HIRDETÉS

17 tudományos tény, ami megváltoztatja a világról alkotott elképzeléseidet

Ki mondta, hogy a tudomány unalmas? Tudósok nemrég felfedezték, hogy a kókuszdió belsejében található folyadék vészhelyzet esetén intravénás folyadékként használható, vagy hogy a Mona Lisának szemöldöke van. A körülöttünk lévő világ látszólag tehát sosem fogy ki az izgalmas meglepetésekből, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy felfedezzük ezeket.

A Liked.hu-nál most egy listányi érdekességet gyűjtöttünk össze nektek, melyek bármennyire is bizarrnak vagy hihetetlennek tűnnek, mégis tudományosan bizonyítottak.


1. A világegyetem leghidegebb helye a Földön található, méghozzá egy finnországi laboratóriumban, ahol a tudósok lézersugarakkal fagyasztják az atomokat. A hőmérséklet itt abszolút nulla fok, azaz -273,15°C.

2. Ha el lehetne távolítani az atomjaink között található üres helyeket, akkor az egész emberiség elférne egy almában.

3. A kémiai vegyület, amely a málna sajátos ízét adja, az egész világegyetemben megtalálható. Így ha egyszer valamilyen csoda folytán kipróbálhatnánk az űrben történő lebegést (mindenféle szkafander nélkül), akkor málna ízt éreznénk a szánkban.

4. A legnagyobb élőlény a Földön egy óriási mézgomba, mely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben él. A legalább 2400 éves élőlény a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt és mérete meghaladja a 880 hektárt.

Elo-organizmus

5. Az egyik legcsúszósabb anyag a világon az ember térdében található ízületi folyadék.

6. A tintahalak agya bagel-alakú. Ennek fontos szerepe van, ugyanis a tintahal által elfogyasztott élelem az agyán keresztül is átmegy, ez a “bagel” alak pedig segít abba, hogy ne károsodjon az agya, ha túl nagy mennyiségű ételt nyel.

7. Egy bolha gyorsabban képes gyorsulni ugrás közben, mint egy ársikló. A bolha akár ezredmásodpercenként 8 centimétert is képes haladni, ami 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bolha és űrsikló

8. Az emberi tüdő kiterítve körülbelül akkora, mint egy teniszpálya – körülbelül 100 négyzetméter.

9. Az, hogy fiú vagy lány lesz egy gyermek, elsősorban az édesapa génjeitől függ. Azok a férfiak, akiknek sok lánytestvérük van, nagyobb eséllyel adnak életet egy kislánynak, míg azok, akiknek sok fiútestvére van, nagyobb eséllyel születnek fiú utódjai.

10. Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek megkülönböztetni az emberek arcát. A vizsgált halak 80%-os sikerrel tudták megkülönböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

6 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!6 comments

  • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.