HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

A 10 legjobb levesrecept, amit neked is ki kell próbálnod

    Melyik az az étel, amit ha sikerül jól, finoman elkészítenünk, akkor joggal érezhetjük magunkat az étkezőasztal koronázatlan királyának?! Természetesen a leves.

    HIRDETÉS

    Most azonban felejtsük el a vasárnapi ebéd közben megszokott húslevest és evezzünk távolabbi vizekre: az alábbi listán összegyűjtöttük nektek a világ 10 legfinomabb levesét és azok receptjeit. A többi már csak rajtatok áll…🍲

    1. 1 Kolbászos borsóleves


      Hozzávalók:

      • 30 dkg zöldborsó
      • 2-3 db sárga répa
      • 2 db fehér répa
      • 1 kisebb fej zeller
      • 1 nagy fej hagyma
      • bors
      • paprika
      • 1 szál lángolt kolbász
      • 1 db erőleveskocka
      • 1 db tojás
      • liszt a rántásba és a nokedlihez

      Elkészítés:

      A felkockázott hagymát megdinszteljük, beletesszük a felkarikázott kolbászt, és berántjuk egy vékony rántással. Hozzáadjuk a zöldségeket, összekeverjük, és sóval, borssal, paprikával, esetleg petrezselyemmel ízesítjük. Felengedjük vízzel, beledobjuk a leveskockát, és mikor a zöldségek megfőttek, az 1 tojásból készített tésztából nokedlit szaggatunk bele.

    2. 2 Harcsoleves


      Harcsoleves olyan a grúzoknál, mint nálunk a gulyásleves – vagyis ahány ház, annyi féle harcso feléjük is. A harcsolevest savanyú szilvás ragu levesnek mondhatnám.

      Hozzávalók:

      • 30-50 dkg marha leveshús
      • Egy nagy fej vereshagyma, pár gerezd fokhagyma
      • Leveszöldség: fehér répa, sárgarépa, egy-két kelkáposztalevél egyebek
      • Fűszerek: só, szemes bors, koriandermag, babérlevél
      • Paradicsompüré, grúz szilvapüré (tklapi!!)
      • Dió, fokhagyma még és korianderzöld

      Elkészítés:

      A húst 3-4 cm-es darabokra vágjuk és a csonttal együtt hideg vízben feltesszük a tűzre. Amikor felforrt és feljött a habja a vizet leöntjük, a húst leöblítjük, és 2 l hideg vízzel visszatesszük a tűzre. Ezzel megtisztítottuk a még benne maradt vértől, és más ártalmas anyagoktól. A fiatal bárány 1 ½ 2 óra alatt megpuhul. Közben a rizst megmossuk, a hagymát apróra vágjuk, világos aranyszínűre sütjük, hozzáadjuk a kukorica lisztet ezzel is pirítjuk, és a mozsárban összetört dióval is még egy percig, vigyázva mert könnyen megég. 

      A húslevest leszűrjük, beletesszük a fenti hagymás pirított keveréket. A vékony csíkokra szelt petrezselyemgyökeret, összetört borsot, és koriander magokat, a babérleveleket, és a rizst. Tegyük vissza a főtt húst, és az egészet kis tűzön főzzük.

      10 perc múlva beletesszük a tklapit, vagy megfelelő helyettesítőjét, az apróra vágott petrezselyemzöldjét, a hmeli-szunelit, fahéjat, és a sáfrányos szeklicét. Ilyenkor szoktam beletenni a sót, és még további 10-15 percig főzzük.

      Levéve a tűzről hozzáadjuk a mozsárban összetört fokhagymát, és az összevágott koriander, vagy más zöld leveleket.

    3. 3 Tejszínes zellerkrémleves


      Hozzávalók:

      • 1 közepes db zeller
      • 1 közepes db burgonya
      • 1 közepes db vöröshagyma
      • 1 ek napraforgó olaj
      • 1 gerezd fokhagyma (nagy)
      • 1 kávéskanál só
      • 1 késhegynyi bors
      • 0.5 db leveskocka
      • 1 dl főzőtejszín (20%-os)

      Elkészítés:

      1. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a zellert, krumplit, vöröshagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk.

