13 furcsa dolog a múltból, aminek a valódi célját ma már egyre kevesebben ismerik

Világunk napról-napra változik, melynek elengedhetetlen velejárója, hogy a mindennapos eszközeink is folyamatosan cserélődnek, megújulnak. Amit például pár évtizeddel ezelőtt még teljesen hétköznapi eszköznek tartottak az emberek, azt lehet, hogy ma már az emberek többsége fel sem ismeri. Épp úgy, mint a most összegyűjtött, mai szemmel első ránézésre meglepően furcsának tűnő holmikat.


 1. 1 Autós váza


  Ez a fajta dekorációs elem a XX. század elején vált népszerűvé a személyautókban. Nem csak a látványa miatt szerették, de egyfajta természetes illatosítószerként is használták. Egyesek egyébként még ma is használnak ilyen autós vázát.

 2. 2 Újrafelhasználható koktélpálca.


  Ez az elsőnek miniatűr golfütőnek tűnő dolog valójában nem más, mint egy régi antik koktélpálca. Egyik vége ráadásul szétnyitható ,,karmokkal” rendelkezik, melyet a koktélokban található olívabogyó, koktélcseresznye, jég (stb…) kiszedésére találták ki. Segítségével az etikett megsértése nélkül távolíthatjuk el ezeket a poharunkból.

 3. 3 Telefontárcsázó

  reddit

  Ez a tollak és ceruzák végére illeszthető kis fém gömbben végződő eszköz megkönnyítette az emberek telefonos tárcsázását, mivel azoknak az ujja sokszor nem fért bele a lyukba és emiatt rosszul és/vagy félretárcsáztak.

 4. 4 Mechanikus számológép


  A mai modern számológépek megjelenése előtt is kellett már bonyolult számításokat végezniük az embereknek, melyeket jobb híján ilyen és ehhez hasonló mechanikus számológépekkel végeztek. Ez a képen látható rotációs mechanikus számológép egyébként az Optima nevet kapta és 1900 körül jelent meg Németországban.

 5. 5 Jégtörő és mozgató


  A háztartási hűtőszekrények és fagyasztók megjelenése előtt az emberek számára körülményes volt a jég-vásárlás. Éppen ezért azokat nagyüzemi módon, hatalmas hűtőkamrákban tárolták, ahol ilyen eszközök segítségével törték le és adták át a vásárlóknak, akik így anélkül tudták elszállítani, hogy hozzá kellett volna érniük a kezükkel. (amitől ugyebár könnyebben elolvadt volna)

 6. 6 Jégkrémkanál


  Ha már láttál ilyen furcsa formájú viktoriánus korabeli kanalat, akkor jó ha tudod: nem véletlenül ilyen ezeknek a kialakítása. Ezeket a kanalakat ugyanis csak és kizárólag fagylaltevésre használták annak idején.

 7. 7 Antik játék mosógép


  Az ilyen eszközök csak és kizárólag a gyermekek szórakoztatására szolgáltak, akik így a szüleik példáját követve moshatták el kedvenc babáik ruháit.

 8. 8 Zseb napóra.


  A fotó készítője szerint ez az óra a nagymamájáé volt, aki szeretett utazni. Nos, egy ilyen készülék kétségkívül rendkívül megbízható volt: nehéz volt tönkre tenni és nem kellett hozzá elem.

 9. 9 Kenyérpirító villa


  A britek már az elektromos kenyérpirítók megjelenése előtt is imádták a pirított kenyérrel készült ételeket, így azokat ilyen kenyérpirító vasvillák segítségével tartották a tűzhöz, ahol aztán szépen megpirultak.

 10. 10 Parfüm-medál


  Az antik parfüm-medál nem csak egyszerűen díszes nyakláncként funkcionált a nők számára, de segítségükkel könnyedén beparfümözhették magukat akármikor, amikor úgy érezték, hogy ez szükségszerű.

 11. 11 Kemény tojás pucoló


  A fénykép készítője szerint egy 19. században épült ház pincéjében találta ezt a furcsa eszközt, amiről először azt hitte, hogy valamiféle orvosi kellék vagy akár kínzóeszköz lehetett. Az internetezők azonban hamar felnyitották a szemét, hogy ez valójában a főtt kemény tojások megpucolására szolgáló antik eszköz, semmit több. Nem mellesleg ÍGY NÉZ KI a ma használatos változata.

 12. 12 ,,Örök tabletta"


  Az antimon nevezetű fémből készült tablettát székrekedés és gyomorpanaszok esetén használták a 19. században. Azért kapta az „örök tabletta” nevet, mivel a gyomorsav nem tudta feloldani, ezért érintetlen állapotban távozott a testből, így aztán kellő tisztítás után akár újra és újra felhasználható volt.

 13. 13 Tapsmérő.


  A tapsmérőt az 1950-es és 60-as években kezdték el használni, amikor megjelentek a televíziós tehetségkutatók és táncversenyek. A szavazás egyik leggyakoribb módja az volt, hogy a nézők tapsolással döntötték el, hogy szerintük ki volt a legjobb. Ennek a hangerejét pedig szabad füllel nehéz lett volna sportszerűen lemérni, ezért ilyen hang alapú tapsmérőket használtak a műsorokban.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

0
Ez igen!
0
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
0
Meglepő
0
Szomorú
0
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!