HIRDETÉS

Így néztek ki a legendás történelmi épületek, mielőtt még turistalátványosságot csináltak belőlük

Napjaink leghíresebb történelmi építményeinek két aranykora volt az idők során. Először közvetlenül az építésüket követően, amikor értelemszerűen vadonatúj fényben csillogtak. A második aranykoruk a 19. és 20. század tájékán következett be, amikor az emberek helyreállították és bárki által látogatható turistalátványosságot csináltak belőlük. A legtöbben valószínűleg csak így, a felújított és rendbe rakott formájában ismerjük mondjuk a Nagy Szfinxet vagy a Kínai nagy falat, de azért nem volt ez mindig így.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most megmutatjuk, hogyan néztek ki napjaink legnépszerűbb turistalátványosságai mielőtt a 19. és 20. században helyreállították őket.

 1. 1 Nagy szfinx az 1870-es években


  Építés dátuma: ~ i. e. 2558-2532

  Nem mindenki tudja, de a legendás ókori egyiptomi emlékmű 150 évvel ezelőtt még a válláig homokba volt temetve. A régészek és szakemberek csak 1925-ben tárták fel teljesen.

  Nagy szfinx most:

 2. 2 Machu Picchu (Peru), 1912-ben

  1595578518 63236e3b1294af1f6eb8a79124a577ef
  wikipedia
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Építés dátuma: ~1450

  Az ősi város 300 évig elhagyatott volt és teljesen elfelejtették, amikor Hiram Bingham amerikai felfedező és professzor 1911-ben kiszúrta azt a levegőből. Ekkor kezdődött meg a Machu Picchu tisztítása és újjáépítése.

  Machu Picchu most:

 3. 3 Stonehenge 1877-ben


  Építés dátuma: i. e. 30. század

  A 20. század elejéig a bolygó egyik legrégebbi kőszerkezete teljesen másképp nézett ki, mint napjainkban - elemei összedőlve hevertek a földön. A helyreállítási munkálatokat 1901-től 1965-ig végezték a brit kutatók, akik ez idő alatt jelentősen torzították az ősi köveket.

  Stonehenge most:

 4. 4 A Kínai Nagy Fal 1907-ben


  Építés dátuma: i. e. 3. század

  Legendás hírneve ellenére az idők során folyamatosan romló állapotú fal továbbra is csak egyre rosszabb állapotban van. A fal több tíz kilométeres szakaszon szinte teljesen megsemmisült már a 20. században, mivel senki sem foglalkozott vele, vagy épp ellenkezőleg: a helyi lakosok túl gyakran használták.

  1984-ben Kína kidolgozott egy tervet a fal újjáépítésére, ám manapság inkább csak a fal bizonyos szakaszaira koncentrálnak, a Kínai Nagy Fal egyszerűen túl hosszú ahhoz, hogy az egészet jó állapotban tartsák.

  A Kínai Nagy Fal most:

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 Kukulkán piramis, Chichén Itzá (Mexikó), 1982-ben


  Építés dátuma: 8. és 12. század között

  A 19. század végén még gazdag növényzettel borított piramist csak a 20. század 30-as éveiben fedezték fel és takarították meg teljesen. Ekkor nyerte el ma is ismert külsejét.

  Kukulkán piramis most:

 6. 6 Al-Khazneh (Petra, Jordánia) 1900 és 1940 között


  Építés dátuma: 1. század

  A fenséges építményt 1812-ben fedezték fel, és az 1920-as évekre már népszerű turistalátványossággá vált szerte a világon. Ennek ellenére a templom homlokzata komoly felújítást igényelt, melynek következtében ma már némileg más külsőben pompáz, mint egykoron.

  Al-Khazneh most:

 7. 7 Parthenón, az athéni akropolisz, 1839-ben


  Építés dátuma: i. e. 5. század

  Napjainkban a Parthenón még mindig romos állapotban van, de azért mégsem annyira, mint a templomról készült legelső fotók idején. Elvégre, hogyan is nézne ki valami, amit 1687-ben lőporraktárként használták és az ostromló velenceiek felrobbantottak?!

  Parthenón most:

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.