HIRDETÉS

14 tény Bhutánról – az országról, ahol nincsenek hajléktalanok és az orvosi ellátás ingyenes

Ez az India és Kína között található titokzatos, ugyanakkor festői kis ország egészen 1974-ig nem fogadott turistákat. Ma már bárki ellátogathat Bhutánba, ám sok formalitásnak kell megfelelnie, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénz szükséges hozzá. Bár az ország királya megnyitotta a kaput a turisták előtt, mégis minden lehetséges módon igyekszik megvédeni országát a turisták megszállásától. Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt ennek a nem mindennapi országnak az életéről és kultúrájáról.


 1. 1 Nem volt tévé és internet.


  Hivatalosan 1999-ig volt betiltva a televízió és az internet az országban, majd amikor a modern technika nyomása miatt már tarthatatlan volt a helyzet, Bhután királya eltörölte a törvényt és megnyitotta az utat a lakosság modernizálódása felé. Érdekesség: Bhután volt az utolsó ország a világon, ahol televíziót kezdtek használni az emberek.

 2. 2 Boldogságügyi minisztérium.


  Annak érdekében, hogy kellő figyelmet fordítsanak a lakosok szellemi világára, 2008-ban megalakult a nagy népszerűségnek örvendő boldogságügyi minisztérium. Még a népszámlálásra vonatkozó kérdőívben is van egy speciális gráf, aminek a segítségével az emberek meghatározhatják, hogy mennyire elégedettek az életükkel.

  De ez még nem minden: ahelyett, hogy az ország sikerességét pusztán pénzügyi szempontból határoznák meg, (GDP) Bhután létrehozta a Bruttó Nemzeti Boldogság (BNB) fogalmát, amelyet a fejlődés mércéjeként és a jövendő növekedés irányadójaként használhatnak. Íme tehát egy ország, ahol a boldogság hivatalosan is fontosabb a pénznél.

 3. 3 Nincsenek hajléktalanok.

  eastnews
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Bhutánban nincsenek emberek az utcán. Ha valaki elveszti az otthonát, akkor a királyhoz kell fordulnia, aki vagy földet oszt neki, amelyre házat épít, vagy olyan mezőgazdasági tevékenységet oszt ki neki, ahol alapból fedél jár a feje fölé a munkájáért.

 4. 4 Ingyenes orvosi ellátás.


  Az ország minden lakójának joga van az ingyenes orvosi ellátáshoz. Érdekesség: Bhutánban a hagyományos és modern gyógyászatot egyformán használják, a páciensek pedig maguk dönthetik el, hogy melyik kezelési módot szeretnék igénybe venni.

 5. 5 Nemzeti dress-code.


  Bhután népe hagyományos ruhákat visel. Ez a férfiak esetében térdig érő ingeket, míg a nőknél földig érő ruhákat jelent. Érdekesség: a személyek társadalmi státusza és hovatartozása határozza meg a sál színét, ami a bal vállukon van átkötve. A közönséges polgárok fehér sálat, a nemesek és szerzetesek sárgát viselnek.

 6. 6 Tilos a dohányzás.


  Bhután királya hozott egy törvényt, amely megtiltja a dohánytermékek termesztését és kereskedelmét az országban. Dohányterméket vásárolni tehát itt lehetetlen, azoknak a turistáknak pedig, akik mégis szeretnének magukkal cigarettát hozni az országba, hatalmas díjakat kell megfizetniük.

 7. 7 Állatok és a természet tiszteletben tartása.


  Az ország nagyon aggódik az állat- és növényvilág miatt, ezért különös figyelmet fordítanak például a fák ültetésére. Érdekesség: 2015-ben Bhutánban világrekordot állítottak fel – a lakosok egy óra alatt mintegy 50 ezer fát ültettek el.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

19 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!19 comments

 • Szia, guest
 • Valószínú,hogy,Bhutánban a politikai-gazdasági-média-pénzügyi elit bhutani,és lelkében nem más identitású,és ezért bhutáni ellenes.Ha az országnak vannak kizsarolható-felélhető-letarolható gazdasági-erkölcsi-lelki értékei,akkor már valószínűleg készen állnak a tervek ezek privatizálására(kifosztására,modernizálására,demokratizálására.)A televíziózás bevezetése mérföldkő a társadalom szerves szerkezetének szétzilálásához,az emberi kapcsolatok kiüresítéséhez,elsivárosításához,ami feltétele annak,hogy a bhutáni vezetés alól kiközömbösödjön a saját népe,és egy királyt már könnyű egy agymosott,nyugaton nevelkedett utódra lecserélni.
 • AZT GONDOLNI ...Csak tudatlanság miatt lehet azt gondolni bután,Boldog ország nem létezet, olyan mint Bhután!Mert ilyen ország létezik, a népe pedig boldog!Orvoshoz ha fordul a beteg választhat gyógymódot!Hol a dohány füstből, mi halálos mert rákkeltő,Jövedéket nem remélhet nemzeti kereskedő!Miniszterek a boldogságot mint a GDP-t mérik,A hajléktalant a hatalmon lévők szánják és segítik.(CsaK.L.)Elolvasva a cikket, ez született belőle. 😉
 • Néhány kiigazítás: 1) Nincs boldogság minisztérium, de van Bruttó Nemzeti Boldogság Bizottság a fontos nagyberuházások eldöntésére.2) A legtöbb lakos, ideértve a buddhista szerzeteseket, nem vega. 3) A házasság egyáltalán nem fontos ünnep. Szemben a halállal. Több infó: http://www.bhutankonyv.hu
   • Ehhez olvasd el a Világbéke ézrend című írást, a netről ingyen letölthető!Az ember kezdetben nem volt húsevő és csak csellel lett rászedve a húsevésre de ez már ugye oly régi szokásdá lett hogy hihetetlennek tűnik hogy valaha is húsmentesen étkezett!Egy boldog országban miért ne lehetnpnek az állatok is boldogoj, miért kellene nekik félni szemvedni amiatt hogy egyébként boldog emberek húst akarnának enni?! Nem fér össze a két dolog! Ennyire egyszerű!Boldog országban nincs erőszak, nincs hamiskodás! Remélem hogy ott a tv műsorok se lesznek olyanokká amik tönkretehetik a társadal8m boldogságát, a külföldi csatornák pedig jobb ha tiltva lesznek és csak tudományos és  hivatal8s műsorok lesznek és semmi olyan ami megrontaná őket.
 • .....az mit jelent,miféle fogalmazás,hogy a    "lakosok    szellemi    világa"Úr   Isten    ezt ki   csinálta???????????
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.