Lehull a lepel: ezért viselnek fehér kesztyűt a Disney-karakterek

Nincs olyan ember a világon, aki ne ült volna már legalább egyszer tágra nyílt szemekkel és gyermeki mosollyal az arcán egy varázslatos Disney-film előtt. Bármilyen sokszor is nézzük őket azonban, olykor mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyunk néhány teljesen nyilvánvaló logikai paradoxont. Például: gondolkodtál már rajta, hogy vajon miért viselnek fehér kesztyűt a kedvenc rajzfilmfiguráink?! Az alábbi cikkben ennek járunk most utána.


Egy kis történelem

A rajzfilmek létrehozása még manapság, a számítógépes technika korában is rendkívül költséges és körülményes folyamat. A XX. század elején azonban még rosszabb volt a helyzet, akkoriban ugyanis minden egyes képkockát kézzel készítettek a művészek, majd ezeket egymásután rakva és felgyorsítva állt össze a végső mesefilm. Mivel ez rendkívül körülményes volt, a rajzfilmgyártók elkezdtek túlzott, elnagyolt részleteket használni a mesefilmekben: nagy fej és szemek, hosszú-vékony lábak és karok, 4 ujjas kezek, és így tovább... - hogy ha kicsit is, de megkönnyítsék vele ezt a rendkívül bonyolult folyamatot. Igen ám, de váratlan problémával kellett szembenézniük.

A fekete-fehér mesefilmeken ugyanis nem lehetett megkülönböztetni a karakterek kezét és lábát azok testétől. Szükséges volt tehát valamiféle színkontrasztot keresni.

Végül egy rendkívül egyszerű innováció oldotta meg a problémát, melyet Walt Disney ötölt ki, és amelyet az 1928. novemberében bemutatott Mickey-egér rajzfilmben láthatott debütálni a közönség: ez volt ugyanis az első olyan Disney-rajzfilm, a hol a főszereplő cipőt viselt, ezáltal sokkal jobban megkülönböztethetővé téve annak lábát. Alig fél évvel később, 1929. márciusában pedig már fehér kesztyűben és cipőben tűnt fel Mickey-egér, ami azóta is rendkívül népszerű motívum a mesefilmekben.

Walt Disney az életrajzában a következő indokkal magyarázta a jelenséget:

"Nem akartuk, hogy Mickey egérnek egérmancsa legyen, mivel emberszerűnek találtuk ki. Ezért kapott hát kesztyűket."

Walt Disney azt is elárult a a műben, hogy a kesztyűk beiktatásával három legyet ütöttek egy csapásra:

  1. A mesefilmek jeleneteinek rajzolása meggyorsult, nem töltöttünk annyi felesleges időt a részletekkel.
  2. A művészeknek sikerült jobban kiemelni a fekete-fehér karakterek végtagjait és az azokkal végzett gesztusokat.
  3. A karakterek ezáltal még „emberibbnek” hatottak.

A kesztyű-trükk tehát olyan sikeres volt, hogy érthető módon a nagy versenytársak, mint a Universal Pictures és a Warner Brothers is elkezdte használni a mesefilmjeik során.


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!