20+ izgalmas tény azoknak, akik azt hitték, hogy már minden tudnak a világról

Tudtad, hogy a piócáknak nem egy agyuk van, nem kettő és nem is tíz? Tudtad, hogy a nyelvünknek nyugalmi állapotban – egészséges esetben - a szájpadlásunkhoz kell préselődnie? Tudod, hogy miért „keményednek” meg a cipőfűzők masnijai? Nem?! Akkor jól figyelj, az alábbi listán ugyanis ilyen és ehhez hasonló érdekességekhez kalauzolunk el téged.


 A piócáknak 32 agyuk van.

▶ A süket skizofrének nem hallják, hanem látják a képzeletbeli hangokat – jelbeszéddel mutogató kezek és a semmiben tátongó szájak – ők így hallucinálnak.

Nyelv a szájban

▶ A legtöbb ember nem tudja, de a nyelvünknek természetes nyugalmi állapotában a szájpadlásunkhoz kell préselődnie és nem a száj alsó részén elterülnie.

▶ Kanada és Dánia évtizedek óta küzd a világ legjelentéktelenebb szigetéért. Megállapodás nincs, mivel az aprócska Hans-sziget épp a két ország tengeri határán fekszik – ezért néhány havonta az egyik, majd a másik ország aktivistái foglalják el a szigetet, a másik ország heves tiltakozása közepette.

Kanada és Dánia Hans-sziget

▶ Egy ikerpár két tagjának születése között eltelt leghosszabb idő 87 nap.

▶ Az ókori Rómában a gazdagok egy különleges ételt fogyasztottak a neves ünnepségek alkalmával: ez egy egészben kisütött marha volt, aminek a belsejébe egy disznót tettek, aminek a belsejébe egy ludat, aminek a belsejébe egy kacsát, aminek a belsejébe egy csirkét – és ezt így egyben szolgálták fel.

▶ A gyökérrel együtt kiesett fogat vissza lehet tenni a helyére és a gyökér magától hozzákapcsolódik az állkapcsunkhoz.

▶ A manapság szlengként használt OMG (Oh My God) rövidítést egy Winston Churchill-nek írt levélben használták először, 1917-ben.

▶ Dzsingisz kán volt az első ember a történelem során, aki globálisan képes volt befolyásolni a Föld éghajlatát. Mivel a hódításai következtében több mint 40 millió ember halt meg és emiatt a korábban virágzó mezőgazdaságokat erdőségek váltották fel, a – becslések szerint – így kinőtt 700 millió fa jelentősen hozzájárult a bolygó éghajlatának hűtéséhez.

▶ Tanulmányok kimutatták, hogy a koraszülött gyermekek gyakrabban balkezesek, mint az időben születettek.

▶ Egyes békáknak (például a leopárd békának) a szemeik segítik a táplálék lenyelését, mivel azok visszahúzhatóak a koponya lyukain keresztül és így segítenek letuszkolni a táplálékot az állat torkán.

Béka

 

▶ Tudósok bebizonyították, hogy az emberi testben épp olyan biokémiai folyamatok mennek végbe a szerelem hatására, mint amilyen a rögeszmés-kényszeres betegségben szenvedő emberek testében figyelhetők meg.

▶ Nyál nélkül nem működnek a nyelvünkön található ízlelőbimbók – ha a száraz nyelvünkre helyezzük az ételt, nem fogjuk érezni az ízét.

▶ Shakespearenek köszönhetően mintegy 1700 új szó jelent meg az angol nyelvben, valamint a Jessica nevet is neki köszönhetjük.

Cipőfűző terhelés

▶ Te is jártál már úgy, hogy direkt lazára kötötted a cipőfűződet, majd néhány használat után azt vetted észre, hogy a rajta lévő csomó megkeményedett és alig lehet kibogozni? Ez nem véletlen, a cipőfűzőkre ugyanis 7 g erő nehezedik minden egyes lépés alkalmával. Ahhoz, hogy megértsük, ez milyen hatalmas erő, tudni kell, hogy az emberre például „csak” 6,3 g erő nehezedik egy hullámvasút hurkában.

 

 

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.