HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

A Maldív-szigetek másik oldala, amiről a bloggerek nem beszélnek

Ennek a gyönyörű országnak van egy nagyon sötét titka.

    Maldív-szigetek… Ennek a trópusi üdülőhelynek a neve gyakran cseng a fülünkben, és a legtöbb ember számára kizárólag a drága és kétségtelenül kiváló minőségű pihenéssel társul.

    HIRDETÉS

    Már az interneten található fotók is lenyűgözőek! Kék, felhőtlen égbolt, perzselő nap, hófehér homokos strandok finom homokkal, azúrkék hullámok – mindez elkápráztatja a képzeletet, és akaratlanul is elhisszük, hogy a Földi Paradicsom létezik.

    Szemét hűű 024
    Maldív-szigetek

    Évente több százezer turista érkezik a világ minden tájáról, hogy a forró maldív nap alatt sütkérezzen és a csodálatos maldív strandokon sétáljon. Történik ez annak ellenére, hogy a Maldív-szigeteken való pihenést aligha lehet olcsónak nevezni. Valljuk be, ez egy drága mulatság, amit nem mindenki engedhet meg magának, ezért a Maldív-szigetekkel szemben támasztott elvárások is meglehetősen magasak. A szigetek kétségtelenül megbirkóznak a legigényesebb turisták tömegével is, és a legmagasabb színvonalú pihenést tudják nekik kínálni. De… milyen áron?!

    Szemét hűű 022
    Turisták a Maldív-szigeteken

    Mint minden éremnek, a Maldív-szigeteknek is van egy sötét oldala, amelyről a turistáknak természetesen nem szokás mesélni, hogy ne rontsák el a Földi Paradicsomról alkotott mesébe illő elképzelést. Azonban javaslom, hogy vessünk egy pillantást az ideális nyaralás „kulisszái mögé”, és ismerjük meg a Maldív-szigetek minden zegzugát.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Szemét hűű 021
    Turisták a Maldív-szigeteken

    A megfejtés valójában meglehetősen egyszerű. Gondoljunk csak bele, hogy a Maldív-szigeteket évente látogató hatalmas turistaforgalom nem maradhat észrevétlen a kiszolgálás szempontjából. Ezek az emberek mindannyian esznek, isznak, tisztítószereket és higiéniai termékeket használnak, ami azt jelenti, hogy szó szerint hegyekben hagynak maguk után szemetet. Ezzel nincs mit tenni, ez normális.

    Szemét hűű 020
    Turisták a Maldív-szigeteken

    A civilizált országok többségében a szemetet a lehető leghamarabb újrahasznosítják, majd újra felhasználják. Ha erre nincs lehetőség, a szemetet egyszerűen speciálisan kialakított lerakókban és hulladéklerakókban tárolják, és fokozatosan dolgozzák fel, nem pedig azonnal.

    Szemét hűű 019
    Thilafushi-sziget

    A maldív hatóságok a legkönnyebb utat választották, és úgy döntöttek, hogy a helyi lakosok és a látogatók által hátrahagyott szemetet egy kijelölt helyre kell gyűjteni. Központi szemétlerakóhelynek a Malé fővárosától 7 kilométerre nyugatra fekvő Thilafushi szigetet választották ki.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Szemét hűű 018
    Thilafushi-sziget

    Még körülbelül 30 évvel ezelőtt Thilafushi egy festői sekély lagúna volt, méretei 7 kilométer x 200 méter, amely harmonikusan illeszkedett a Maldív-szigetek tájképébe. Azonban 1991 óta, amikor a maldív turisztikai ipar fellendült, és a paradicsomi üdülőhely szépen lassan nem tudott lépést tartani a keletkező hulladék mennyiségével, úgy döntöttek, hogy kijelölnek a szemét tárolására egy szigetet… egy meglehetősen kicsi szigetet, amely amúgy sem volt túl vonzó a turisták számára.

    Szemét hűű 017
    Thilafushi-sziget

    Így 1992 januárjában megérkezett az első hulladékszállítmány Thilafushira. A szemetet azonban nem dobták csak úgy összevissza – volt egy bizonyos tárolási rendszer. Ehhez a szigeten speciális gödröket ástak homokos falakkal, amelyekbe az összes beszállított válogatlan hulladékot bedobták. Ezután építési törmelékkel és korallhomokkal borították be őket. Ez a módszer egy ideig segített a lerakónak meglehetősen tisztának tűnni. Egy idő után azonban túl sok lett a szemét…

    Szemét hűű 016
    Szemethordás a szigetre

    1997-ben a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a Thilafushi-szigetet (amely ekkorra már teljes értékű homok- és hulladékszigetté vált) bérbe lehet adni különböző ipari vállalkozásoknak.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.