Egy tanulmány kimutatta, hogy a macskák a szüleiknek tekintenek minket

A közvéleménnyel ellentétben a macskáknak – csakúgy mint más háziállatoknak – rendkívül szoros kapcsolatuk van a gazdájukkal. Tanulmányok kimutatták, hogy a macskáknak sajátos társadalmi-kognitív képességeik vannak, melynek köszönhetően nem gazdaként tekintenek ránk, hanem sokkal inkább úgy, mint egy gyerek a szüleire.

A Liked.hu-nál a mélyére ástuk magunkat ennek a tanulmánynak, hogy mi és a látogatóink is egy kicsit jobban átláthassuk a doromboló barátainkkal ápolt kapcsolatokat.


 1. 1 Társasági lények


  A legtöbb macska nagyon komoly társadalmi igényekkel rendelkezik. Nemcsak barátkoznak más állatokkal, de együtt is működnek velük, ha pedig megszakad ez a kapcsolat, akkor azt veszteségként élik meg. A macskák igyekeznek szocializálódni és köteléket teremteni az emberekkel. Egyes szakértők szerint a macskák azt gondolják rólunk, hogy mi is macskák vagyunk. Sokkal nagyobbak náluk ugyan, de még mindig macskák. Családtagként tekintenek ránk.

 2. 2 Ragaszkodnak hozzánk


  A macskák vágynak a közelségünkre. A maguk módján még próbálnak alkalmazkodni is a mindennapi cselekedeteinkhez, részt vállalni benne, ami idővel egy stabil kommunikációs szokássá válhat. Ez a gazdival szembeni viselkedés a macska felnőtt korában sem változik, tehát a macskánk egyfajta családfőként tekint ránk.

 3. 3 Idegesek lehetnek, ha nem vagyunk velük


  Egy tanulmány szerint, ha a gazdi a macskával egy szobában van, majd egyedül hagyja őt, a macska már 2 perc után kiszolgáltatottabbnak és bizonytalanabbnak érzi magát. A stresszes macskák gyakran elszöknek vagy rejtőzködnek. A gazdi visszaérkezése után a stressz-szintjük lecsökken.

 4. 4 Te vagy az ő "biztonsági zójána"

  16756715 image crop 575x473 1580271591 728 a7c7a9e441 1582551582
  reddit

  A macskák egyfajta biztonsági fokozatok szerint rangsorolják az embereket. Ennek megfelelően a tanulmány szerint a macskák túlnyomó többsége azonnal nagyobb biztonságban érzi magát, ha a közelében tartózkodik a gazdája. A legtöbb macska a legfőbb biztonságforrásként tekint a gazdájára, épp mint a gyerekek a szüleikre.

 5. 5 Valójában nagyon is törődnek velünk


  Bár ez nem mindig olyan nyilvánvaló, mint a kutyák esetében, a macskák valójában épp úgy törődnek velünk. Ezt számos módon képesek kifejezni, például: dorombolással, lassú pislogással, fejdörgöléssel, a hasuk mutatásával, vagy épp nyalogatással. Amikor a macskák nyalogatják (tisztogatják) a gazdájukat, az a legmagasabb szintű a bizalom és gondoskodás, amire csak a macskák képesek.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

15
Ez igen!
4
Nem tetszik!
5
Vicces
314
Imádnivaló
4
Meglepő
0
Szomorú
2
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!18 comments

 • Szia, guest
 • Már bocs, de nekem van 2 macskám, és semelyik se engedi hogy megfogjam... Csak a Kaja, a Kaja, és nem fogjátok kitalálni... A Kajaa! Szóval ja... Elgondolkozhatunk, tényleg igaz e, mert ugyanúgy törődök velük, mint a kutyámmal... 
 • Nálunk ezek mind igazak,  pedig nem gondoltam volna amíg nem volt benti macskám.  Igaz,  van olyan cicám is aki nem igényli a simogatást,  nem bújik,  de azt igen,  hogy ott legyen a közelemben. 
 • Mindig is voltak cicáim,most is van kettő.És én már régóta tudom hogy ők a kiscicák,mi meg a nagycicák😻Mindenhová követnek a lakásban,ott szeretnek lenni ahol én vagyok,borzasztóan szeretik amikor jól megmasszírozom,és szőr kiszedővel fésülgetem a bundijukat.🐈💗
  • Amit itt leírtak az stimmel a cicám viselkedésével. Bármikor meg tudom fogni, hagyja magát szeretgetni. Az biztos, hogy amikor meg fogom, simogatom, ha olyan a kedve akkor sokáig nyalogatja a kezemet engedi, hogy szeretgessem. Amikor nincs kedve ahhoz, hogy cirógassam, akkor egy simogatás után elmegy. Igényli a szeretetet. Nem karmolt meg soha, nagyon finoman harapdálja a kezemet játék közben. Nagyon óvatos, soha nem okoz, okozott fájdalmat. 
 • Teljesen egyetértek a cikkel. Ismerik a napirendünket,  tudják ki mikor jön haza, és várnak haza! És ugyan úgy mint a gyerekek szaladnak a táskáimhoz, és belebújnak, szaglásznak. 
 • Mikor a cicám infúziót kapott, bent feküdt a kosarában. Ott álltam végig melette, míg le nem folyt. Mikor kivették a tűt a kis lábából, felált és felkapaszkodott az ölembe, mint aki dédelgetésre vágyik. Az orvos meg is jegyezte, hogy milyen édes, ilyet még nem látott. 

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!