HIRDETÉS

Egy tanulmány kimutatta, hogy a macskák a szüleiknek tekintenek minket

A közvéleménnyel ellentétben a macskáknak – csakúgy mint más háziállatoknak – rendkívül szoros kapcsolatuk van a gazdájukkal. Tanulmányok kimutatták, hogy a macskáknak sajátos társadalmi-kognitív képességeik vannak, melynek köszönhetően nem gazdaként tekintenek ránk, hanem sokkal inkább úgy, mint egy gyerek a szüleire.

A Liked.hu-nál a mélyére ástuk magunkat ennek a tanulmánynak, hogy mi és a látogatóink is egy kicsit jobban átláthassuk a doromboló barátainkkal ápolt kapcsolatokat.


 1. 1 Társasági lények


  A legtöbb macska nagyon komoly társadalmi igényekkel rendelkezik. Nemcsak barátkoznak más állatokkal, de együtt is működnek velük, ha pedig megszakad ez a kapcsolat, akkor azt veszteségként élik meg. A macskák igyekeznek szocializálódni és köteléket teremteni az emberekkel. Egyes szakértők szerint a macskák azt gondolják rólunk, hogy mi is macskák vagyunk. Sokkal nagyobbak náluk ugyan, de még mindig macskák. Családtagként tekintenek ránk.

 2. 2 Ragaszkodnak hozzánk


  A macskák vágynak a közelségünkre. A maguk módján még próbálnak alkalmazkodni is a mindennapi cselekedeteinkhez, részt vállalni benne, ami idővel egy stabil kommunikációs szokássá válhat. Ez a gazdival szembeni viselkedés a macska felnőtt korában sem változik, tehát a macskánk egyfajta családfőként tekint ránk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Idegesek lehetnek, ha nem vagyunk velük

  16756665 image crop 877x688 1580271557 728 c4fe239453 1582551582
  reddit
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Egy tanulmány szerint, ha a gazdi a macskával egy szobában van, majd egyedül hagyja őt, a macska már 2 perc után kiszolgáltatottabbnak és bizonytalanabbnak érzi magát. A stresszes macskák gyakran elszöknek vagy rejtőzködnek. A gazdi visszaérkezése után a stressz-szintjük lecsökken.

 4. 4 Te vagy az ő "biztonsági zójána"


  A macskák egyfajta biztonsági fokozatok szerint rangsorolják az embereket. Ennek megfelelően a tanulmány szerint a macskák túlnyomó többsége azonnal nagyobb biztonságban érzi magát, ha a közelében tartózkodik a gazdája. A legtöbb macska a legfőbb biztonságforrásként tekint a gazdájára, épp mint a gyerekek a szüleikre.

 5. 5 Valójában nagyon is törődnek velünk


  Bár ez nem mindig olyan nyilvánvaló, mint a kutyák esetében, a macskák valójában épp úgy törődnek velünk. Ezt számos módon képesek kifejezni, például: dorombolással, lassú pislogással, fejdörgöléssel, a hasuk mutatásával, vagy épp nyalogatással. Amikor a macskák nyalogatják (tisztogatják) a gazdájukat, az a legmagasabb szintű a bizalom és gondoskodás, amire csak a macskák képesek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

19 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!19 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.