HIRDETÉS

14 népszerű szakma a múltból, ami egyszer csak teljesen megszűnt létezni

Az emberek időnként alábecsülik, hogy néhány évtized alatt mekkorát képes változni a világ. Az emberiség felgyorsult ütemben halad előre, és a nálunk is gyorsabban fejlődő technológia segítségével folyamatosan elavulttá és feleslegessé válnak bizonyos munkakörök.

HIRDETÉS

Ennek esett áldozatául a most következő 14 munkahely is, melyek egykoron nagy népszerűségnek örvendtek, és elengedhetetlenül fontosnak tartották őket, mára viszont az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy egyáltalán léteztek.

 1. 1 Felolvasó

  a 11

  Mivel régen sok ember volt írástudatlan, ezért külön embereket béreltek fel, hogy verseket, irodalmi műveket vagy épp újságokat olvassanak fel.

 2. 2 Kopogtató

  b 11

  Mielőtt az ébresztőórák olcsó és megbízható eszközökké váltak volna, úgynevezett „kopogtatókat” béreltek fel az emberek, hogy az ablakukon bekopogva felébresszék őket. Hetente néhány fillérbe került a szolgáltatásuk, és nem mentek el a helyszínről, amíg az ügyfelük fel nem ébred.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Bábuállító

  c 11
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ezek a személyek általában gyerekek voltak, akiknek kis zsebpénzért cserébe az volt a dolguk, hogy visszaállítsák a bowling közben eldőlt bábukat. Ez a kép például 1909-ben készült egy New Jersey-i bowlingpályán.

 4. 4 Piócagyűjtő

  d 11

  Az emberek régen rengeteg piócát használtak gyógyászati célokra, ezért voltak külön piócagyűjtők, akiknek az volt a feladatuk, hogy kimenjenek és összegyűjtsék a piócákat az általuk leginkább lakott vizeken, majd leszállítsák azokat az orvosoknak és kórházaknak.

 5. 5 Jégvágó

  e 11

  Mielőtt a modern hűtőgépek széles körben elterjedtek volna, voltak emberek, akik arra szakosodtak, hogy a tavakban keletkező jeget felvágják, és eladják az embereknek, hogy például az otthonuk pincéjébe szállítva hűtőként használhassák azokat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Patkányvadász

  f 11

  A patkányvadászokat Európa szerte használták a patkánypopulációk visszaszorítása végett. Nagyon veszélyes szakma volt, mivel a patkányok harapása olyan fertőzéseket okozott, amik gyakran halállal végződtek. Ettől függetlenül nagyon fontos szakma is volt, mivel számos betegség terjedését sikerült ezáltal megfékezni.

 7. 7 Lámpagyújtó

  g 11

  Ezeknek az embereknek a dolga volt, hogy sötétedéskor meggyújtsák az utcai lámpákat, majd reggel eloltsák azokat. A munkájuk fölöslegessé vált az elektromos lámpák megjelenésekor.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

3 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!3 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!