HIRDETÉS

14 tévhit, amit a kedvenc filmjeink alkotói ültettek el a fejünkben

A filmek készítése során a rendezők gyakran különféle szakmai tanácsokat kérnek, különösképpen az orvosokkal folytatnak aktív konzultációt, hogy az orvostudományhoz kapcsolódó jelenetek minél inkább valósághűek legyenek. Előfordul azonban, hogy a valóság kevésbé látványos és érdekes, mint azt a hollywoodi filmek rendezői szeretnék, úgyhogy ilyenkor nem marad más hátra, mint egy kis extra fantáziát hozzáadni az orvosi szakvéleményekhez.


HIRDETÉS

Cikkünkben most 14 olyan tipikus filmes tévhitet gyűjtöttünk össze, melyek bár a képernyőn jól mutatnak, a valóságban azonban nem egészen vagy teljesen nem úgy működnek, mint a filmekben.

 1. 1 Tévhit: az amnézia teljesen törli a memóriát.


  A gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy az emberek teljesen elfelejtik az egész életüket. Általában bizonyos emlékek esnek csak ki nekik, de léteznek rá különféle terápiák, melyekkel ezek újra előhívhatók.

  Bármilyen meglepő is, orvosi szempontból nézve a Némó nyomában című film Szenillája áll legközelebb a memóriakárosodás okozta problémák reális illusztrálásához: az emberek ilyenkor elfelejtik a neveket és nehézzé válik számukra az információk elraktározása.

 2. 2 Tévhit: gépi lélegeztetés közben beszélgethetünk a beteggel.


  Csak a filmekben van ilyen, a valóságban a lélegeztetőgépen lévő emberek nem tudnak beszélni, leggyakrabban pedig gesztusok vagy írás útján kommunikálnak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Tévhit: ha le akarsz lépni a kórházból, csak ki kell húznod a kanült.

  Ha ezt a valósában is megpróbálnánk, olyan drámaian csökkenne a vérnyomásunk, hogy azonnal szédülni kezdenénk és valószínűleg elájulnánk.

 4. 4 Tévhit: egy ember viselkedése alapján megállapítható, hogy szívrohama van-e.


  A szívroham valóban nagyon fájdalmas, de először csak olyan érzés, mintha valaki nyomná a mellkasunkat, ezért az emberek sokszor teljesen figyelmen kívül hagyják. Az elviselhetetlen fájdalom csak a szívroham kezdete után 90 perccel jelentkezik.

 5. 5 Tévhit: az agyrázkódás hatására az ember mindig elveszti az eszméletét.


  Ez egy hatalmas tévhit, ami azért is baj, mert sok ember ezért nem veszi komolyan az agyrázkódás tüneteit, és bár szüksége lenne rá, inkább nem fordul vele orvoshoz. Agyrázkódás hatására az emberek ritkán veszítik el az eszméletüket, ám ha nem kapnak azonnali ellátást, komoly károsodást szenvedhetnek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Tévhit: az áramütés életre kelti a halottakat.


  Sajnos a betegek életre keltése csak a filmekben fordul elő, a valóságban nem. Ha megjelenik az a bizonyos egyenes vonal a képernyőn, akkor már bármit is csinálnak a defibrillátorral az orvosok, nem fogják tudni újraéleszteni az illetőt.

  Ez a filmek által elterjesztett sztereotípia sok konfliktust szült egyébként az orvosok és a filmkészítők között, mivel számtalanszor vádolják meg az orvosokat azzal, hogy nem tesznek meg mindent a sérültért, és azért nem tudják életben tartani.

 7. 7 Tévhit: a lefagyasztott szerveket újra fel lehet használni donorként.


  Will Smith „Hét élet” című filmében a lefagyasztott szívét a súlyosan beteg lányának adja. A valóságban ez azonban nem működne, a lefagyasztott szerveket (különösen a szívet) nem lehet újra felhasználni. Persze létezik szívátültetés, de ilyenkor fontos, hogy a szív akkor is verjen, amikor azt beültetik az új tulajdonosába.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
13
6 hozzászólás, 13 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • A 6-osnál igenis lehetséges az újraélesztés. Ez az elektrosokk. Amíg nem áll be agyhalál addig lehet újraéleszteni valakit. Ugyanazon az elven működik mint a szívmasszázs csak itt egy nagyobb ütést adnak a szívnek. Meg természetesen sokkal hatásosabb is emiatt és a legtöbbször sikerül is újraéleszteni az illetőt. Persze sajnos néha lehetnek kivételek de azok is ritkán fordulnak elő. 
 • "6 Ha megjelenik az a bizonyos egyenes vonal a képernyőn"Melyik vonal?Az agyi aktivitást jelző, vagy a szívverésé?Utóbbira feltaláltak egy eszközt: defibrillátor."7 Will Smith „Hét élet” című filmében a lefagyasztott szívét"NEM.És öngyilkos se lett.Meg kéne nézni a filmet.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!