      2. A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a zellert és a krumplit, átforgatjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

      3. Beledobjuk a megtisztított fokhagymát, a leveskockát, beleszórjuk a sót, borsot.

      4. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Merülő mixerrel pépesítjük. A tejszínt beleöntjük, és újra felforraljuk.

      5. Melegen, levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával kínáljuk.

    4. 4 Sajtgombóc leves


      Hozzávalók:

      A leveshez
      • 2 evőkanál olívaolaj
      • 1 szál újhagyma
      • 1 csipet só
      • 2 csipet fehérbors (őrölt)
      • 100 g sárgarépa
      • 100 g zellergumó (nyers)
      • 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
      • 1000 ml alaplé - zöldség
      A sajtgombóchoz
      • 100 g gouda sajt (reszelt)
      • 1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
      • 2 evőkanál búzaliszt (BL55)
      • 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
      • 1 csipet fehérbors (őrölt)
      • 1 csipet só

      Elkészítés

      •  Az újhagymát felkarikázzuk, majd elkezdjük dinsztelni az olajon. Picit sózzuk, borsozzuk.
      • A sárgarépát és a zellert gyufaszálnyi darabokra szeleteljük. A hagymához adjuk, majd kissé átpirítjuk.
      • Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd megszórjuk a zöldségeket egy kis liszttel.
      • Alaposan összekeverjük, majd felöntjük az alaplével.
      • Közepes lángon addig főzzük a levest, amíg minden zöldség meg nem puhul.
      • A sajtgombóchoz lereszeljük a sajtot, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a szerecsendiót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
      • Vizes kézzel kb. cseresznye nagyságú gombócokat formázunk.
      • Majd a forrásban lévő levesbe tesszük. 2-3 perc alatt készre főzzük.
      • Azonnal, frissen tálaljuk az elkészült sajtgombóc levest.
    5. 5 Csicseriborsó leves


      Hozzávalók:

      • 50 dkg főtt, konzerv csicseriborsó (bár én szárazból készítem)
      • 1 db vöröshagyma finomra vágva
      • 2 gerezd zúzott fokhagyma
      • 3 evőkanál olaj
      • 7 dl csirkehúsleves kockából
      • őrölt feketebors
      • 4 db menta levél
      • 4 db tojás

      Elkészítés:

      Fazékban felforrósítunk 2 evőkanál olajat és aranysárgára pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a főtt csicseriborsót, felöntjük az előre elkészített levessel, megsózzuk és megborsozzuk. Beletesszük a mentalevelet, és 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről és merülőmixerrel pürésítjük. A maradék olajban tükörtojásokat készítünk, és a tányérokba szedett levesre 1-1 tojást helyezünk. (Tipp: húsgombóccal készítve még finomabb.)

    6. 6 Minestrone leves


      Hozzávalók:

      • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
      • 2 gerezd fokhagyma összevágva
      • 3-4 sárga répa felkarikázva
      • 2 fehér répa felkarikázva
      • fél zellergumó kockára vágva
      • 1/4 kelkáposzta összevágva
      • 20 dkg vajbab
      • 1 doboz vörös bab
      • fél cukkini kockára vágva
      • 1,5 dl paradicsomsűrítmény
      • bors
      • bazsalikom
      • babérlevél
      • cukor
      • 5 dkg száraz tészta, én most makarónit használtam

      Elkészítés:

      Kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, beletesszük a répa karikákat és a babérleveleket. Megsózzuk, és fedő alatt pároljuk 10 percig, majd hozzáadjuk a zellert, a káposztát és a vajbabot. Beleöntjük a paradicsom sűrítményt, vízzel hígítjuk, fűszerezzük, kevés cukrot adunk hozzá, és fedő alatt puhára főzzük.

      A főzés vége felé, amikor már majdnem teljesen puhák a zöldségek, hozzáadjuk a vörös babot, a cukkinit és a tésztát, majd készre főzzük. Ha szeretjük, reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá.

