HIRDETÉS

15 érdekes tény az állatokról, amit bárcsak korábban tudtunk volna

A Földön közel 9 millió állatfaj található, melyek mind egyediek, különlegesek és a maguk módján rendkívül érdekesek is egyben. Egyesek halálosan veszélyesek, mások hihetetlenül aranyosak, de egy közös mindegyikben: még mindig képesek nekünk meglepetéseket okozni!

Cikkünkben most 15 olyan érdekes tényt gyűjtöttünk össze, melyekre a legújabb kutatásoknak és felfedezéseknek köszönhetően derült fény.


 1. 1 Az elefántok képesek meghatározni egy ember nemét, életkorát, sőt még az etnikai hovatartozását is, pusztán a hangja alapján.


 2. 2 A cápáknak azonnal el kell úszniuk az anyjuk elől, amikor kikeltek a tojásból, máskülönben megeszi őket.


 3. 3 A lajhároknak akár egy teljes hónapig is eltarthat, amíg egy elfogyasztott levelet megemésztenek. Hetente egyszer mennek le a fáról, hogy elvégezzék a szükségleteiket.

  11046415 sloth 1879999 960 720 1571213508 728 677f254ff4 1571728968
  forrás: scielo
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 4. 4 Egyes teknősök a víz alatt is képesek lélegezni, ráadásul a fenekükkel. Ezt kloakális légzésnek hívjuk, és ennek köszönhetően akár egész télre képesek hibernálni magukat a víz alatt.


 5. 5 A szunda-szigeti lajhármaki az egyetlen mérgező főemlős. Ezeknek a makiknak egy mirigy található a felkarjukon (támadás vagy védekezés esetén teljesen bekenik vele magukat és a szájukba is jut), ami a nyálukkal kombinálva veszélyes méreganyagot képez.


 6. 6 A zebrák bőre öntisztító tulajdonsággal bír, mivel a tompa (koszos) fekete és fehér színek sokkal jobban vonzzák a bögölyféléket.


 7. 7 A rénszarvasok szemszíne az évszakoktól függően változik, így alkalmazkodik a környezeti fényviszonyok extrém változásaihoz.


 8. 8 Az embereknek körülbelül 9000 ízlelőbimbójuk van, a kutyáknak ezzel szemben csak körülbelül 1700. Ennek okán a kutyák például nem tudják megkülönböztetni a különböző húsfajtákat, de felismerik például a húsból és nem húsból készült ételeket.


 9. 9 A vidráknak van a legdúsabb bundájuk a világon. Becslések szerint négyzethüvelykenként körülbelül egymillió szőrszál található a testükön. A szőrük 2 rétegből áll és úgy van kialakítva, hogy egy levegőréteget tartson a bőrük felett, megvédve azt a nedvesedéstől.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 10. 10 Kiderült, hogy a mókusoknak nagyon erős anyai ösztöneik vannak. A kanadai Guelph Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy az anyamókusok akár az elhunyt családtagjaik árva kölykeit is képesek felnevelni.


 11. 11 A Leicester Egyetem kutatói szerint a tehenek több tejet adnak, ha közben lágy, nyugtató zenét hallgatnak.


 12. 12 A tevék púpjában nem víz, hanem zsír raktározódik, amelyre a meleg éghajlathoz való alkalmazkodás és az éhen- és szomjanhalás elkerülése miatt van szükségük.


 13. 13 Ha egy strucc veszélyben érzi magát, nem dugja homokba a fejét, hanem a földre dobja magát, és teljesen mozdulatlan marad – tulajdonképpen halottnak tetteti magát.


 14. 14 A kurtafarkú kenguruk szeretnek együtt lógni. Más emlősökkel ellentétben általában nem harcolnak egymással az élelemért vagy a nőstényekért.


 15. 15 A delfinek azon kevés állatok közé tartoznak, akik előjátékkal izgatják fel egymást közösülés előtt.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

3 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!3 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.