sikerült megszegnie az egyik királyi szabályt, hogy a királyi család tagjává vált. Lánykorában Lady Di táncoktatóként, dada és óvodai nevelőként is dolgozott, így ő lett az első királyi meny, akinek volt fizetett munkája az eljegyzése előtt.

    Ő maga választotta ki a leendő hercegek nevét

    Diána szabályok megszegése 017

    Az anyaság kiemelkedően fontos volt a hercegnő számára. Diana közvetlenül részt vett fiai neveltetésében, félredobva a konvenciókat és a szabályokat. Így a walesi hercegné maga választotta ki például a leendő hercegek nevét is. Tudniillik, Károly Artúrnak és Albertnek akarta nevezni a trónörökösöket, de Lady Di ezt a választást túl régimódinak tartotta, és ragaszkodott a sajátjához.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Iskolába küldte a gyerekeit

    Diána szabályok megszegése 016

    A királyi családokban a gyerekeket általában nevelőnők tanítják, de Lady Di ezt a szabályt is megszegte, és beíratta Williamet óvodába, majd bentlakásos iskolába. A walesi hercegné legidősebb fia lett az első leendő uralkodó, aki teljes mértékben állami intézményekben tanult. Diana ezen választása jól tükrözte azon törekvését, hogy fiának átlagos, kellemetlenségektől mentes, a lehető legnormálisabb gyerekkort biztosítson.

    Lebontotta a korlátokat

    Hagyományosan a királyi család és a kiszolgáló személyzet között láthatatlan fal állt, és a kapcsolatukat szigorú szabályok határozták meg. Azonban mindez megváltozott, amikor a walesi hercegné megérkezett a Buckingham-palotába. Diana nem beosztottként, hanem közeli ismerősként tekintett a cselédségre. Gyakran benézett hozzájuk a konyhába, és együtt ebédelt velük az asztalnál. Ezenkívül a hagyományokkal ellentétben Lady Di gyakran adott esélyt a fiatal alkalmazottaknak, akiknek addig nem volt lehetőségük feljebb lépni a ranglétrán.

    Lázadás a szabályok ellen

    Diána szabályok megszegése 015

    Katalin hercegné és a brit királyi család tagjai mindig is visszafogott gesztusokkal és pózokkal tűntek ki. Ezzel szemben Diána hercegné sosem félt önmagát adni a palotán kívül sem. Nem szégyellte kimutatni az érzelmeit, ünnepélyes eseményeken is simán magához ölelte a fiait, és nagyra értékelte az emberek közötti testi kontaktust. Lady Di nem akarta feláldozni a komfortérzetét a protokoll oltárán. Mindannyian tudjuk, hogy a királyi család női tagjainak tilos keresztbe tett lábbal ülniük. Eleinte Diana hercegné, mint igazi hölgy, szigorúan betartotta ezt az előírást, de pár év elteltével a „szívek királynője” már kényelmes pózban, keresztbe tett lábbal és lazán hátradőlve ült a hivatalos eseményeken.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Közvetlenül kért segítséget

    Sok királyi személyiség foglalkozik jótékonysággal – ez a kötelességük hallgatólagos része. Azonban Diána még ebben a kérdésben is kimagaslott. A hercegné óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a HIV/AIDS-re, mint olyan fontos és kényes témára. Támogatta a taposóaknák betiltását célzó kampányt a személyes jelenlétével, ami már akkoriban is bátor lépésnek számított. 1997-ben Lady Di aukciót szervezett a rák és a HIV ellen küzdő szervezetek támogatására, ahol 79 ikonikus ruhája gyűjteményét árverésre bocsátotta, és több mint 3,4 millió fontot gyűjtött össze. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy egy királyi család tagja nem csupán egy jótékonysági akciót támogatott, hanem maga is kezdeményezte ezt a nemes célt, lényegében közvetlenül adományokat kérve.

    Nem illett bele a királyi öltözködési szabályzatba

    Diána hercegné a társasági eseményekre gyakran választott haute couture ruhákat, ami már akkoriban is meglehetősen merésznek számított. Kedvenc márkája a Versace volt – a 90-es évek egyik legprovokatívabb divatmárkája, a maga kora Balenciagája. Gianni Versace kreációi mindig is felszabadultak és nyíltak voltak. Azonban Lady Di a konzervatívabb márkák választása helyett bátran hordta a nyitott vállú és hátú ruhákat, nem félt az extrém minitől és a mély dekoltázstól, megszegve ezzel a protokoll minden írott és íratlan szabályát. Diána a ruháit használta fel arra, hogy kifejezze magát. Erre példa a híres „bosszúruha” és a fekete bárányt ábrázoló pulóver a fehér bárányok között. Sokan úgy gondolják, hogy ez a lázadó Diána sajátos metaforája volt, aki a saját útját járta a királyi családban.

    Diána szabályok megszegése 014

    Kísérletezett a sminkkel

    Diána szabályok megszegése 013

    Dána a sminkkel sem félt kísérletezni. Bár sminkje összességében mindig megfelelt a királyi standardoknak, Lady Di arzenáljában volt egy kis eszköz, ami nem fért bele a királyi protokollba. A hercegné türkizkék szemhéjtust használt, ami kiemelte az amúgy is élénk színű szemét.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Elutasította a kesztyűket és a kalapokat

    Diána szabályok megszegése 012

    Ha jobban megnézzük a hercegnő ruháit, észrevehetünk egy aprócska különlegességet: Diána szinte soha nem viselt kesztyűt. A királyi protokoll szigorú szabályát megszegő hercegnőnek erre megható magyarázata volt: Lady Di úgy érezte, hogy a kesztyű akadályozza a kommunikációt, szeretett volna közvetlen kapcsolatot teremteni az emberekkel és a kezével megfogni őket. Ugyanezen okból utasította el a kalapokat is, mondván: „Kalapban nem lehet gyereket ölelni.”

    Nem nevelte szigorúan a gyermekeit

    Diána szabályok megszegése 011

    Diana hercegnő híres volt a következő mondatáról: „A fiaimért élek. Elvesznék nélkülük.” Ezért fáradhatatlanul küzdött azért, hogy felejthetetlen gyermekkort adjon örököseinek. Kate Middleton a visszafogott és kissé szigorú stílusával ellentétben Diána nem szégyellt gyengéd érzelmeket mutatni fiai iránt a paparazzók előtt, apró csínytevéseket engedett nekik, sőt maga is örömmel vett részt bennük.

    Bónusz

    Diána szabályok megszegése 010

    A brit iskolák hagyományosan évente sportnapot szerveznek a diákok és a szülők számára. 1991-ben, hogy támogassa kisfiát, Harry herceget, Diána részt vett egy futóversenyen a többi anyukával együtt. A hercegné a kényelem kedvéért levette a cipőjét, és ezzel extrém módon megszegte a királyi protokollt. A versenyt ugyan nem sikerült megnyernie, de Harry herceget biztosan meghatotta az édesanyja tette.

    Mit gondoltok, a hercegnő szabályszegései tiszteletlenségnek minősülnek a királysággal szemben? Vagy szerintetek természetes és elfogadható, hogy ennyire eltért a tradícióktól?

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.