    7. 7 Finn lazacleves


      Hozzávalók:

      • 40-50 dkg lazacfilé (minél vastagabb húsú)
      • 1 nagy fej vöröshagyma
      • kb. 40 dkg burgonya
      • 2 dl tejszín (jó minőségű!)
      • 5-7 szem egész feketebors (lehet több is, kevesebb is, ki hogy szereti)
      • 2-3 szál kapor (lehet szárított is)

      Elkészítés:

      A lazacot megmossuk, a bőrét lenyúzzuk. Nagyobb lábasban odateszünk vizet főni. A hagymát apróra daraboljuk, és most jön a lényeg: beletesszük a vízbe! Nincs olajon fonnyasztás! A felkockázott burgonyát is hozzáadjuk, sózzuk, és beletesszük a szemesborsot. A leves tetején keletkező habot leszedjük. Amikor már majdnem megfőtt a burgonya, hozzáadjuk a szintén felkockázott (kb. 1x1 cm) lazacot. Amikor megfőtt a hal és a burgonya is, a tejszínnel besűrítjük, és már nem forraljuk tovább. A leves tetejére frissen felaprított kaprot szórunk.

    8. 8 Tökkrémleves pirított tökmaggal


      Hozzávalók:

      • 80 dkg tök
      • 1 fej hagyma
      • 3 dkg só
      • 5 dkg vaj
      • 4 dkg liszt
      • 5 dl tej
      • 1/2 csokor kapor
      • 1 tk ecet
      • 2 dl tejszín
      • 1 csipet őrölt fehér bors
      • 1 csipet szerecsendió
      • 1 dkg fűszerpaprika
      • 10 dkg tökmag

      Elkészítés:

      1. A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. A megtisztított hagymát és a leöblített kaprot finomra vágjuk, és a tökkel együtt megpároljuk a vajon. A sóval, az ecettel, a fehér borssal, a szerecsendióval és a paprikával ízesítjük. Felöntjük a tejjel és 5 dl vízzel.
      2. Csomómentesre keverjük a tejszínt és a lisztet. A leveshez öntjük, és felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.
      3. Száraz serpenyőben megpirítjük a tökmagot. A levest a tökmaggal és egy kevés tejszínnel tálaljuk.
    9. 9 Tradicionális gulyásleves


      Hozzávalók:

      A leveshez
      • 60 dkg marhalábszár
      • 30 dkg vöröshagyma
      • 2 nagy db sárgarépa
      • 1 nagy db fehérrépa
      • 1 kis db zeller
      • 40 dkg burgonya (tisztított)
      • 1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
      • 0.5 ek csípős fűszerpaprika
      • 1 ek só (csapott)
      • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
      • 2 db babérlevél
      • 1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
      • 1 kis db paradicsom
      • 1 db tv paprika
      • 3 gerezd fokhagyma (magyar)
      • 2 ek sertészsír (mangalica)
      • 0.5 csokor petrezselyem
      • 5 db zellerlevél
      • 2.5 l víz
      A csipetkéhez
      • 1 db tojás
      • 80 g finomliszt
      • 1 teáskanál só

      Elkészítés:

      1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
      2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
      3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
      4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
      5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
      6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
    10. 10 Borscs (orosz céklaleves)


      Hozzávalók:

      • 60 dkg marhahús - kockázva
      • kb. 20 dkg sárga répa és fehér répa - vékonyan hosszúkásra szeletelve
      • kb. 40 dkg cékla - aprítva
      • kb. 20 dkg krumpli - kockázva
      • kb. 20 dkg édeskáposzta - szeletelve
      • 1 vöröshagyma - finomra aprítva
      • 1-2 babérlevél
      • 1 kis doboz paradicsompüré
      • kb. 4 evőkanál olaj
      • kb. 2 evőkanál cukor
      • kb. fél citrom leve
      • pár szem egész bors
      • őrölt feketebors
      • kb. 1 evőkanál liszt
      • tejföl

      Elkészítés:

      A kockázott húst feltesszük annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, sózzuk, pár szem egész borssal és babérral puhára főzzük. Közben kb. 2 evőkanál olajon a felaprított zöldséget és céklát a vöröshagymával sózva, borsozva kissé megpirítjuk, belekeverjük a paradicsom pürét, hozzáadjuk a cukrot, kevés húslét adunk hozzá, és kb. 20 percig lassan pároljuk.

      A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a káposztát és a krumplit is. Újraforrástól lassan, kb. 20 perc alatt készre főzzük. Közben vékony rántást készítünk, kevés hideg vízzel kikeverjük, berántjuk a levest. Citromlével ízesítjük, ha szükséges, utána ízesíthetjük a fűszerekből.

      Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk, metélőhagymával díszíthetjük.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.