HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

15+ titok, amit a cukrászok nem árulnak el senkinek (még a kollégáiknak sem)

Legközelebb kétszer is gondold meg, hogy milyen tortát választasz.

    Ehető torta mindenféle díszből és virágokból? Igen, ez lehetséges! A laikusokat ez meglepheti, de ezek csak néhány azok közül a trükkök közül, amelyeket a cukrászok nap mint nap alkalmaznak.

    HIRDETÉS

    Mi a Liked.hu-nál nem bánjuk, ha néha beiktatunk egy kis édességet a mindennapjainkba, de igyekszünk minél kevesebb kárt okozni vele az egészségünknek. Ezért a mai összeállításban bemutatunk néhányat a cukrászok titkaiból, amelyeket sokszor nem szívesen árulnak el. Talán ezután más szempontok alapján fogsz tortát választani.

    A szivárványos torták titka nem is olyan színes

    Cukrász titkok 007
    • A szivárványos tortákhoz használt ételfestékek lehetnek természetesek vagy mesterségesek. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A természetes ételfestékek hipoallergének és ártalmatlanok a szervezetre, de nem tudnak nagyon élénk színeket produkálni. Ezenkívül kevésbé stabilak és tartósak, nem is beszélve a magasabb árról. A mesterséges ételfestékek viszont élénkebb, változatosabb színeket adnak, és olcsóbbak is, mint a természetesek. Az ilyen festékekkel színezett torták akár 5 napig is eltarthatók. A legnagyobb hátrányuk az egészségre gyakorolt negatív ​​hatásuk, ami már bizonyított.
    • Minden mesterséges ételfesték E-számmal van ellátva, mivel laboratóriumban szintetizálják őket vegyi anyagokból, és olyan színeket is előállíthatnak, amelyek nem léteznek a természetben. Azonban nem mindegyik veszélyes a fogyasztásra. Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a tortarendeléskor vagy -készítéskor válassz világosabb árnyalatokat, mint a sárga, zöld, fehér és világosbarna. Ezek a színek kevésbé károsak a szervezetre.
    • Mellesleg, a természetes ételfestékeket is a félelmetes E-számokkal osztályozzák, de ezek teljesen ártalmatlanok, sőt, akár jótékony hatással is lehetnek az egészségre. Például: kurkumin – E100; antocianin – E103; klorofill – E140.
    • Ha mégis élénkebb színű tortát szeretnél, akkor a tészta színezése helyett válassz színes tölteléket. Egyszerű a képlet: 1 kg töltelékhez mindössze 3-4 csepp ételfestéket kell hozzáadni. Egy másik lehetőség a lé sűrítése egy fazékban, ha természetes termékekből, például sárgarépából, céklából és sütőtökből készítesz ételfestéket.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Cukrász titkok 006
    • Általában a tortákat és édességeket mesterséges ételfestékekkel szokás bepermetezni, hogy extra fényt kapjanak, ami kevesebb, mint egy milliméter vastag réteget képez. Azonban még így is ajánlott kerülni a túlságosan fényes és színes tortákat.

    A fagyasztás nem a világvége

    • Ne félj a fagyasztott tortáktól! Sok cukrász, profi és amatőr egyaránt gyakran alkalmazza a fagyasztást a torta elkészítése során, és ez semmilyen hatással sincs az ízre.
    • A cukrászatban alapvetően csak 2 féle természetes tartósítószer létezik – a cukor és a hűtés. Mivel egy adott élelmiszer cukorral történő tartósításához nagy mennyiségre van szükség, gyakran a hűtést alkalmazzák helyette. Ezért a fagyasztást a cukrászatban szükséges jónak kell tekintenünk.

    Dekoráció valódi virágokkal

    Cukrász titkok 005
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    • Az utóbbi időben trenddé vált a torták és édességek valódi virágokkal történő díszítése. Ezt a megoldást főleg amatőr cukrászok választják, és bár vizuálisan lenyűgöző lehet, komoly veszélyeket is hordoz magában. Sok „natúr” virágot vegyszerekkel kezelnek. Hiába fóliázzuk be a virágokat, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a töltelékkel, az élelmiszerek és nem élelmiszerek keverése nem a legjobb ötlet.
    • Ha a cukrász ragaszkodik a virágos díszítéshez, válassz ehető virágokat. Igen, léteznek ehető virágok! Fontos, hogy bio, vegyszermentesen termesztett virágokat válasszunk, hogy elkerüljük a gombák és rovarok okozta szennyeződést. Ezenkívül manapság már nagyon egyszerű cukorból, csokoládéból vagy fondantból virágdíszeket készíteni, amelyek nem sokkal maradnak el az ehető virágok esztétikumától.
    Cukrász titkok 004
    • Ha egy cukrász valódi virágokkal díszíti a tortát, gondolkodjuk át, mielőtt megrendeljük tőle. Valószínűleg nem fordít kellő figyelmet a higiéniára a desszert elkészítése során.

    Még nincs vége, a cikk a hirdetés alatti gombbal folytatódik!

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.