17 tudományos tény, ami alapjaiban rengeti meg a világról alkotott képünket

Tény és való, hogy az iskolás éveinkben meglehetősen száraznak tűnt minden féle-fajta tudományos tantárgy, pedig az igazság az, hogyha kellő oldalról közelítjük meg őket, cseppet sem nevezhetők unalmasnak, sőt. Az alábbi listán 17 olyan izgalmas tudományos tényt gyűjtöttünk össze, amik alapjaiban változtatják meg a világról alkotott képünket.


11. Az Eiffel-torony magassága az időjárás függvényében akár 15 centiméterrel is nőhet vagy csökkenhet a fémek tágulásának köszönhetően.

Eiffel-torony magassága

12. Egyes csillagászok szakmai megítélése szerint a televíziós készülékeinkben látható (az úgy nevezett fekete-fehér hangyák) fehér zaj, és a kismértékben hallható sistergés (zaj) forrása az ősrobbanás ma is látható/hallható ill. fogható gyenge jele, a kozmikus háttérsugárzás.

13. A Cryptotora thamicola, vagyis “vízesés-mászó barlanghal” képes még a legmeredekebb sziklákon is felmászni. Ez az egyetlen hal a világon, amely képes “járni” és rendszeresen ki is megy a szárazföldre. Testének felépítését vizsgálva egyébként sokkal inkább hasonlítható egy hüllőhöz, mintsem halhoz.

14. Pascal Cotte művészettörténész különleges felszereléssel történő vizsgálata során kiderült, hogy Mona Lisának valójában szemöldöke is van. Da Vinci azonban már nagy valószínűséggel utólag festette rá ezeket a lakkrétegre, ezért az évek során teljesen elhalványultak.

Mona Lisa szemöldöke
15. A hím csimpánzok között található “férfi barátság” segíti enyhíteni a stresszt, továbbá kutatások kimutatták, hogy azok között a hím csimpánzok között, akik mély barátságot ápolnak egymással, ritkábban történik tragikus kimenetelű harc.

16. Az emberi agy működéséhez – attól függetlenül, hogy alszunk vagy ébren vagyunk – ugyanannyi energia szükséges, mint egy 10 wattos villanykörtéhez.

17. A gyakori kávéfogyasztás csökkenti a nők emlőjének méretét. Napi 3 csésze kávé már látványos változást eredményezhet. Ez a koffein zsírégető tulajdonságának köszönhető, mivel a női mell – mint tudjuk – zsírszövetekből áll.

Kávé vs. kávé nélkül


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!