HIRDETÉS

Ma is tanultunk valamit: ezért van olyan sok befalazott ablakú épület Angliában

Bárki, aki valaha is járt már Angliában, az bizonyára észrevette, hogy számtalan olyan épület található szerte az országban, amiről nemes egyszerűséggel hiányoznak az ablakok. Bár a józan ész talán azt sugallja, hogy esetleg elfogyott a pénzük a házakat építő embereknek és azért lettek befalazva az ablakoknak kialakított nyílások, ám a valóságban ennél sokkal összetettebb a magyarázat.


A 10-nél kevesebb ablakkal rendelkező épületek adója 18 font volt (2019-es értékeken), a 10-20 ablakos épületek adója 35 font, a 20-nál több ablakos épületekért pedig már 70 font adót kellett fizetni.

Ezzel a módszerrel gyerekjáték lett volna a kincstár feltöltése, legalábbis elméletben, a valóságban azonban az angol lakosok sem adták magukat könnyen, és megpróbálták ravasz módszerekkel elkerülni az adófizetést. Ennek a legkézenfekvőbb módja volt, hogy az épületen található ablakok számát valahogy 10 alattira kellett csökkenteni. A lakosok megoldása roppant egyszerű volt: egyszerűen kiszedték az ablakokat és befalazták vagy bedeszkázták azok helyét.

Ez a jelenség egészen 1851-ig tartott, amíg az angliai ablakadót el nem törölték. Ekkor a lakosok egy része újra kivágta a befalazott nyílásokat és ablakokat szereltetett a házakra, ám sokan már nem foglalkoztak vele, vagy egyszerűen féltek attól, hogy az adót ismételten kivetik majd, így számtalan angliai épület ablaka ma is befalazva áll.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


  • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.