HIRDETÉS

19 érdekes tény, ami bizonyítja, hogy az emberiség minden kérdésre képes választ találni

A világ egy hatalmas doboz a padláson, ami milliónyi lenyűgöző titkot rejt, és csak arra vár, hogy mi emberek felfedezzük. Napjaink legnagyobb tudósai és kutatói pedig éjt-nappallá téve fáradoznak azon, hogy ezek a titkok végre napvilágot lássanak. Az alábbi 19 izgalmas érdekességre is így derült fény, melyek remekül mutatják, hogy ha időbe is telik, de az emberiség előbb-utóbb minden kérdésre választ talál.


 1. 1 A Binghamtoni Egyetem (USA) pszichológusai egy kutatás során kiderítették, hogy az üzenetben folytatott beszélgetések során az emberek többsége a mondat végi pontot úgy ítéli meg, hogy az hazugság.


  Egy 126 személyből álló csoportot vizsgáltak meg, akiknek a következőhöz hasonló párbeszédeket rekonstruálták:

  • Dave adott nekem egy ajándék jegyet, van kedved velem jönni?
  • Igen.

  A válaszokat írásjellel és írásjel nélkül adták meg a diákoknak, akik egyöntetűen úgy állapították meg, hogy a mondat végi pont annak a jele, hogy az illető hazudik, és/vagy nem teljesen őszinte, amit mond. A kísérletből az is kiderült, hogy a felkiáltójellel zárult mondatot tartják a legőszintébbnek az emberek.

 2. 2 Otthonunk hőmérséklete befolyásolja a szerelmi életünket.


  Azt, hogy a férfiak jobban szeretik a hűvös helyeket, míg a nők gyakran fázósak, eddig is mindenki tudta. Tudósok azonban bebizonyították, hogy a túl hidegben vagy túl melegben élő párok sokkal gyakrabban veszekednek, mint a tudósok által arany középútnak tartott 22 °C-os hőmérsékletű lakásban élő párok. Ha tehát kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolatra vágyunk, akkor a 22 °C a kulcs – legalábbis elméletben.

 3. 3 A férfi agy gyorsabban öregszik, mint a női agy.

  Ezt a következtetést a Pennsylvaniai Egyetem (USA) tudósai szűrték le, miután egy kutatás során észrevették, hogy az életkor haladtával a férfiak sokkal gyakrabban panaszkodnak romló memóriára és koncentrációs zavarokra, míg a nőkre inkább csak a depressziós hangulat növekedése jellemző a kor haladtával.

 4. 4 A fogaink száma befolyásolja a memóriánk minőségét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A kísérletben 300 időskorú személyt vizsgáltak, akiknél egyértelműen kimutatták, hogy minél kevesebb foguk van az alanyoknak, annál nehezebben emlékeznek vissza bizonyos információkra. A kísérlet eredményét egyébként azzal magyarázták, hogy az elhullott fogaknak köszönhetően az idegi összeköttetések megszakadnak, a memorizálásért felelős agyi régió munkája pedig gyengül emiatt.

 5. 5 A munkanélküli emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek alvászavarban, mint a dolgozó társaik.

  Ezt a Lipcsei Egyetem tudósai állapították meg, akik 9000 embert vizsgáltak meg a kísérlet során. A munkanélküli egyének csaknem 42%-ánál jól kimutatható rendellenességet figyeltek meg alvás közben, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a társadalmi és gazdasági helyzetünk szó szerint álmunkban is kísért minket.

 6. 6 Szőlő a mikróban = plazma.


  Ha egy szőlőszemet félbe vágva megmelegítünk a mirkóban, akkor fényesen világító plazma jön létre. A szőlőszem azért bocsát ki világító gázfelhőt ilyenkor, mert a két fele közötti kis héjdarabka egyfajta antennaként szolgál a mikrohullámoknak, amelyeket belevezet a szőlőszem két felébe. Az energia azonban ahelyett, hogy távozna a szőlőszemből, a két fél között ide-oda áramlik, és végül a keskeny összekötő héjdarabka annyira felforrósodik, hogy meggyullad. A szőlő ilyenkor úgynevezett plazmát hoz létre. Az egészről videót is láthattok, ha ERRE a linkre látogattok.

 7. 7 Amikor valaki hazudik, felmelegszik az orra.

  Ezt a Granadai Egyetem pszichológusai figyelték meg, akik egy kísérlet során bebizonyították, hogy ha egy személy hazudik, akkor az orra körüli terület hőmérséklete emelkedni kezd. Ez a jelenség a „Pinokkió-hatás” nevet kapta.

 8. 8 A kisgyermekek szinte végtelen mennyiségű kérdést képesek feltenni a szüleiknek.


  Egy átlagos 4 éves gyermek körülbelül 400 kérdést intéz a szüleihez naponta, ami azt jelenti, hogy átlagosan 2 percenként kérdez valamit a szüleitől. (ha azt vesszük alapul, hogy 14-16 órát van ébren) Összehasonlításképpen az általános iskolai tanárok átlagosan 20-40 kérdést, míg az ápolók és orvosok 20-30 kérdést tesznek fel naponta.

 9. 9 A brit diákok szerint Sherlock Holmes létező személy volt.

  Egy 2008-as felmérés szerint a brit tinédzserek 58%-a gondolja úgy, hogy a Conan Doyle által kitalált Sherlock Holmes egy élő, létező személy volt. Winston Churchill-ről (korábbi Brit miniszterelnök) azonban a válaszadók 28%-a úgy gondolta, hogy kitalált személy.

 10. 10 A szmog enyhén narkotikus hatású.


  Kutatások kimutatták, hogy a nagyvárosi szmogban található anyagok enyhe narkotikus hatást okozhatnak. Ez stresszoldó hatást válthat ki, ezért a betondzsungelben élő emberek például könnyebben alkalmazkodnak a nagyvárosi dugókhoz, mint az ingázó, külvárosi kerületekből és/vagy vidékről bejáró emberek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.