14 izgalmas érdekesség, amit a National Geographic műsorokból tanult meg a világ

Mivel díszítették az egyiptomi piramisok tetejét? Hogyan készíthetünk speciális izlandi vulkáni kenyeret? Milyen körülmények szükségesek az egyik legritkább természeti jelenség, a kereszthullámok létrejöttéhez? Ezek mind-mind olyan dolgok, melyekre normális esetben valószínűleg sohasem kaphattunk volna választ. Legalábbis, ha nem kalandozik el a televíziónk a National Geographic műsorai felé, ahol időről-időre ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességekről szerezhetünk tudomást.


 1. 1 Ez az egyik egyiptomi piramis csúcsa.


  A Benben követ (i.e. 1840 körül készült) a Phoenix-templom ásatásai közben fedezték fel. Az ősi egyiptomiak szentül hittek benne, hogy a kő képes feltámasztani a halottakat. A tudósok feltételezései szerint a Dashúrban található III. Amenemhat fáraó tiszteletére épített piramis tetejét díszítette.

  A következő felirat olvasható rajta:
  "Nyisd ki az arcodat a királynak,
  hogy láthassa a horizont uralmát,
  hogy át tudjon menni az égen,
  mert fel fogsz emelkedni,
  mint egy nagy Isten,
  az idők Ura, örök életű csillag ..." 

 2. 2 Ha egy kanárit pirospaprikával etetünk, piros színűvé változik.


  A kanárik tolla speciális pigmenteket tartalmaz, ami így sok más egyéb mellett, még a napfény hatására is képes színt váltani. A piros paprika hatására azonban még ennél is drasztikusabb a helyzet, a segítségével ugyanis az egész madár piros színűvé változik. A paprika egyébként nem ártalmas a madarakra nézve, ráadásul számtalan vitamint is tartalmaz.

 3. 3 A Vatikánban volt egy zenei mű, amit évente egyszer adtak elő és nem volt szabad lemásolni.


  Gregorio Allegri komponálta a Misererét, vagy teljes címmel, Miserere mei, Deust, amely az 50. (más számozással 51.) zsoltár, vagyis az egyik bűnbánati zsoltár legnépszerűbb megzenésített változata. Évente egyszer adták elő a Vatikánban és mindent megtettek annak érdekében, hogy sehol máshol ne lehessen hallani ezt a művet.

  Akkor jött a képbe a 14 éves Mozart, aki bár csak egyszer hallotta a művet, fejből lejegyezte azt és közkincsé tette a világ számára. Mikor a Vatikán tudomására jutott, hogy valaki hallás alapján lejegyezte ezt a művet, XIV. Kelemen pápa Aranysarkantyú-renddel tüntette ki Mozartot.

 4. 4 Ritka és gyönyörű természeti jelenség: kereszthullámok.


  A kereszthullámok rendkívül gyönyörű és ritka jelenségek, melyek akkor jönnek létre, amikor a két eltérő hullámrendszer jelenik meg a tengeren. Az egyik típusú hullámot ilyenkor a szél, a másikat pedig a tenger természetes hatása okozza. A látványos jelenség rendkívül veszélyes, a hajókat ugyanis könnyen felboríthatja, míg a vízben tartózkodó embereket megfullaszthatja.

 5. 5 Tutanhamon aranymaszkjának szakálla letört egy 2014-es múzeumi takarítás közben.


  Tutanhamon fáraó maszkja Egyiptom egyik legismertebb szimbóluma, nem mellesleg pedig az emberi civilizáció 10 szimbólumának egyike. A maszkot 1922-ben találták meg és túlélte az összes háborút és forradalmat, majd 2014-ben egy ügyetlen múzeumi munkatárs egyszerűen letörte a szakállát takarítás közben. A szakállat ezután még epoxi ragasztóval meg is próbálták visszaragasztani, ám ez csak még több kárt okozott a műtárgyon. Meglepő módon a csalást csak 2016-ban leplezték le, akkor viszont megrázta a történészeket a felfedezés.

 6. 6 A telipogon diabolicus nevű orchideát az "ördög orchideájaként" szokták hívni, nem is véletlenül.


  A telipogon diabolicus névre keresztelt orchidea a kolumbiai erdőkben él, és az különbözteti meg a több orchideától, hogy virága közepén egy démoni alakhoz hasonlító szörnyeteg található. Ez a növény olyan különleges körülmények között képes csak teremni, hogy a Vörös könyvbe is felvették a kihalással fenyegetett növények közé.

 7. 7 Bizonyos körülmények között színtelen szivárványok jelennek meg az égen.


  Ezt a jelenséget ködszivárványnak hívjuk. Csak akkor jön létre ilyen, ha nagyon apró vízcseppek vannak a légkörben, a nap pedig megvilágítja ezeket. Külön érdekessége, hogy ez a jelenség akár éjszaka is létrejöhet, erős holdfény idején. Ezt a jelenséget azonban már holdszivárványnak hívjuk.


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!